Kommentar

Gjorde kraftig inntrykk på juryen

Juryen i lagmannsretten fulgte intenst med på den unge jentas forklaring. Så intenst at enkelte av jurymedlemmene glemte å notere underveis.

Den fornærmede jenta i Øygard-saken

Den 17-årige jenta forklarte seg for retten i ankesaken mot Rune Øygard i dag.

Foto: Aas, Erlend / NTB scanpix

Etter en innledende diskusjon om lukkede dører tok jenta på nytt plass i vitneboksen i formiddag. Og med unntak av pauser ble hun sittende der til rettsdagens slutt. Først med Rune Øygard til stede – etter lunsj med den overgrepstiltalte plassert i et annet rom i tinghuset.

Det var jentas bistandsadvokat som bad om at Øygard skulle forlate salen. Årsaken var at 17-åringen fant det vanskelig å forklare seg med den tiltalte til stede. Da hadde aktor gjennom hele formiddagen nærmest måttet hale svarene ut av henne.

Og det ble merkbart bedre. Etter lunsj forklarte jenta seg sammenhengende, utfyllende og med tydelige svar. Så merkbart at lagmannen bemerket det mot slutten av dagen.

Inntil videre er det 17-åringen som har gjort seg bemerket hos juryen. Og forklaringen hennes blir neppe glemt med det første.

Olav Rønneberg, NRKs reportasjeleder for krim

Jentas forklaring var i stor grad den samme som tingretten fikk høre i høst. Men den gjorde et stort inntrykk på juryen. Fra tilhørerplass var det lett å se at jurymedlemmene reagerte på det de fikk høre. Minst en av dem sluttet på et tidspunkt helt å notere, men fulgte intenst med på 17-åringen i vitneboksen.

Og det hun sa var egnet til å sjokkere; retten fikk høre om en voksen mann som skal ha utnyttet en ung og sårbar jente – og opptrådt på nærmest barnslig vis dersom han ikke fikk det som han ville.

Ta for eksempel den påståtte episoden på Farris bad i Larvik, sommeren 2011. Jenta hevder at Øygard skal ha reagert med sinne da hun snakket med kjæresten sin på telefon fra hotellrommet. Den daværende ordføreren skal også ha blitt svært skuffet, ifølge jenta. Det hele skal ha endt med at Øygard overtalte henne til seksuell omgang.

– Hvorfor skjedde det da, ville aktor vite.
– Han ble lei seg, det var ikke meningen å såre ham, svarte jenta stille.

På dette tidspunktet var hun 15 år. Og eksemplet skal ikke ha vært det eneste. Ved flere anledninger skal overgrep ha skjedd etter at Øygard først reagerte med skuffelse over noe jenta hadde gjort. Ved minst et tilfelle over det som fremstår som en bagatell – nemlig at jenta sovnet for tidlig.

Øygard skal også ha truet med å ta livet sitt ved å kjøre bilen utfor veien da hun ville gjøre det slutt.

Den tiltalte eksordføreren har en ganske annen forklaring når han slipper til i vitneboksen, tidligst i morgen ettermiddag. Han nekter fortsatt for at overgrep har funnet sted, og vi vet fra tingretten at han også er uenig i mye av det øvrige jenta har fortalt. Blant i hva som skjedde under oppholdet ved Farris bad.

Men inntil videre er det 17-åringen som har gjort seg bemerket hos juryen. Og forklaringen hennes blir neppe glemt med det første.