Kommentar

Hvorfor stanset ingen overgrepene?

Frykten for å stigmatisere kan ha ført til ødelagte liv i den engelske byen Rotherham. Nå spør mange om feilslått frykt for rasisme førte til den katastrofale overgrepssaken.

Britain Sex Abuse

Sentrum i byen Rotherham, som denne uken er sterkt preget av avsløringene om systematiske seksuelle overgrep i byen i over femten år.

Foto: Sylvia Hui / Ap

Ufattelig. Rapporten som kom fra Rotherham denne uka er ikke til å tro. Den viser at 1400 jenter fra småbyen i Yorkshire ble seksuelt utnyttet og misbrukt i tidsrommet 1998 til 2013. Ett tusen fire hundre jenter ned til 10 år. Omfanget er ufattelig, også for de av oss som har lest i engelske aviser de siste årene om det som på engelsk blir omtalt som «grooming» av unge og sårbare jenter.

For mange av historiene bak den ferske rapporten har vært kjent lenge. Mange av jentene og deres familier har meldt fra om overgrepene. Så hvorfor har ingen stanset overgriperne?

Politiet ignorerte overgriperne

Emma var 12 da det begynte. Hun fortalte i en radiodokumentar på BBC i 2011 at hun ble kjent med noen litt eldre gutter på det lokale kjøpesenteret. Etter en stund ble hun introdusert for guttenes brødre, fettere og venner som var enda litt eldre. De var kjekke og kjørte kule biler. De tok med Emma og venninnene til McDonalds, ga dem alkohol, cannabis, røyk. Da hun ble 13 begynte overgrepene. Hun ble sparket ned på gulvet, holdt nede av noen av «vennene» mens andre voldtok henne. Noen tvang venninnene hennes til å se på og andre igjen så på og lo. Slik var første gang av det som skulle bli ukentlige voldtekter av tilsammen over 100 menn.

Jentene klarte ikke å stanse det selv. Politiet klarte det heller ikke.

Gry Blekastad Almås

En jente som omtales som barn H i rapporten, fortalte at hun da hun var 11 år fortalte til politiet om hvordan hun og en venninne ble seksuelt misbrukt av voksne menn. Politiet gjorde ingenting.

Da hun var blitt 12 år, ble hun funnet i baksetet på en drosje sammen med en mann som hadde upassende bilder av henne på telefonen sin. Fortsatt ingen reaksjon. Fire måneder senere ble barn H funnet i et hus alene med en gruppe voksne menn. Politiet arresterte jenta fordi hun var full, men ignorerte overgriperne.

FØLG DEBATTEN: NRK Ytring på Facebook.

Independent avisforside om overgrepsskandale i Rotherham

Avisa the Independents forside om saken.

Foto: Skjermdump

Ble ikke tatt på alvor

Det er like ufattelig at Rotherham ikke er et unikt tilfelle. Kanskje omfanget, men ikke fenomenet «grooming». I flere andre britiske byer er en rekke menn de siste årene dømt for voldtekter og for å ha solgt jenter videre til andre menn for at også de kunne misbruke dem. Det har skjedd i Oxford og Derby, i Rochdale, Telford og Peterborough.

Overgrepssakene har blitt et minoritetspolitisk vepsebol.

Gry Blekastad Almås

Ingen stanset TV-kjendisen Jimmy Savile heller. I over 50 år misbrukte han mange hundre jenter og kvinner. Først etter hans død ble ugjerningene kjent. Hans ofre har fortalt at de holdt tett om det som skjedde, fordi de fryktet at de ikke ville bli trodd. Savile var tross alt en elsket superkjendis i Storbritannia. Men da èn først begynte å fortelle, turte flere å følge etter. De ble tatt på alvor og Jimmy Saviles sanne ansikt er kommet for en dag.

Problemet i Rotherham og de andre byene der unge jenter har blitt utnyttet av voksne gjenger, er sammensatt. For det første har ikke jentene og deres familier blitt tatt på alvor. En mor i Oxford gikk til politiet med datterens fortvilte situasjon, men ble møtt med en holdning om datteren kunne takke sin egen dårlige oppførsel og egne valg. De fulgte ikke opp anklagene om voldtekt og misbruk.

Skremt til å fortsette

Psykologien er vanskelig. Hvorfor gikk de tilbake til mennene som misbrukte dem og solgte dem som sex-slaver? Jeg har brukt ordet sårbare om jentene. Mange av dem hadde vanskelige forhold hjemme. Noen forteller om hvordan overgriperne bevisst splittet venninnene, isolerte dem. Til slutt hadde de ingen andre enn overgriperne.

Det har rett og slett vært vanskelig å snakke om disse sakene.

Gry Blekastad Almås

De var så unge at de ikke visste hvordan sex og forhold skulle være. En av jentene forteller at hun til å begynne med trodde det var sånn det var. Og de ble skremt og truet til å fortsette. En 15 år gammel jente fikk helt bensin over seg med trussel om at hun ble påtent hvis hun ikke gjorde som de sa.

Jentene klarte altså ikke å stanse det selv. Politiet klarte det heller ikke. Denne manglende reaksjonsevnen førte til at daværende riksadvokat Keir Starmer i fjor høst la fram nye retningslinjer for politi og rettsvesen i overgrepssaker, i det han presenterte som de største holdningsendringene på en generasjon.

Roger Stone

Roger Stone, en lokalpolitiker som gikk av umiddelbart etter at rapporten kom ut.

Foto: Anna Gowthorpe / Ap

Et politisk minefelt

Men det er flere instanser og etater, altså voksne mennesker, involvert i barns liv. Hvorfor reagerte ikke lærere, kommuneansatte, lokalpolitikere? Og nå kommer vi til det som er virkelig vanskelig: Alle overgriperne i Rotherham er muslimer av pakistansk opprinnelse, skriver kommentator Allison Pearson i the Telegraph. Alle bortsett fra en. Ofrene deres var stort sett hvite briter.

Dermed har overgrepssakene blitt et minoritetspolitisk vepsebol. Et minefelt for lokal integrering. Pearson spekulerer i om risikoen for å tape muslimske stemmer har ført til Labours handlingslammelse i Rotherham. Hun siterer Rotherhams parlamentsmedlem fra 1994 til 2012, Denis MacShane, som innrømmet overfor BBC at «det var en kultur for at man ikke ville ødelegge den gode stemningen i det multikulturelle felleskapet. Og kanskje, som en sann Guardian-lesende venstreliberaler, ville jeg ikke ta for hardt i».

Hva sier disse sakene om pakistanske menns kvinnesyn?

Gry Blekastad Almås

Det antydes også at enkelte kommunestyremedlemmer med pakistansk bakgrunn skal ha bedt sosialarbeidere avsløre hvor jentene gjemte seg for overgriperne. Andre politikere blir anklaget for å dysse ned at det er et grunnleggende problem at det er snakk om pakistanske menn som forgrep seg på etnisk britiske barn. Ungdomsarbeidere forteller at de ble bedt om å holde tett om den etniske bakgrunnen til overgriperne, av hensyn til felleskap og samhørighet. Og The Times refererer anonyme kilder som forteller at kommunen selv skal ha fjernet opplysninger om overgrepene fra ett av sine kontorer, for at de som gransket forholdene ikke skulle få innsikt i den etniske og religiøse bakgrunnen til overgrepsmennene.

Barn skal ikke sviktes

Det har rett og slett vært vanskelig å snakke om disse sakene. Fortsatt viser statistikken at de fleste pedofile overgripere i Storbritannia er etnisk hvite. Men sakene i Rotherham fører til spørsmål rundt betydningen av etnisk og religiøs tilhørighet. Hva sier disse sakene om pakistanske menns kvinnesyn? Hva sier de om deres syn på vestlige verdier? Frykten for å stigmatisere kan ha ført til flere ødelagte liv; frykten for å framstå som rasister til flere massevoldtekter.

Til nå er fem menn dømt for overgrep i Rotherham, mens ytterligere 30 er under etterforskning. Rapporten denne uka har ført til krav om de ansvarliges avgang. Mannen som i dag leder politiet i South Yorkshire var kommunestyrerepresentant i Rotherham og ansvarlig for barn og unge i fem av de årene masseovergrepene pågikk. Shaun Wright trakk seg denne uka fra partiet Labour, men har så langt nektet å gå fra politijobben, selv etter at både statsminister og visestatsminister har oppfordret ham til det.

I fjor sommer gikk en spesiell preken ut til hundrevis moskeer over hele Storbritannia. Den kom etter at sju menn av pakistansk og nord-afrikansk opphav i Oxford var dømt for overgrep og voldtekt av jenter ned i 11-årsalderen. Imamer fordømte seksuelt misbruk av barn. Det bør vi selvfølgelig alle gjøre. Barn skal leke og le, vokse og lære uten å bli sviktet så grunnleggende som barna i Rotherham.