Hopp til innhold
Kronikk

Norske kvinner trues med syreangrep

Danmark strammer inn sikkerheten, kvinner i Sverige ber om hjelp fra politikerne, men selv om mange blir truet, har knapt noen snakket om syreangrep i Norge. Før nå.

30142 Maria Rashidi, ordförande i Kvinnors Rätt .

ADVARER: Svenske Maria Rashidi ble angrepet med syre av sin ektemann for 20 år siden, og leder nå organisasjonen «Kvinnors Rätt». Hun advarer mot faren for nye syreangrep mot kvinner som bryter med tradisjonelle og patriarkalske æresbegreper. Slike trusler rammer også norske kvinner, skriver kronikkforfatteren.

Foto: Tomas Oneborg / Svd / TT / Svenska Dagbladet

Isra Zariat er spaltist i radioprogrammet Ytring

Tenk å ha en eksmann som hater deg nok til å ville ødelegge underlivet ditt for alltid med svovelsyre. Vær klar over at det finnes norske kvinner som opplever dette.

For enkelte kontrollsyke menn som føler seg avvist, er deres sterkeste ønske å sørge for at ingen lenger vil finne deg attraktiv. Derfor kastes livsfarlig syre på intetanende kvinner og barn, eller det trues med å gjøre det, slik at du konstant lever i paranoia.

Rammer kvinner og barn

De fleste historier når oss fra asiatiske land. En av de vondeste tilhører 15 år gamle Anusha. Hun ble brutalt myrdet med syre av sine egne foreldre, kun fordi hun et ørlite sekund vendte blikket mot en fremmed gutt. «Jeg gjorde det ikke med vilje» ble hennes siste ord.

Ikke engang små barn skånes. Da en mann kidnappet sønnen til en kvinne han lenge hadde forfulgt, ble to år gamle Aditya et av de yngste ofrene for denne torturen. Han ble dynket i etsende syre og nådeløst kastet i en søppeldunk.

Allerede i viktoriatiden og under den industrielle revolusjonen i Europa ble kjemikalier som dette misbrukt som våpen, og det er skremmende å oppleve at bruken av syre alminneliggjøres også i dagens Europa.

Det har vært en voldsom oppblomstring av slike angrep de siste årene. Siden 2011 har det vært over 1500 syreangrep bare i London, og flertallet av tilfellene er organisert- og rasistisk motivert hatkriminalitet.

Enkelte føler ingen trygghet i offentlige rom. Denne våren kastet en fremmed mann syre på en småbarnsfamilie med kinesisk bakgrunn. Angrepet skjedde på åpen gate i London, og det yngste offeret som fikk varige men, var kun to år.

Andre føler seg ikke engang trygge i sin egen bil. Engelske Resham og hennes fetter Jameel opplevde denne sommeren å bli kastet syre på midt i trafikken. Det voldsomme angrepet førte til at Jameel havnet i koma.

Det hender også i Norge

Også norske domstoler har behandlet saker som omhandler trusler om syreangrep. Denne måneden må en mann møte i Oslo tingrett tiltalt for å ha utsatt familien sin for grov mishandling i over 20 år Han skal blant annet ha truet med å kaste syre på kona og barna.

Et annet tilfelle var da en mann som ble tiltalt etter utallige grove voldtekter mot sin egen kone, tvang henne til å reise til hjemlandet for å gjennomgå en farlig steriliserende operasjon. Han truet med å kaste syre på henne hvis hun ikke adlød. Dette skjer også i Norge.

Vi bør ha lært en lekse når det gjelder å ta tak trusler om syreangrep.

Det tok ikke lang tid før jeg selv fant en rekke kvinner og barn her i Norge med slike erfaringer. Flere har en aktiv rolle i samfunnsdebatten, og de våger nå å stå frem for første gang.

Den profilerte forfatteren Amal Aden forteller at hun ble truet av en fremmed som skulle ødelegge ansiktet hennes med syre. Etter at ansiktet hadde blitt ødelagt, ville ingen lenger høre på hva hun hadde å si i offentligheten. Aden kjenner til andre tilfeller. Nylig var hun i kontakt med en kvinne som var livredd fordi mannen forsøkte å kaste syre på henne mens hun sov. Aden forteller også at hun nylig snakket med en ung jente som familien truet med å kaste syre på, dersom hun ikke giftet seg med ektemannen de hadde utvalgt. Jenta fikk i praksis valget mellom et ulykkelig tvangsekteskap eller et ødelagt ansikt.

Samfunnsdebattant Maria Khan opplevde at en mann som følte seg avvist etter et frieri oppsøkte henne i mørket, før han skremte og truet med å etse vekk huden hennes: «Jeg var på vei hjem og hadde en ekkel følelse av at det var noen som fulgte etter. Plutselig stod han der rett foran meg, og jeg ble redd. Han hadde en Imsdal-flaske i hånda med noe flytende inni. Han sa han ville gjøre meg stygg, og det var da jeg ble redd for at det flytende han ristet i flaska var syre.»

Også den samfunnsengasjerte bloggeren Laial Janet Ayoub har opplevd trusler om syreangrep fra en avvist mann som ble sint. «Han truet meg med å ødelegge ansiktet mitt med svovelsyre. Jeg var veldig redd, holdt meg innendørs, og jeg turte ikke å gå ut. Da jeg anmeldte ham, følte jeg ikke at politiet tok truslene på alvor, og det gjorde vondt da saken ble henlagt.»

Trebarnsmoren Hülya Varol forteller hvordan en mann som sto henne nær skremte henne med trusler om å få en fremmed til å kaste syre på henne og barna. Før dette, kuttet han opp den ene fingeren hennes for å vise at han mente alvor: «Jeg var livredd, og det førte til at livet ble begrenset. Jeg kunne ikke bevege meg fritt ute med mine små jenter, i redsel for å bli angrepet. Jeg måtte få familie til å sitte barnevakt hvis jeg skulle ut og handle. Jeg passet på å holde meg på offentlige steder med mange mennesker. Det var som å leve i et fengsel uten å ha gjort noe galt. Jeg var redd og dypt ulykkelig.»

Mannen ble dømt til 1,5 års fengsel.

Av frykt for hva gjerningsmannen kan finne på, kaller ofrene arrene på kroppen for «kokeplateulykker»

Trues til taushet

En ung kvinne som ønsker å være anonym har en lignende historie. Hennes eksmann truet med å sende en ukjent mann for å angripe henne. Han truet med å kaste syre på underlivet, så ingen lenger ville ha samleie med henne. Hun er ikke den eneste som vil være anonym. Mange våger ikke å stå fram i media.

Når noen kaster syre på deg og huden på et øyeblikk etses vekk, hjelper det fint lite med voldsalarm.

Det er all grunn til å ta dette svært alvorlig, for vi bør ha lært en lekse når det gjelder å ta tak i trusler om syreangrep. I verste fall kan det ende med et lik begravd under snø og jord, som 26 år gamle Faiza Ashraf, som i 2010 ble funnet drept i et skogholt i Asker. Den ene drapsdømte skal ha kontaktet flere rusmisbrukere og en tilfeldig gatemusikant og tilbudt 30 000 kroner for å kaste syre i ansiktet hennes.

Mange tør ikke engang å anmelde.

Men det finnes også kvinner som allerede har vært utsatt for syreangrep i Norge. Ofrene forsøker ofte å dekke til skadene med klær og sminke for at skammen ikke skal være synlig. Av frykt for hva gjerningsmannen kan finne på, kaller ofrene arrene på kroppen for «kokeplateulykker» dersom noen stiller spørsmål.

Derfor tør ikke mange engang å anmelde. Eksmannen til norske Angelina puttet syre på en flaske med massasjeolje. Da kvinnen ankom sykehuset med alvorlige skader, var hun så redd at hun ikke turte å kontakte politi, så helsepersonell tok tak i saken på hennes vegne.

Den farlige trenden alminneliggjøres for hver dag som går. For knapt en måned siden måtte et krisesenter i Danmark stramme inn sikkerheten, da kvinnene der stadig fikk trusler om syreangrep. Senteret forteller at trusselnivået mot kvinner på flukt fra vold stiger.

I Norge er det skuffende lett å få tak i livsfarlige kjemikalier.

Nylig advarte svenske Maria Rashidi, som selv ble utsatt for et syreangrep like utenfor Stockholm, om at neste angrep med etsende syre mot en kvinne i Sverige, er like rundt hjørnet, og at truslene øker.

Også i Norge er det skuffende lett å få tak i livsfarlige kjemikalier. Jeg fant raskt fram til tre ulike metoder for å skaffe syre.

Det er på tide at vi snakker om dette i vårt eget land også.

Vi har ikke råd til å la enda flere nordmenn leve i frykt for hva som kan skje i et møte med livsfarlig syre på nært hold.

Følg NRK Debatt på Facebook og Twitter

Ytring i NRKs nettradio: