Hopp til innhold
Kronikk

Spekulativ overdosestatistikk

Overdoseutrrykninger har gått ned med 40 prosent i Bergen etter at rusmiljøet i Nygårdsparken ble splittet. Men vet vi nok om hva som befinner seg bak tallene?

Fakkeltog til minne om rusdøde

Strax-huset i Bergen har i løpet av tre måneder registrert 17 overdosedødsfall i Bergen. Dette samtidig som politiet melder at antallet overdoseutrykninger har gått ned med 40 prosent. Illustrasjonbildet fra 2010 er tatt under et minnetog for rusofre.

Foto: Solum, Stian Lysberg / NTB scanpix

Den nasjonale overdosestrategien er inne i sitt andre år. I disse dager spres en NTB-nyhet om at overdoseutrykningene i Bergen har falt med 40 prosent. Politistasjonssjef ved Bergen politistasjon, Olav Valland, hevder «nedleggelsen av rusmiljøet» i Nygårdsparken er årsaken.

Ved lavterskeltiltaket Strax-huset i Bergen faller denne uttalelsen ikke i god jord. Strax-huset begynte i oktober i fjor å føre statistikk over overdoser, etter at de mente å se en kraftig økning siden politiaksjonens oppstart.

Politiaksjonen kan være årsak til færre utrykninger, men det er fordi brukerne nå er spredt og skjuler seg mer enn de pleier.

Arild Knutsen

I løpet av tre måneder har de registrert at 17 personer har dødd som følge av rusproblematikk. Strax-husets ansatte mener dette er uvanlig mange. Daglig leder Hugo Torjussen finner grunn til å frykte at splittelsen av rusmiljøet snarere fører til flere dødelige overdoser, enn til færre.

Stiftelsen Bergensklinikkene registrerte i 2013 at 23 døde av overdoser i Bergen. I 2014 var tallet 30. Statistikken ser ikke ut til å gå i riktig retning.

FØLG DEBATTEN: @NRKYtring på Twitter

Gode resultater, uenighet om grunnen

Bergenspolitiets påstand minner om da landets gatemagasiner arrangerte sine første årsjubileer. Politiet var invitert og viste begeistret til statistikk på kriminalitetsnedgang i sentrumsområdene etter at gatemagasinene kom.

De samme politirepresentantene dukket litt senere opp i media og viste til samme statistikk, men nå var politiets prioriteringer og gode etterforskningsarbeid årsaken.

Helse- og omsorgsminister Bent Høie var på Strax-huset i juni 2014 for å lansere tiltak mot overdoser i Bergen. Der innførtes pragmatiske tiltak som utdeling av heroinmotgift i nesespray og en kampanje for å inspirere heroinbrukere til å erstatte sprøyta med røykefolie. Dette er blant de kunnskapsbaserte tiltakene mot overdoser som er innført i Bergen.

Dersom det har blitt færre overdoseuttrykninger, bør man undersøke om disse tiltakene kan være årsaken. Det er nok for tidlig å si.

Mer spredt, vanskeligere å oppdage

Politiaksjonen kan også være årsak til færre utrykninger, men det er fordi brukerne nå er spredt over større områder med trange smau og skjuler seg mer enn de pleier.

Det omsettes trolig like mye heroin i år som i fjor. Nå oppe ved Danmarks Plass, ved Vågsbunnen og mange andre steder i Bergen. Bare ikke i Nygårdsparken.

Arild Knutsen

Da er det vanskeligere å oppdage overdosetilfeller. Ambulansepersonell forebygger ikke bare overdosedød, men også skader som kan oppstå ved ikke-dødelige overdoser. Det omsettes trolig like mye heroin i år som i fjor. Nå oppe ved Danmarks Plass, ved Vågsbunnen og mange andre steder i Bergen. Bare ikke i Nygårdsparken.

Bybanen i Bergen er hyppig brukt til omsetning og flere underganger i Bergen fremstår nå nøyaktig som Nygårdsparken gjorde i fjor. Med store ansamlinger og grupper som sitter i ring og injiserer stoffer.

Politiaksjonen mot rusmiljøet i Nygårdsparken er en kopi av Sentrumsaksjonen i Oslo. Den pågår på fjerde året og antallet overdoser har ikke gått merkbart ned i hovedstaden.

Hva skaper åpne rusmiljøer?

De åpne russcenene som de i Nygårdsparken oppsto ikke på noe tilfeldig tidspunkt.

Forbudspolitikken ble vedtatt i FN i 1961 og ratifisert inn i norsk lovverk i 1964. Allerede i 1965 begynte mediene å skrive om grupper i byene som åpenlyst brukte «narkotika». Slottsparken i Oslo og Nygårdsparken i Bergen har vært de mest kjente åstedene for politiaksjoner mot rusmiljøer siden.

Det har videre utviklet seg fra cannabismiljøer til blandingsmiljøer med sterkt innslag av injeksjonsbruk av heroin og amfetamin. Det er nettopp forbud og kriminalisering som skaper slike åpne rusmiljøer. Samme politikk vedrørende alkohol skapte tidligere ansamlinger av alkoholavhengige i byene. Å møte problemet med mer av det samme er paradoksalt.

Rusmiljøene oppløst

De byene i Europa som har lyktes med sitt arbeid mot åpne russcener, inntok en annen holdning enn den i Norge. Politiet var riktignok sentrale og pågående, men de sluttet å kriminalisere for bruk og besittelse. De innførte hard adferdsregulering uten toleranse for åpenlys bruk, salg og ansamlinger.

De byene i Europa som har lyktes med sitt arbeid mot åpne russcener, inntok en annen holdning enn den i Norge.

Arild Knutsen

Samtidig ble sprøyterommene videreutviklet til brukerrom, de opprettet innendørs væresteder og flere forsøkte med heroinassistert rehabilitering.

Det byene har til felles er at metadon er lett tilgjengelig og at brukerne ikke kriminaliseres for bruk eller besittelse.

I Portugal og Nederland har de lavterskeltiltak der enhver heroinavhengig kan komme og få metadon på dagen. De har også busser som kjører til belastede områder og deler ut metadon.

FØLG DEBATTEN: NRK Debatt på Facebook

I Norge er det langt mer restriktivt. I både Nederland og Portugal er det avkriminalisering og lett tilgang på metadon som pekes på av ekspertene, når de forklarer hvordan de fikk oppløst åpne russcener og forebygget overdoser.

Disse byene hadde mange ganger større rusansamlinger enn Norges byer noensinne har hatt, nå er de oppløst og det dør rundt 25 av overdose per år i disse landene.

Mange eksperter og lite politi

Misbruk av statistikk er særlig alvorlig når det gjelder dødsfall. Bergen er i nasjonens sentrum for Verdens overdosedag 31. august i år. Da skal det avholdes en internasjonal konferanse om overdoser og dagen skal markeres stort i Bergen sentrum.

Jeg anbefaler stasjonssjef Olav Valland med kolleger, å gå på den konferansen og høre hva som virkelig virker mot heroinoverdoser. Det er grunn til å vente mange eksperter og lite politi i panelet.