NRK Meny
Normal

Skivebom fra Grønn Ungdom

Grønn Ungdom gjør i en kronikk et forsøk på å tegne AUF som hyklere, og å tegne et bilde av Arbeiderpartiet som et klima- og miljøfiendtlig parti. For noen som ønsker å kapre grønne velgere er det et forståelig forsøk, men denne gang skyter de over mål.

Partileder Jonas Gahr Støre og AUFs leder Mani Hussaini i Folkets Hus under Arbeidspartiets landsmø

AUF er en viktig pådriver for å trekke Arbeiderpartiet i riktig retning i miljøpolitikken, hevder AUF-leder Mani Hussaini. Her er Hussaini og partileder Jonas Gahr Støre i samtale under Arbeiderpartiets landsmøte tidligere i år.

Foto: Roald, Berit / NTB scanpix

Replikkvignett

Det er ingen tvil i at AUF og Arbeiderpartiet har sine uenigheter i klimapolitikken. Men la det være sagt: alle de store og tunge grepene i norsk miljøpolitikk er tatt og gjennomført med Arbeiderpartiet i regjering.

Jeg vil trekke fram:

– Verning av Alta-vassdraget og Hardangervidda

– Første samla plan om forvaltning av norske vassdrag

– De første forsøkene på kildesortering og gjenvinning

– Prinsipielt forbud mot avfallsdeponeringer

– Olav Gjærevoll ble verdens første miljøvernminister i 1972, under Trygve Bratteli.

– Verneplan allerede i 1992 som mer enn doblet de vernede områdene i Norge – og som utgjør mesteparten av det vernede areal i dag

– Og nå seinest: elbilsatsinga, klimalov, oljefondet ut av kull og klimateknologifondet

AUF har vært en viktig pådriver for å dra Arbeiderpartiet i riktig retning i disse spørsmålene. Uten oss ville sannsynligvis vedtakene sett annerledes ut. Det er vi stolte av.

Endring tar tid

Med AUF som pådrivere dras Arbeiderpartiet, og med det den nasjonale politikken, i en grønnere retning. Det er alle som er opptatt av klima og miljø tjente med.

Seirene til tross, vi er fortsatt utålmodige. Derfor tar vi kampen for et oljefritt Lofoten, Vesterålen og Senja. Vi må vise vei i det grønne skiftet. Vi må få Arbeiderpartiet med på nedtrapping av oljeaktiviteten.

På landsmøtet i 2017 gleder vi oss til å ta

kampen for at vi en gang for alle sier at olja blir

liggende under bakken i Norges mest sårbare

naturområder.

AUF har ingen naiv holdning til at dette vil endre seg over natta. Derfor kjemper vi for gjennomslag hver eneste dag. På landsmøtet i 2017 gleder vi oss til å ta kampen for at vi en gang for alle sier at olja blir liggende under bakken i Norges mest sårbare naturområder. Slik sikrer vi et enda grønnere Arbeiderparti.

FØLG DEBATTEN: @NRKYtring på Twitter

Når Grønn Ungdom oppfordrer AUF til å boikotte sitt moderparti, argumenterer de for å fjerne den viktigste faktoren for å gjøre Arbeiderpartiet både rødere og grønnere. Det er ikke de som er opptatt av rettferdighet, klima og miljø tjente med.

Vinner miljøseire

Vi vil ikke legge ned fanene og gi opp våre kampsaker bare fordi vi ikke får med oss Arbeiderpartiet på alt. Tvert imot gir det oss engasjement og energi til å rope enda høyere, og stå i kampen selv når det ikke alltid går vår vei.

Arbeiderpartiets landsmøte vant AUF flere store miljøkamper. Når Grønn Ungdom prøver å diskreditere AUF for seieren om iskanten glemmer de at uten oss kunne forslaget om flytting av iskanten hatt flertall på Stortinget allerede i dag.

På Arbeiderpartiets landsmøte vant AUF flere store miljøkamper.

Mani Hussaini

Til høsten står vi ovenfor et kommunevalg hvor valget står mellom skattekutt framfor bedre velferdsordninger for alle. Et valg mellom en bedre skole med like muligheter for alle, eller flere privatskoler og muligheter for de få. Et valg mellom rødt og blått.

I tillegg handler det om den lokale klimapolitikken. At bussen går ofte og er billig. At man har gode systemer for kildesortering og målbare klimamål. Dette er viktige saker som bestemmes lokalt. Da har det noe å si hvem som styrer kommunen. Vi vet at Arbeiderpartiets politikk er den beste for miljøet lokalt.

Derfor kommer vi til å drive valgkamp for Arbeiderpartiet til høsten.