Replikk

Han er politiker, ikke jeg

Hvor har Tybring-Gjedde sett at jeg er den han beskriver? Var det ikke slike uheldige forenklinger Frp ville bli kvitt?

Sandberg og Tybring-Gjedde

Korrespondent Grégory Tervel mener Christian Tybring-Gjedde (til høyre) gjør grove forenklinger i sin replikk til den franske journalistens kronikk om Fremskrittspartiet. Her Tybring-Gjedde sammen med partikollega Per Sandberg under landsstyremøtet i 2011.

Foto: Sørbø, Krister / NTB scanpix

Denne replikken følger opp Christian Tybring-Gjeddes replikk «Ytringspolitiet». Debatten startet med kronikken «Frp i internasjonale medier» av Grégory Tervel.

Etter å ha lest Tybring-Gjeddes replikk er jeg nødt til å presisere et par ting.

Alt jeg sa i min kronikk var at debatten om Frp sitt internasjonale bilde først og fremst var en debatt om journalistikk, men at Frp også kunne bidra selv.

Jeg brukte et sitat jeg fikk fra Tybring-Gjedde for å vise hvorfor deres egne utsagn kan gjøre det vanskeligere for utenlandsk presse ikke å stemple partiet som høyreekstremt, og ikke å trekke en uheldig kobling mellom partiet og Anders Behring Breivik.

«Det er merkelig at han i sin «replikk» sier mye om den journalisten han tror jeg er, men ingenting om det eneste jeg skrev om i min kronikk.»

Grégory Tervel, fransk korrespondent i Norge

Det sitatet - «Jeg står fremdeles fast ved at vi graver vår egen kulturelle og etniske grav gjennom innvandringspolitikken" - og da spesielt den første delen med bruken av ordet «etnisk», ligner ganske mye på Behring Breivik sin retorikk.

Gjør selv feil

Jeg mener ikke at det er likhetstrekk mellom det Tybring-Gjedde sier, og det Frp er. Den forskjellen gjorde jeg klart i mine radioreportasjer.

I kronikken har jeg ikke skrevet ett ord, hverken positivt eller negativt, om Frps eller Tybring-Gjeddes politiske standpunkter. Jeg skal ikke gå inn i den politiske debatten, det er verken min jobb eller mitt ønske.

Jeg lurer bare på hvor Christian Tybring-Gjedde har sett at jeg «finner det opportunt å kritisere FrP fordi de ønsker en restriktiv innvandringspolitikk».

Det er merkelig at han i sin «replikk» sier mye om den journalisten han tror jeg er, men ingenting om det eneste jeg skrev om i min kronikk.

Men det som er enda merkeligere, er at han gjør mot meg akkurat det Frp vil at enkelte utenlandske medier ikke skal gjøre med partiet. Nemlig grove og uheldige forenklinger.