Replikk

Mener Anundsen virkelig dette?

Justisminister Anders Anundsen blir kraftig provosert av dem som ønsker debatt om regulert omsetning av cannabis. Selv kjemper han for hjemmebrenning, sprit til tenåringer og utvidet alkoholsalg.

anundsen

«Kolleger fra andre land spurte: Mener den norske justisministeren virkelig dette? Vet han ikke hvor godt den norske alkoholpolitikken har virket?», forteller kronikkforfatteren fra en konferanse i utlandet. Nå ber han om svar, fra justisminister Anders Anundsen som far.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / NTB scanpix

Justisminister Anders Anundsen går knallhardt ut mot dem som ønsker debatt om regulert omsetning av cannabis, seinest i Dagsnytt 18 den 27. mai. Han bruker store ord: Vi må «ta ansvar», vi må få ungdom til «å ta riktige valg». Han snakker ikke bare som politiker, men også «som far», forteller han.

LES OGSÅ: Magnus Slagsvold Støre og Thorvald Stoltenberg ut mot norsk narkotikapolitikk (VG Nett)

Utenlandske rusforskere forbløffet

Bør vi åpne for regulert omsetning av cannabis? Mitt syn er at vi bør se på hva som skjer i USA. To delstater har åpnet opp, flere følger nok etter i løpet av de nærmeste årene. Om fem til ti år vil vi kunne se om fordelene oppveier ulempene.

Jeg kommer akkurat fra en stor konferanse blant internasjonale forskere på ruspolitikk i Roma. Det er liten tvil om at min holdning er den vanlige blant forskere i dette feltet.

Kolleger fra andre land spurte: Mener den norske justisministeren virkelig dette?

Willy Pedersen

Samtidig prøvde jeg å forklare kolleger fra andre land den norske justisministerens syn på alkohol, slik det kom til uttrykk i hans 30-punkts program fra i fjor sommer. Det dreide seg om hvordan Frp ville forandre Norge. Hele ni av punktene handlet om alkohol: Lovlig hjemmebrenning, sprit til 19-åringer, utvidet salgstid for alkohol, skjenking etter klokka 03.00 og så videre. Fri flyt av alkohol så rett og slett ut til å være den viktigste endringen Anundsen så for seg, dersom Frp fikk velgernes mandat til å forme Norge.

La meg formulere meg forsiktig: Dette vakte oppsikt. Kolleger fra andre land spurte: Mener den norske justisministeren virkelig dette? Vet han ikke hvor store skadevirkninger det vil kunne komme til å ha? Vet han ikke hvor godt den norske alkoholpolitikken har virket?

LES OGSÅ: «Heimertministeren blåser i hasj» av Pål-Ørjan Johansen, Teri Suzanne Krebs og Ketil Lund (VG)

FØLG DEBATTEN: Ytring på Facebook

Kan du svare som far?

La meg sende spørsmålet videre til justisminister Anders Anundsen selv: Har du regnet på hvilke skadevirkninger ditt fri-flyt-av-alkohol-program vil kunne ha? Jeg tenker på skader, ulykker, selvmord, vold, alkoholisme, leverskader, kreft, annen somatisk sykdom, psykoser, såkalte tredjepart skader (barn som lider, ektefeller som lider, folk som sjeneres i det offentlige rom)?

Har du regnet på hvilke skadevirkninger ditt fri-flyt-av-alkohol-program vil kunne ha?

Willy Pedersen

Frp fikk ikke gjennomslag for dette fri-flyt programmet i regjeringsforhandlingene. KrF satte åpenbart foten ned. Jeg vil tro mange likevel er interessert i justisministerens prinsipielle syn. Mener du fortsatt at programmet egentlig var fornuftig? Vil du ta det fram igjen i neste valgkamp? I Dagsnytt 18 snakket du om viktigheten av «å ta ansvar», om «få ungdom til å ta riktige valg». Du snakket dessuten «som far».

Fint som du svarer «som far». Vil du fortsatt kjempe for fri flyt av alkohol i Norge?