Hopp til innhold

Hvem kontrollerer politikerne ?

Hvis politikerne har en avslappet holdning til pengebruk signaliserer de at reglene kan tøyes.

Helge Andre Njåstad – leiar i finanskomiteen (Frp)

Stortingsrepresentant Helge Andre Njåstad (Frp) blir intervjuet om reiseregningene sine i Stortingets vandrehall.

Foto: NRK

Den siste tiden har vi sett flere saker hvor det stilles spørsmål ved norske politikeres integritet og respekt for etiske retningslinjer og regler for reiseregninger, gaver og representasjon.

Mazyar Keshvari jukset med reiseregninger. Trine Skei Grande og Terje Breivik lot skattebetalerne dekke deltakelse i privat bursdagsfeiring, gaven inkludert. Erik Solheim fikk kritikk fra FN etter dyre reiser. Siv Jensen leier hytte til lav pris uten å betale skatt for fordelen eller føre ordningen opp i gaveregisteret.

Denne uken har vi hørt om hvordan Helge André Njåstad ordnet møter i forbindelse med private arrangementer slik at regningen kunne sendes til Stortinget.

Stortingsrepresentantene sitter i glasshus.

Tøyer grensene

Våre folkevalgte gjør en viktig jobb og fortjener både ferie og sosiale sammenkomster. Langt på vei må vi kunne vise dem den tilliten vi forventer at de er verdig. Like fullt er det prisverdig at journalister skriver om saker der strikken er strukket for langt.

For oss velgere belyser sakene karaktertrekk og prioriteringer. Er de folkevalgte avslappet i forhold til hva skattebetalerne må dekke av deres personlige utgifter, er de kanskje avslappet også når det gjelder forvaltningen av større beløp.

Utnytter de ordningene for å unngå kostnader, prøver de kanskje også å få personlige fordeler i andre saker.

Signaleffekt

Interessekonflikt og feilprioriteringer på politisk nivå kan få omfattende konsekvenser. Selv liten risiko må tas alvorlig. Med lite innsikt i faktiske holdninger får det lille vi fanger opp om avslappet pengebruk betydning for hvordan vi vurderer slik risiko.

Sakene kan påvirke hvem vi vil stemme på ved neste valg. Tegn på maktarroganse nører opp under politikerforakt. Blir det for mye, vil flere la være å stemme.

Tegn på maktarroganse nører opp under politikerforakt.

Som lovgivende organ og konstitusjonell kontrollinstans understreker Stortinget betydningen av regler, prinsipper og budsjetter. Stortingsrepresentantene sitter i glasshus. Har de avslappet holdning til pengebruk signaliserer de at reglene kan tøyes. Folk flest kan få lyst til å gjøre det samme.

Manglende kontroll

Folk flest har imidlertid ikke samme muligheten til å la jobben ta regningen. I næringslivet er det vanlig med strenge reiseregningssystemer, utbetaling etter kvittering, og kontroll på at pengebruk er innenfor reglene.

I offentlig sektor betaler mange ansatte av egen lønn (etter skatt) for det som er av julebord og andre fester i regi av jobben. De fleste kan ikke bruke en krone med mindre den er forhåndsklarert etter søknad med kostnadsoverslag.

For oss velgere belyser sakene karaktertrekk og prioriteringer.

En NAV-bruker som har fått for mye utbetalt får vite «at han burde forstått» og dømmes etter det. Mange NAV-brukere har ikke ressurser til å forstå alt av regler og ordninger, men møter ingen nåde hvis noe oppfattes som misbruk.

Hvor er kontrollen av stortingspolitikerne?

Når en garasjesprekk i milliardklassen fører til lite annet enn et oppgitt sukk, kan vi ikke forvente at lett inflaterte reiseutgifter får noen følger - med mindre folk flest bryr seg.

Se også:Helge Andre Njåstad i «Debatten» på NRK1:

Stortingsrepresentant Helge Andre Njåstad feiret morens 60-årsdag på Ullensvang hotell, og sendte reiseregning til skattebetalerne fordi han la inn et arbeidsmøte dagen i forveien. 
En fillesak, eller et spørsmål om moral?

Stortingsrepresentant Helge Andre Njåstad feiret morens 60-årsdag på Ullensvang hotell, og sendte reiseregning til skattebetalerne fordi han la inn et arbeidsmøte dagen i forveien. En fillesak, eller et spørsmål om moral?

Njåstad var også med i Dagsnytt Atten om samme tema: Njåstad svarer om reiseregninger – Nyheter – NRK