Hopp til innhold

Antidoping Norge mener Hushovd burde varslet om Armstrong-doping

Antidoping Norge mener Thor Hushovd burde varslet da han i 2011 fikk vite at Lance Armstrong dopet seg.

Anders Solheim

Lederen for Antidoping Norge, Anders Solheim mener Thor Hushovd burde kommet til dem da han fikk vite i mai 2011 at Lance Armstrong hadde dopet seg.

Foto: Junge, Heiko / NTB scanpix

Thor Hushovd

Thor Hushovd slapp i dag sin selvbiografi som han har skrevet i samarbeid med Jostein Ravnåsen.

Foto: Bøe, Torstein / NTB scanpix

– Vi synes det vil være naturlig å ta kontakt med anti-dopingorganisasjonene og fortelle det hvis du har mistanke, eller vet om noe som har foregått som har med doping å gjøre, sier leder for Antidoping Norge, Anders Solheim til NRK.

Ville ikke bli hovedvitne

I en ny bok innrømmer Thor Hushovd at han visste om Lance Armstrongs dopingbruk allerede halvannet år før den omstridte sykkelstjernen innrømmet det offentlig. Armstrong innrømmet personlig overfor nordmann om at han hadde dopet seg.

– Jeg visste at han hadde jukset og løyet, holdt en hel verden for narr, men jeg følte ikke for å gi ham full overhaling i media, skriver Hushovd i sin rykende ferske selvbiografi som ble sluppet onsdag.

Slik forklarer nordmannen hvorfor han holdt munn:

– Hva skulle jeg si? Skulle jeg svare at han fortalte meg at han dopet seg da jeg besøkte ham i Hollywood i mai 2011? Det ønsket jeg ikke. Hadde jeg gjort det, ville jeg nærmest blitt et hovedvitne i dopingsaken mot Armstrong.

– Jeg ønsket ikke å være den første som offentlig gikk ut og fortalte at han hadde innrømmet dopingbruk.

Thor Hushovd og Lance Armstrong

Lance Armstrong (t.h) innrømmet doping overfor Thor Hushovd i mai 2011. Her fra den 11. etappen i Tour de France i 2009.

Foto: CHARLES PLATIAU / REUTERS

Ikke klima for varsling i 2011

Anders Solheim mener at det var åpenhet som førte til at Lance Armstrong ble avslørt, og at det burde vært naturlig at Thor Hushovd fortalte hemmeligheten videre.

– Når det er sagt så var det heller ikke klima for å varsle 2011, sånn som det er i 2014. At Thor nå står fram og forteller det i 2014 er positivt i seg selv. For slik har det ikke alltid vært i sykkelsporten, sier Solheim, og fortsetter:

– Hele US-postal-saken og avsløringen av Lance Armstrong er jo i stor grad basert på at de som var tett på miljøet har fortalt det de visste. Det er jo en vesentlig grunn til at US-Postal og Lance Armstrong ble avslørt, sier Solheim.

– Hvorfor tror du at Hushovd venta med å si det?

– Det har jo vist seg at det har vært en kultur for taushet i sykkelsporten og at man ikke sier det man vet om doping. Det er en utfordring for antidopingarbeidet i sykkelsporten. Det er jo først i de senere årene at utøvere har stått fram og fortalt hva man vet. Og det førte til at man avdekket hva som skjedde i US Postals.

Thor Hushovd

Thor Hushovd får en klem av Lance Armstrong etter at nordmannen vant den grønne trøya i Tour de France i 2005.

Foto: CHRISTOPHE ENA / AP

«Thor, alle doper seg»


Det var under et besøk hos den amerikanske sykkelstjernen i Los Angeles i mai 2011 Hushovd fikk sjokkmeldingen fra Armstrong.

– Vi kom inn på beskyldningene fra Tyler Hamilton da Lance helt uoppfordret innrømmet at han hadde dopet seg., skriver Hushovd.

Dette var halvannet år før Armstrong innrømmet doping i det mye omtalte programmet hos talkshow-dronningen Oprah Winfrey.

– Mulig han merket at jeg ble overrasket og paff, for han så på meg, trakk på skuldrene og sa: «Thor, alle doper seg.», skriver Hushovd før han fortsetter:

– Jeg hadde lyst til å si at han tok feil. At det slett ikke var riktig at alle dopet seg. At jeg ikke gjorde det. Men jeg var helt satt ut. Jeg sa ingen ting. Jeg følte at det ble feil å si noe som helst, skriver Hushovd.

Sportsnyheter

Leverkusen

Historisk bragd sekunder før slutt: – Eit under

Sensasjonslaget Bayer Leverkusen såg ut til å feile i forsøket på å slå ein 59 år gamal europeisk fotballrekord, men så skjedde det utrulege langt på overtid.

Siste nytt

  • Oskar Hrafn Thorvaldsson trekker seg som Haugesund-trener med umiddelbar virkning

    Den islandske treneren ble ansatt i Haugesund i fjor høst, men er nå altså ferdig. Det melder klubben selv på egne hjemmesider.

    De skriver at Thorvaldsson selv har valgt å gi seg som Haugesund-trener, og at han nå slutter med umiddelbar virkning.

    – Vi så frem til et langt og godt samarbeid med Oskar, men det blir ikke alltid slik man ønsker og tror. Vi takker han for innsatsen han har lagt ned i å utvikle FK Haugesund og starter nå på prosessen med å finne hans erstatter. Vår kurs og strategi for klubben forblir den samme, sier styreleder Christoffer Falkeid.

    Assistenttrenerne Sancheev Manoharan, Paul André Farstad og Kamil Rylka vil overta treneransvaret og lede laget inntil en ny permanent hovedtrener er på plass.

    Oskar Hrafn Thorvaldsson
    Foto: NTB
  • Fifa trues med søksmål – hevder klubb-VM passer inn i «harmonisk» kalender

    Det internasjonale fotballforbundet (Fifa) rykker ut og forsvarer det nye VM-formatet for klubblag. Det skjer etter trusler om rettslige skritt.

    I et brev til Fifa-president Gianni Infantino står det at terminoppsettet i fotballen allerede har nådd et metningspunkt. Avsenderen er en forening for proffligaer fra hele verden og spillerforeningen Fifpro.

    Det melder nyhetsbyrået AFP, som har sett brevet. Fifa blir der varslet om et potensielt søksmål om det ikke gjøres om på planene for et nytt klubb-VM i 2025.

    Konseptet består av 32 lag mot dagens sju. Mesterskapet er lagt til USA i juni og juli. Kritikerne mener det skader ligaene økonomisk og presser spillerne «utover alle grenser».

    «Skulle Fifa nekte å forplikte seg til å løse problemene på det neste styremøte, vil vi være tvunget til å råde våre medlemmer om tilgjengelige alternativer. Dette inkluderer juridiske skritt mot Fifa», står det i brevet.

    Fifa mener den nye VM-modellen tar høyde for å ivareta spillernes helse.

    «Datoene er satt for å sikre at de harmonerer med det internasjonale kampprogrammet og gir tilstrekkelig tid mellom turneringsfinalen og starten på sesongen i mange ligaer», heter det i en uttalelse. (NTB)

    Infantino
    Foto: AP
  • FIS tar sikkerhetsgrep etter Kilde-skade

    Det blir påbudt å kjøre med airbag for fartskjørerne i alpinsirkuset neste sesong. FIS retter også en sterk anbefaling om bruk av kuttsikkert undertøy.

    En rekke toppalpinister pådro seg alvorlige skader i vinter. Aleksander Aamodt Kilde var blant dem det gikk hardest utover. Nordmannen smalt i sikkerhetsnettet i Wengen og pådro seg blant annet et svært stygt og potensielt karrieretruende kutt i leggen.

    I etterkant har sikkerheten knyttet til renn i spesielt utfor og super-G vært diskutert. Nå har Det internasjonale ski- og snowboardforbundet (FIS) vedtatt nye sikkerhetsgrep.

    Det er klart etter denne ukens møtevirksomhet i slovenske Portoroz. Der ble det vedtatt at det fra neste vinter er påbudt å bruke airbag-løsninger for fartskjørerne i verdenscupen, VM og OL.

    «Kollisjonsputer har vist seg å være et verdifullt tiltak for å øke sikkerheten til utøvere i fartsrenn», skriver FIS.

    I tillegg kommer FIS med en sterk oppfordring til utøverne om å bruke kuttsikkert undertøy fra og med neste sesong. Den patenten kunne redusert omfanget av det stygge kuttet Kilde pådro seg i Wengen.

    FIS skriver at målet er å gjøre kuttsikkert tøy obligatorisk fra 2025/26-sesongen. (NTB)

    Aleksander Aamodt Kilde Wengen
    Foto: MARCO BERTORELLO / AFP

Sendeplan

Kl. Program Kanal