Hopp til innhold
Replikk

Gambler med vår samvittighet

Dersom pengestøtten kommer fra selskaper som utnytter spilleavhengige, er det problematisk, skriver en av de største mottakerne av tippemidler.

Gambling

I 2015 vil barne- og ungdomsfrivilligheten motta 180 millioner kroner i tippemidler. 'Det er ikke likegyldig for oss hvor pengene kommer fra,' skriver LNU.

Foto: SCOTT OLSON / Afp

Debatten om hvorvidt utenlandske spillaktører skal få drive i Norge har de siste dagene rullet i media og på sosiale medier, og det er kommet bekymrede utspill fra flere hold. Mange er engstelige for at det skal bli vanskelig å opprettholde en ansvarlig spillpolitikk.

Hvor kommer pengene fra?

Mye av debatten har handlet om å sikre inntekter til idretten. Kulturminister Thorhild Widvey må også huske at barne- og ungdomsfrivilligheten er en svært

Det er ikke likegyldig for oss hvor pengene kommer fra.

Stian Seland, leder Norges barne- og ungdomsorganisasjoner

stor mottaker av tippemidler, og kommer i 2014 til å motta 145 millioner tippekroner. I 2015 vil dette tallet stige til rundt 180 millioner.

LES KRONIKK: «Spillselskapenes kyniske markedsføring»

Vi er glade for at regjeringen satser på barne- og ungdomsorganisasjonene samtidig som de satser på idretten, men det er ikke likegyldig for oss hvor pengene kommer fra. Som en av de største mottakerne av tippemidler må vi vite at vi kan ta imot penger med god samvittighet. Dersom pengene skulle begynne å komme fra selskaper som ringer spilleavhengige for å lokke dem tilbake til pokerbordet, så kan vi ikke lenger det. For oss er det viktig at fokuset på ansvarlig spilling fortsetter å være førende.

Nødvendig regulering

LNU mener at reguleringen av spillmarkedet i Norge, med Norsk Tippings monopol på pengespill og spillautomater, er nødvendig og riktig. Gjennom dette monopolet sikres både en ansvarlig spillpolitikk, kontroll med spillemarkedet og at overskuddet går til samfunnsnyttige formål.

Vi kommer til å følge Norsk Tipping med argusøyne, og være de første i køen til å kritisere dersom vi ikke lenger føler at vi kan motta penger med god samvittighet.

Stian Seland, leder Norges barne- og ungdomsorganisasjoner

Norsk Tipping har forsikret LNU om at de aldri kommer til å drive med den typen aggressiv markedsføring som vi har hørt eksempler på de siste dagene. Stortinget opprettet Norsk Tipping for å tilby et ansvarlig spilltilbud, og dette er fortsatt en stor del av formålet.

Ansvarlige

Vi kommer til å følge Norsk Tipping med argusøyne, og være de første i køen til å kritisere dersom vi ikke lenger føler at vi kan motta penger med god samvittighet. Vi tar på oss rollen som ansvarlig mottaker, og håper at også flere mottakere av tippemidler vil stå sammen med oss.