Kronikk

Idrettsutøvere skal ikke sladre

Jeg ville gjort akkurat det samme som Thor Hushovd. Konsekvensene av å rapportere om Lance Armstrongs dopingbruk kunne blitt for store.

Anita Valen under VM i Sykling i 2004

Jeg har vært i samme situasjon selv, og forstår Thor Hushovd, skriver tidligere proffsyklist Anita Valen. Her har hun akkurat syklet inn til bronsemedalje i VM i Verona i 2004.

Foto: Poppe, Cornelius / NTB scanpix

Torsdag avslørte Thor Hushovd i sin biografi at han visste om Lance Armstrongs dopingbruk allerede halvannet år før det ble kjent offentlig.

Jeg forstår at han fryktet hva som ville skje dersom han sladret på Armstrong. For hva ville blitt konsekvensene for Thor og hans karriere? Og hvordan ville det påvirket familien og omgangskretsen hans?

Tappet for energi

Å gå ut med slik informasjon kunne fort ha ført til enormt mye oppmerksomhet. Saken ville garantert blitt vanskelig, og sladrehanken ville sannsynligvis ha blitt tappet for energi og mistet fokus på det han egentlig skulle gjøre, nemlig å prestere. Som utøver velger man ofte å spille safe i fare for negativ oppmerksomhet.

Jeg har også hørt ting jeg kunne sladret om, men jeg har valgt å la være.

Anita Valen, tidligere proffsyklist

Det er ikke en idrettsutøvers ansvar å være en sladrehank.

Jeg har også hørt ting, i løpet av min karriere som idrettsutøver, som ikke er bra. Ting jeg kunne sladret om, men det har jeg valgt å ikke gjøre. Det er andres jobb.

FØLG DEBATTEN: NRK Ytring på Facebook.

Kritikk av VG

Det er ikke en idrettsutøvers ansvar å være en sladrehank.

Anita Valen, tidligere proffsyklist

I torsdagsutgaven av VG var beskjeden klar. På førstesiden kunne vi lese «Skam deg, Thor». Jeg mener det er VG som burde skamme seg. Thor har vært en utrolig idrettsmann, og både Norge og sykkelsporten har kunnet høste stor ære etter hans prestasjoner. Han har ikke bare vært en god idrettsmann, men også et godt forbilde. Hvor ble respekten av?

Jeg håper VG kommer med en unnskyldning til Thor. Han bør hylles for sine prestasjoner, ikke få kritikk for noe han selv ikke har gjort.

LES OGSÅ: Antidoping Norge mener Hushovd burde varslet om Armstrong-doping

Bedre kontroll

Det kan ikke være slik at det er Thors jobb å si ifra om Armstrongs dopingbruk. Vi har et antidopingsystem der folk får betalt for å følge opp idrettsutøverne. Det er de som har ansvaret, ikke utøverne.

Jeg håper VG kommer med en unnskyldning til Thor.

Anita Valen, tidligere proffsyklist

Hvis antidopingkontrollen ikke fungerer, trenger vi et bedre system. Vi får håpe at denne saken er en vekker for WADA, World Anti-Doping Agency, og Anti-dopingssystemet. En vekker om at deres arbeid kanskje burde oppgraderes vesentlig.