NRK Meny
Kronikk

Oppstandelsen av moderate Romney

Obama vil kanskje angre på at han fremstilte Romney så fordelaktig, skriver Romney-supporter George Gooding.

Mitt Romney og Barack Obama under presidentdebatten 2012

Obama var som en bokser nede for telling, skriver USA-kommentator og Romney-supporter George Gooding om den første debatten mellom de to presidentkandidatene.

Foto: SAUL LOEB / Afp

Ytring har bedt en Romney-supporter og en Demokrat om på skrive hver sin tekst om nattens TV-debatt. Dette er teksten fra Romney-velgeren. Demokratenes tekst kan leses her.

President Obama forsøkte mot slutten av nattens TV-debatt å knytte Mitt Romney til de mer ekstreme delene av Det republikanske partiet, til liten nytte. Frem til da hadde nemlig begge debattantene underbygget Romneys foretrukne image som en moderat republikaner, en som kan samarbeide tverrpolitisk og appellerer til et sentrum-høyre land.

Strategien med å åpne ved å si seg enig med motstanderen gagnet Mitt Romney langt mer enn Obama, siden sistnevnte hittil har forsøkt å fremstille Romney som ekstremist.

LES OGSÅ: Nå må Obama passe seg

Nede for telling

Obama glemte alt om Bain Capital, Romneys uttalelse om 47 prosent av befolkningen som er avhengige av staten, kvinners rettigheter, og de fleste andre måtene han til nå har fremstilt Romney som ekstremist i tv-reklamer. Presidenten ble fullstendig overkjørt av Romney i diskusjonen om påstanden at helsereformen hans kutter 716 milliarder dollar fra Medicare. En til tider tydelig irritert statsleder var på defensiven nesten hele kvelden.

– Du vil kanskje gå videre til neste emne, sa Obama til moderator, som en bokser nede for telling.

George Gooding, USA-kommentator og Romney-supporter

– Du vil kanskje gå videre til neste emne, sa Obama til moderator tidlig i debatten, som en bokser nede for telling.

Vil tette igjen

Det eneste vesentlige forsøket Obama gjorde på å tegne Romney som ekstremist, var å hevde at den republikanske kandidaten tidligere har sagt at han ikke ville godta en budsjettløsning der man tar inn 1 dollar i nye skatter for hver 10. dollar i kutt.

Romneys respons på angrepet: det stemmer, jeg vil ikke øke skattene fordi det er økonomiske nedgangstider – men jeg skal tette igjen den åpne slusen av subsidier og skattefradrag.

FØLG DEBATTEN: Ytring på Facebook

Best om utdanning

I et forsøk på å spre frykt om hva Romney kommer til å gjøre med utdanning, fortalte Obama en historie om en klasse som måtte sitte på gulvet etter budsjettinnsparinger. Obama ser ut til å ha glemt at det er han som er president og at dette har skjedd under hans ledelse, men han fremhevet flere ganger at Romney kom til å gjøre det verre for skoler og lærere.

En kommer ikke unna at Obama prioriterte langt mer penger til famlende grønn industri, enn de lærerne han syns så synd på.

George Gooding, USA-kommentator og Romney-supporter

«Jeg elsker gode skoler», svarte Romney til dette angrepet. Han fortalte hvordan skolene i Massachusetts – der han tidligere var guvernør – er blant de beste i hele landet. I løpet av en diskusjon om budsjettprioriteringer, der Obama mente han hadde fortrinnet, landet Romney et hardt slag om utdanning.

– Du gav 90 milliarder til den grønne industrien – det er nok til å ansette 2 millioner lærere!, konstaterte Romney med henvisning til Solyndra-skandalen, der Obama-regjeringen gav penger til grønne bedrifter som man på forhånd visste var på randen av konkurs. Kanskje et litt billig poeng – men en kommer ikke unna at Obama prioriterte langt mer penger til famlende grønn industri enn de lærerne han syns så synd på.

SE NRKs SAMLESIDE: Presidentvalget i USA

Obamas umoralske underskudd

Obama knyttet Romney til «den gamle politikken vi har testet ut før» med henvisning til Bush-årene – og sin egen politikk til boom-årene under Clinton. Her var Romneys svar klart: «min plan ligner ikke på noe som er prøvd før».

Under Bush kuttet man skattene – som Romney også vil gjøre – men man ryddet ikke opp i skattesystemet for å tette igjen alle hullene som deler ut milliarder med fradrag og andre finurligheter. En kan heller ikke huske at Bill Clinton opererte med budsjettunderskudd på én billion dollar i året – slik Obama har gjort i det siste, noe Romney nevnte flere ganger.

«Budsjettunderskudd på en billion dollar i året er ikke moralsk riktig», slo Romney fast. I samme slengen huket han av noen verdikonservative bokser ved å nevne Skaperen og at amerikanere er «barn av samme Gud» - Obama svarte ikke med en appell til disse velgerne.

FØLG DEBATTEN: Ytring på Twitter

Snudde angrep med nytt begrep

I sammenheng med budsjettene Obama har ført, lanserte Romney et nytt begrep som snudde et typisk angrep mot ham andre veien: «trickle down government».

Demokratene pleier nemlig å si at Republikanerne driver med «trickle down economics» og at dette ikke fungerer. Skattelettelser til de rike finner ikke veien nedover i form av økt forbruk/investering og dermed jobber til middelklassen, er påstanden. Her driver Obama med en annen form for «trickle down» mener Romney – en som har vist seg å ikke fungere.

Kronisk høy arbeidsledighet, en voldsom økning i antallet amerikanere som mottar matkuponger, en økonomi som har vært seig og stoppet helt opp – er det dette vi kan forvente fra Obamas «trickle down government»?

Obamas beste spørsmål

«Denne kursen fungerer ikke – det er tid for en ny» tordnet Mitt Romney.
Men hvor vil Romney lede oss hen, spurte Obama og lanserte sitt mest effektive angrep i løpet av kvelden: hvorfor vil ikke Romney forklare detaljene i hans planer for en kursendring?

Hva gjør en dyktig republikaner når han er i trøbbel? Henviser til Ronald Reagan.

George Gooding, USA-kommentator og Romney-supporter.

– Han forteller oss ikke hvordan han skal gjøre dette her, han holder det hemmelig, er det fordi planene hans er for gode?, spøkte Obama, mens han understreket det mange ser på som vage løfter og planer fra Romney.

Hva gjør en dyktig republikaner når han er i trøbbel? Henviser til Ronald Reagan.

Snakket om samarbeid

Romney forklarte at i hans tid som guvernør – hvor han samarbeidet tverrpolitisk – lærte han at han ikke kunne detaljstyre hvordan prinsippene han så for seg skulle implementeres, for da ble det aldri gjennomført. Som Reagan la han frem sine visjoner om hva han ville oppnå, og samarbeidet med partiene i delstatskongressen om løsninger for å få det til.

«Jeg har gjort det før og jeg kommer til å gjøre det igjen», lovet Romney, med tydelig henvisning til hans moderate tid som guvernør i Massachusetts, en sterk kontrast til et politisk klima med Obama som er like polarisert som det var under Bush.

FØLG DEBATTEN: Ytring på Twitter

Obama vil kanskje angre

Obamas avslutning om «rettferdighet» og påstander om holdte løfter var ingen match for Romneys tydeliggjøring av et veiskille mellom «trickle down government», folk som mister helseforsikringen Obama lovet de ikke skulle miste, kutt i Medicare, og Mitt Romneys plan for å skape 12 millioner nye arbeidsplasser og la delstatene finne sine egne løsninger til helsereform.

«Romney gjorde bra ting i Massachusetts» er ikke et vinnerargument for president Obama. Snarere er det grunnen til at mange ønsket å se Romney konkurrere mot Obama allerede i 2008. Romney har en evne til å få jobben gjort, både for næringslivet og tverrpolitisk som leder.

Presidenten angrer kanskje i morgen på at han brukte sitt porselensbryllup til å fremstille Romney så fordelaktig.