Kommentar

Ingebrigtsen-saken splitter Ap

Støtteerklæringene til Roger Ingebrigtsen er forstemmende, skriver regionredaktør i NRK Troms og Finnmark, Pål Hansen.

R. Ingebrigtsen

Tromsø Arbeiderparti har brukt flere år på å bygge Roger Ingebrigtsen opp som den som skal toppe stortingsvalglista i Troms. Lokalpartiet har lagt «alle eggene sine i en kurv», og de har ikke hatt en plan B, skriver Pål Hansen.

Fylkespartiet har utsatt nominasjonsmøtet i 14 dager, det blir hektiske dager for Troms Arbeiderparti.

Ingebrigtsen-saken har satt hele stortingsvalglista i spill. Fram til fredag formiddag så alle for seg ei kampvotering mellom Henriksen og Ingebrigtsen og sentralt i den kampen ville AUF være. Fredag ettermiddag var Ingebrigtsen ute. Den seksuelle relasjonen til ei ung AUF-jenta felte han. Lørdag var min konklusjon at Martin Henriksen kom til å bekle førsteplassen på Arbeiderpartiet stortingsvalgliste i Troms.

I dag er jeg ganske så sikker på at det var en feil konklusjon.

FØLG DEBATTEN: Ytring på Facebook

Lokale stridigheter

Denne saken har rystet grunnvollene i Troms Arbeiderparti. Den har sørget for at fløyene i partiet er lengere fra hverandre enn noen gang. Fløyene handler ikke om politiske valg. Det handler om geografi, og det handler i stor grad om Tromsø mot Sør-Troms.

Fløyene handler ikke om politiske valg. Det handler om geografi, og det handler i stor grad om Tromsø mot Sør-Troms.

Pål Hansen, regionredaktør NRK Troms og Finnmark

Tromsømiljøet er ikke slått til bakken. Nå jobbes det aktivt med å finne en ny kandidat som de kan løfte inn i nominasjonsprosessen.

De siste dagers hendelser har ikke styrket Martin Henriksen. Han bedyrer at han ikke viste noe om Ingebrigtsen-saken og at han ikke har vært på noe spill i kulissene. Men det var hans samboer som varslet partiledelsen. Det vil bli brukt mot han.

LES OGSÅ: Mener Ingebrigtsen presset henne

Satset alt på Roger

Tromsø Arbeiderparti har brukt flere år på å bygge Roger Ingebrigtsen opp som den som skal toppe stortingsvalglista i Troms. Lokalpartiet har lagt «alle eggene sine i en kurv», og de har ikke hatt en plan B.

Tromsø Arbeiderparti har brukt flere år på å bygge Roger Ingebrigtsen opp som den som skal toppe stortingsvalglista i Troms. Lokalpartiet har lagt «alle eggene sine i en kurv», og de har ikke hatt en plan B.

Pål Hansen, regionredaktør NRK Troms og Finnmark

Når de nå krever at nominasjonskomiteen i fylkespartiet kastes, kan det ikke være fordi komiteen har handtert denne saken kritikkverdig - saken kom opp lenge etter at komiteen hadde avgitt sin innstilling. Vedtaket i lokalpartiet kan bare oppfattes som om de vil kjøpe seg tid. Tid til å samle seg rundt en kandidat som kan ha sjanse til å komme på sikker plass på lista.

FØLG DEBATTEN: @NRKYtring på Twitter

Hente inn tidligere ordfører?

Tove Karoline Knutsen er fra nominasjonskomiteen foreslått på andreplass på lista. Jeg har liten tro på at hun er den som partiet setter på topp. Martin Henriksen vil tromsømiljøet prøve å få ned på lista. Det store spørsmålet er: Hvem skal de satse på?

Kan tidligere Tromsøordfører Hermann Kristoffersen hentes inn? Han har før vist seg å være en stemmesanker for partiet. Noen nevner statssekretær Hans Kr. Amundsen, en lite trolig løsning tenker jeg. Kan dette være momentet for leder av fylkesrådet i Troms Pia Svendsgaard?

LES OGSÅ: - Bør granske Martin Henriksens rolle nøye

Mye stygt på nettet

På sosiale medier er det mange som uttaler seg ganske så skråsikkert om denne saken. Å lese støtteerklæringene på Roger Ingebrigtsens facebookside er forstemmende. Ordførere, stortingsrepresentanter, kjente TV-personligheter og hvermannsen utaler seg i sterke ordelag om den 25 år gamle kvinnen og om de faktiske forhold i saken.

Ordførere, stortingsrepresentanter, kjente TV-personligheter og hvermannsen utaler seg i sterke ordelag om den 25 år gamle kvinnen og om de faktiske forhold i saken.

Pål Hansen, regionredaktør NRK Troms og Finnmark

Jeg er ikke sikker på om de alle skjønner at disse skriveriene ligger der til evig tid. VGs kommentator Frithjof Jakobsen skrev søndag en kommentar under overskriften «På tide å roe seg». Ei oppfordring mange bør tenke over.

Internt i Arbeiderpartiet er det også mange som fisker i rørt vann.

En sentral kilde i partiet sa følgende til meg, sent søndag kveld: Pågangen fra media er utfordrende, men den største utfordringa er å roe folk i Tromsø Arbeiderparti.