Hopp til innhold

Guilty!

O.J. Simpson-saken passer perfekt som TV-serie. For mange er spørsmålet fortsatt «Guilty» eller «Not guilty». Jeg så selv rettssaken og sirkuset på nært hold, og min oppfatning av hans skyld er sterkere enn noen gang.

OJ Simpson blir erklært "ikke skyldig"

TV-serien om O.J. Simpson-saken kommer på norske skjermer i løpet av våren. Advokat Mona Høiness var tilstede under rettssaken og ber oss også huske på familien. Her ser vi Simpson når han får juryens dom i 1995: 'Frikjent!'

Foto: Myung Chun / Ap

Kronikkvignett Ytring

Som programleder for «TV-domstolen» som ble vist på TV 3 i 1995, fikk jeg den unike mulighet til å følge den spennende straffesaken til O.J. Simpson på nært hold. Saken der virkeligheten mer enn noe overgår fantasien. Ingredienser som kjærlighet, sjalusi og drap, ispedd alvorlige påstander om politi- og advokatjuks og rasefordommer, fikk en hel verden til å følge med fra dag til dag, time til time, i hele åtte måneder. Nå ruller den kritikerroste TV-serien «American Crime Story: The People V. O.J. Simpson» over amerikanske skjermer.

Overrasket over omfanget

Før filmteamet reiste til Los Angeles var jeg forberedt på at rettsaken og medias håndtering av denne, nok ville bli mer dramatisk enn tilfellet hadde vært hvis en kjent og folkekjær idrettsutøver her hjemme i Norge hadde myrdet sin ekskone og hennes venn. Men at pressedekningen og interessen for denne saken skulle bli så altoppslukende, så intens og så enormt invaderende i amerikanernes hverdagsliv, var for meg en stor overraskelse.

Publikum kunne kjøpe alt fra capser, T-skjorter og pledd, til kopper, kar og buttons. Alt med kjærlighetserklæringer til den tiltalte: «We love you OJ».

Det første som møtte meg på vei til rettslokalet i Los Angeles, var at det var tusenvis av flagg langs veiene der det vekselsvis sto skrevet «Guilty» og «Not Guilty». I tillegg var det rigget opp en medielandsby rundt rettslokalet der nyhetskanaler fra hele verden hadde base. Det var stor handelsaktivitet i området med mange boder og stands der publikum kunne kjøpe alt fra capser, T-skjorter og pledd, til kopper, kar og buttons. Alt med kjærlighetserklæringer til den tiltalte: «We love you OJ».

Mona Høiness

Advokat Mona Høiness dekket O.J. Simpson-saken for programmet «TV-domstolen» i 1995. Her intervjuer hun en Simpson-tilhenger.

Foto: Privat

Massesuggesjon

Publikum strømmet til utenfor rettslokalene første rettsdag og taktfaste slagord kunne høres på lang avstand. I tillegg var samtlige TV-stasjoner og aviser spekket med stoff fra rettssaken som varte hele åtte måneder. Hver minste lille detalj om forsvarerne og aktoratet ble til omfattende nyhetsreportasjer, og helikoptre sirklet over det hele med bandere som kommenterte alt fra selve rettssaken til hårsveisen til den kvinnelige aktoren Marcia Clark. TV-kameraene var på under rettsforhandlingene og til og med den mannlige dommeren, Lance Ito, stilte tidlig om morgen for å bli sminket.

Selv var jeg der for å rapportere om selve saken, men også for å se nærmere på forskjellen mellom amerikansk og norsk rettspleie og mediehåndteringen i en stor sak. Det som slo meg var den massesuggesjonen som eksisterte. Uansett hvor man befant seg, snakket folk om saken. Enkelte mennesker ble hissige og begynte å sloss hvis noen hadde en annen mening om skyldspørsmålet enn dem selv. Veddemålene om domsresultatet var mange.

Enkelte mennesker ble hissige og begynte å sloss hvis noen hadde en annen mening om skyldspørsmålet enn dem selv.

Enormt forsvarsteam

Forsvaret spilte på at politiet både hadde mulighet og motiv til å plante og forfalske bevis, samt at de var forutinntatte og preget av rasistiske fordommer. Sjelden har jeg sett en tiltalt med så mange forskjellige advokater og juridiske rådgivere. Selv hadde jeg gleden av å intervjue og håndhilse på hovedforsvareren Johnnie Cochran etter at rettsakens første dag var avsluttet, noe filmteamet mente var litt av et scoop.

Jeg forsto ganske snart at det ville være umulig å få til noe personlig intervju da jeg sto utenfor hovedinngangen der hundrevis av journalister og kamerafolk var linet opp klare til dyst. Trengselen var meget stor og sikkerhetsoppbudet likeså. Jeg tenkte at jeg selv ville forsøkt å smette ut bakveien hvis jeg hadde vært forsvarer i saken. Etter å ha uttalt til filmteamet at jeg kom til å «spise advokatkappen min» hvis ikke forsvarerne kommer ut bakveien, klarte jeg å overtale dem til å følge meg på baksiden av rettsbygningen.

Mona Høiness

Høiness fikk et sjeldent intervju med Simpsons hovedforsvarer Johnnie Cochran.

Foto: Privat

Litt flaks skal man ha; det tok ikke mer enn ti minutter før Cochran forsøkte å snike seg ubemerket ut etter en slitsom dag i retten. Der sto jeg og fortalte at jeg var advokat og hadde komme helt fra Norge for å hilse på ham. Advokaten var sjanseløs. Han måtte kapitulere og ofre noen minutter på intervjuet. På mitt spørsmål om han opplevde saken som et sirkus sa han høyt og tydelig: - This is the biggest circus in the World.

Det følte jeg også den gang!

«Amerikanisering» av rettssaker

20 år har nå gått og straffesaker og mediehåndteringen av disse, har i stor grad blitt «amerikanisert», på den måten at det i dag tillates filming i en større grad enn tidligere slik som i den groteske Breivik-saken. Disse sakene kan selvfølgelig ikke sammenliknes, men det ligger i tiden at når straffesaken er grov nok og det foreligger allmenn interesse for saken, da kan media i større grad boltre seg i TV-opptak og detaljer som tidligere ikke var mulig.

Ikke glem familien

Som forsvarer, og ikke minst bistandsadvokat, håper jeg at TV-seerne, når de lar seg underholde av den nye serien, ikke glemmer at det faktisk er virkelige menneskelige tap involvert, og at det nå er en hel familie som blir skadelidende som følge av at det lages dramaserie om drapene og rettsaken. Barna til Simpsons ekskone Nicole Brown Simpson, som nå har blitt 25-30 år, og foreldrene til hennes venn Ronald Goldman, går ut offentlig og sier at de gruer seg til at denne tragiske hendelsen nå gjøres om til underholdning og folkeforlystelse og at sår som delvis har grodd, nå så smertelig rives opp.

Det mest tragiske i denne saken, og i tusenvis av andre saker der kvinnemishandlingen dessverre ender i drap, er at venner og bekjente i stor grad var klar over Nicoles blåmerker og rare bortforklaringer på hvordan hun til stadighet ble ille tilredt, uten at noen av dem tok affære. Nicole etterlot seg brev som ga et innblikk i så vel fysisk som psykisk mishandling uten at dette førte til domfellelse av fotballstjernen O.J. Simpson, som imidlertid måtte betale erstatning på 25 millioner dollar til Nicoles barn og 8 millioner dollar til vennens foreldre i forbindelse med sivilt søksmål.

Selv var jeg av den oppfatning at Simpson var skyldig i drapene og burde vært domfelt.

«Guilty!»

Den strafferettslige frifinnelsen av Simpson har alltid blitt sett på som kontroversiell, og selv var jeg av den oppfatning at Simpson var skyldig i drapene og burde vært domfelt. Min oppfatning har med årene styrket seg. Dette har å gjøre med min egen erfaring som forsvarer og bistandsadvokat, men også fordi Simpson tydeligvis har problemer med å holde seg på riktig side av loven. Han soner nå en dom på 33 år for væpnet ran og kidnapping.

«American Crime Story: The People V. O.J. Simpson» kommer på TV3 i løpet av våren.

Se traileren til TV-serien om O.J.Simpson-rettssaken her: