Kommentar

Høyt spill i Midtøsten: Nå kan alt skje

Drapet på den iranske generalen er høyt spill fra amerikanernes side. Fra nå av kan alt skje.

Dette bildet offentliggjort av presseavdelingen ved den irakiske statsministerens kontor viser et brennende kjøretøy på den internasjonale flyplassen i Bagdad.

Qasem Soleimani var fryktet av sine fiender og elsket av sine allierte. Drapet på ham markerer et vannskille i forholdet mellom Iran og USA.

Foto: HO

Qasem Soleimani hadde legendestatus i Midtøsten.

Fryktet av sine fiender, elsket av sine allierte. Han var det synlige ansiktet på Irans strategiske krigføring i Midtøsten de siste årene.

Den har gått ut på å gradvis bygge opp mektige militsgrupper der det har vært nødvendig, som i Libanon og Jemen, eller direkte allianser med stater som Bashar Al-Assads Syria.

I Irak, hvor Soleimani ble drept, har de valgt en kombinasjon.

Iran har både gode forbindelser med det irakiske statsapparatet og med de mange mektige militsgruppene. Og det er disse som er den utløsende årsaken til krisen vi nå er vitne til.

Ayatollah Ali Khamenei og Qasem Soleimani

Ayatolla Ali Khamenei sittende og Qasem Soleimani stående til høyre for ham i bildet. Bildet er tatt i mars 2015.

Foto: HO

Hevnaksjoner

Det begynte med at en amerikansk statsborger ble drept etter et rakettangrep mot en irakisk militærbase.

Amerikanerne svarte med luftangrep mot en av de største iranskstøttede militsene, Kateeb Hizbollah, og drepte minst 25 mennesker.

Så kom det dramatiske forsøket på å storme den amerikanske ambassaden i Bagdad.

Det brakte nok tankene for mange til tidligere angrep på amerikanske ambassader, det være seg i Benghazi, Teheran eller Saigon.

Det var de iranskstøttede militsene som ledet an i angrepet og trakk seg tilbake. Donald Trump sendte ut en twitter-melding hvor han eksplisitt truet det iranske regimet og nå er altså Soleimani drept i et flyangrep.

Laster Twitter-innhold

Tvinger frem et kraftfullt svar

Det er en dramatisk eskalering fordi det tvinger iranerne til et synlig og kraftfullt svar.

Generalens posisjon var så sterk, både symbolsk og praktisk, at de kommer til å slå tilbake. Spørsmålet er hvor, hvordan og når.

Alle amerikanske interesser i Midtøsten er nå truet.

Militærbaser er naturlige, men vanskelig mål. Ambassader er naturligvis truet, men også rene sivile mål kan stå i fare. USA ber nå alle amerikanere i Irak om å forlate landet.

Trusselen gjelder også USAs allierte.

Midtøsten er på mange måter delt mellom en del som støttes av USA, blant dem Israel, Saudi-Arabia, Bahrain og Emiratene, og delen som støttes av Iran, som Syria og større militsgrupper i land som Libanon og Jemen.

Israeli Prime Minister Benjamin Netanyahu

Israels statsminister Benjamin Netanyahu i Athen 2. januar. Netanyahu avbrøt i dag møtene i Hellas for å returnere til Israel der sikkerheten trappes opp etter drapet på den iranske generalen.

Foto: Alkis Konstantinidis / Reuters

Libanesisk Hizbollah kan true Israel

Iran kan for eksempel bruke libanesisk Hizbollah og egne styrker i Syria til å slå til mot Israel.

Det vil i så fall være starten på en storkrig og kanskje mer en siste utvei enn et første trekk.

En annen mulighet er å ramme verdensøkonomien ved å stenge Hormuzstredet. Det ligger i utløpet av Persiabukta. Gjennom dette transporteres rundt en femtedel av verdens olje.

Aksjoner i vestlige hovedsteder kan heller ikke utelukkes.

Alt dette er en del av krigsspillet både amerikanerne og iranerne har forberedt seg på.

Nå er det alvor.

Iran og USA: 67 år med hat og mistenksomhet

President Donald Trump sier han vil bruke alle midler for å hindre at iranerne utvikler atomvåpen og har gjeninnført sanksjoner som ble opphevet under president Obama. Forholdet mellom de to landene har i generasjoner vært preget av hat og mistenksomhet.

 • 26. mai 1908
  Fant olje

  William Knox D’Arcy fant 26. mai 1908 olje i Maidan-i-Naftun i Iran. Det var det første oljefunnet i Midtøsten og førte til at Persia (senere Iran) skulle få en sentral plass i storpolitikken.

 • 15. august 1953
  USA-støttet statskupp

  Irans demokratisk valgte statsminister Mohammed Mossadegh ble styrtet i et militærkupp som var organisert av USA og Storbritannia. Kuppet ble satt i gang etter at Mossadegh to år tidligere hadde nasjonalisert Irans oljeforekomster.

  Mohammed Mossadegh i 1951
  Foto: UNCREDITED / AP
 • 12. oktober 1971
  Feiret 2500-årsjubileum

  Sjahen feriret Det persiske keiserdømmets 2500-årsdag med en ekstravagant fest i ruinene av Persepolis. Fra USA kom visepresident Spiro Agnew for å markere de to landenes nære forhold.

 • 16. januar 1979
  Sjahen flykter - Khomeini kommer

  Sjahen flyktet fra landet etter at det i flere måneder hadde vært stadig større demonstrasjoner mot regimet. Drøyt to uker senere vendte ayatollah Khomeini tilbake til Iran etter 15 år i eksil.

  1. februar 1979 landet Ayatollah Khomeini på flyplassen i Teheran fra eksil i Frankrike.
  Foto: GABRIEL DUVAL / AFP
 • 4. november 1979
  Okkuperer USAs ambassade

  En gruppe studenter okkuperer Den amerikanske ambassaden i Teheran. 66 amerikanske diplomater ble tatt til fange og holdt som gisler. Først etter 444 dager og etter at Ronald Reagan hadde erstattet Jimmy Carter, ble gislene satt fri.

 • 22. september 1980
  Irak angriper Iran

  Styrker fra Irak under Saddam Hussein til angrep på Iran. Krigen varer i åtte år og var en av de blodigste i det 20. århundre. Under krigen brukte irakiske styrker nervegass. Nedgraderte dokumenter har vist at USA hjalp Irak med gassangrepene.

  Iransk kvinne med bilde av sin døde sønn
  Foto: Hasan Sarbakhshian / AP
 • 3. juli 1988
  Passasjerfly skutt ned

  En Airbus A300 fra Iran Air ble skutt over Persiabukta av den amerikanske krysseren «Vincennes». Alle de 290 om bord mistet livet.

  Sørgende bar kister gjennom gatene i Teheran 7. juli 1988
  Foto: Ap
 • 14. februar 1989
  Fatwa mot Rushdie

  Ayatolla Khomeini utstedte en fatwa med en dødsdom mot forfatteren av «Sataniske vers», Salman Rushdie. Khomeini mente at boken inneholdt deler som fornærmet profeten Muhammed fordi den portretterte ham som en bordelleier.

 • 18. juli 1994
  Terrorangrep i Argentina

  Et jødisk foreningslokale (AMIA) i Buenos Aires blir angrepet med en bombe. 85 mennesker ble drept og flere hundre såret. Det er aldri fastslått hvem som sto bak bombingen, men Iran og libanesiske Hizbollah er blant dem som er utpekt.

  Redningspersonell i Buenos Aires søker etter overlevende
  Foto: ALI BURAFI / Afp
 • 12. januar 2010
  Atomforsker drept

  Bilen til den iranske atomforskeren Masoud Alimohammadi ble sprengt utenfor hans hjem i Teheran. I løpet av de neste to årene ble ytterligere tre iranske atomforskere drept

 • 14. juli 2015
  Avtale om atomprogrammet

  Iran inngår en avtale med USA, Kina, Russland, Frankrike, Storbritannia og Tyskland om landets atomprogram.

 • 8. mai 2018
  USA trekker seg fra avtale

  President Donald Trump kunngjør at USA trekker seg fra atomavtalen. En snau måned senere sier Irans øverste leder, ayatolla Ali Khamenei, at landet vil trappe opp sin kapasitet til anriking av uran.

 • 5. november 2018
  Gjeninnfører sanksjoner

  USA gjeninnfører sanksjoner mot Irans oljeeksport, skipsfart og finansnæring.

 • 3. januar 2020
  Iransk general drept

  Den iranske generalen Qasem Soleimani blir drept i et amerikansk attentat mens han er på besøk i Irak. Qasem Soleimani var sjef for den iranske Quds-styrken, og ble omtalt som en av mektigste menn i Midtøsten.

  General Qasem Soleimani fotografert i september 2016.
  Foto: AP