Hopp til innhold

Klovnenes kamp

Oktober ble altså måneden da Norge måtte revidere begrepene «traumatisk», «trygghet» og «varige mèn». Hvis du tror at det verste ungen din kan bli utsatt for er en skummel klovn, er det på tide med en reality-check.

Killer Clowns

Personer i klovnekostymer har skremt folk i flere land den siste tiden. «Tror du virkelig at ungen din blir skadet for livet av en sånn opplevelse, er det på tide å sende både deg og poden på bøllekurs,» skriver Ytrings spaltist Lene Wikander.

Foto: Ruud, Vidar / NTB scanpix

Lene Wikander er fast spaltist i Ytring på radio og nett.

«Klovneangrep», «Skrekk-klovner» og «drapsklovner», er bare noen av krigstypene i avisenes overskrifter den siste uka – og det uten at noen har blitt bitte litt drept en gang.

Likevel har politiet bestemt at det nå kan være straffbart å iføre se klovnekostyme og leketøysgiganten Rio har stanset alt salg av klovnemasker.

Jeg er enig i at alle problemer er betydningsfulle i sin egen kontekst, men jeg synes likevel det er på sin plass å minne om hva slags reelle redsler og overgrep verdens barn blir utsatt for i dag. Det er helt greit å plages av i-landsproblemer, men ikke når de blåses ut av alle proporsjoner.

Unger får ikke «varige mèn», blir «alvorlig traumatisert» og «mister tryggheten» av å bli eksponert for skumle klovner slik jeg ser norske foreldre påstå i kommentarfeltene for tiden. Og tror du virkelig at ungen din blir skadet for livet av en sånn opplevelse, er det på tide å sende både deg og poden på bøllekurs. Denne klovnemanesjen vi kaller livet, er ikke noe for pyser!

Skrekkoverskrifter

NRK har gått til det skritt å intervjue en spesialist i barne- og ungdomspsykiatri om fenomenet, mens TV2 tyr til selvforsvarseksperter for å gi oss råd om hvordan vi kan overleve denne klovneinvasjonen.

Henrik Kæstel Larsen sier til TV2 at klovnene bør konfronteres på samme måte som kvinner konfronterer en full og innpåsliten mann på byen: «Det kan være en god idé å være meget bestemt og tydelig i ordbruken, slik at de forstår at dette ikke er morsomt,» sier han til TV2.

Et sånt råd måtte jo komme fra en mann. Enhver kvinne som faktisk blir utsatt for fulle, innpåslitne menn på byen, vet jo at det siste som har noen effekt, er tydelig språkbruk.

Denne klovnemanesjen vi kaller livet, er ikke noe for pyser!

Men riktig galt bærer det ikke av sted før de profesjonelle klovnene blir innkalt av media: «Barn kan miste tryggheten,» uttalte nemlig profesjonell klovn av den snille typen, Knut Berntsen, til ABC-Nyheter på torsdag.

«Klovnene er som regel ukuelige optimister, som gjerne gjentar sine feil. Det er gøy det. Særlig hvis de mister underbuksen og får den i hodet,» uttalte Berntsen.

Mhm. Skrekkoverskriftene vi har sett den siste tiden ville nok blitt for rene klovnestreker å regne dersom drapsklovnene begynte å ta av seg trusa foran småbarn også. Men det er vel bare det som mangler nå.

Steng sirkuset!

Til og med det høyreekstreme og islam-hatende nettstedet document.no har engasjert seg i saken og skriver bestyrtet: «Det er en trend fra utlandet, uttaler politiet.»

Det er foreløpig uklart hvordan document.no har tenkt å få lagt skylda for dette på norske muslimer, men de har jo heldigvis klart å få plassert den i utlandet i det minste.

Aftenposten klarte imidlertid det kunststykket å få dratt inn selveste IS i disse klovneriene også: «Fordi klovner er så visuelle, har de et stort potensial i sosiale medier. Det er samme mekanismer som når IS får videoer av halshogging spredt,» uttalte litteraturviter Janne Stigen Drangsholt til avisen.

Ta dere en dram og spis en svinekotelett, sånn som denne uka lærte oss at vaskekte nordmenn gjør det.

Saklig. Det er på tide å stenge dette mediesirkuset nå. Skjerpings folkens. Ta dere en dram og spis en svinekotelett, sånn som denne uka lærte oss at vaskeekte nordmenn gjør det. Vis at dere er de beste iblant oss med beina godt planta i skisporet og leppene smurt med italiensk salve.

Hvem trenger vel klovneneser når vi kan gå nesa rød og frisk av den norske oktoberluften nå i innspurten mot vår nasjonale høytid Halloween. Ekte nordmenn dekker ikke til ansiktet med klovnemasker eller annet tull. Den vaskeekte, norske klovnen gjør sine kunster helt uten kostyme.

Det er fali det!

Hør Ytring på radio – hver søndag kl. 11.03 på P2 eller i nettradio når du vil.