Replikk

Forutsetter at Høie rydder opp

Bruken av bemanningsbyråer kan reduseres hvis sykehusene vil.

Radiumhospitalet sykepleier

Eksempelet som forfatterne av kronikken «Profitt over pasienter» viser til kunne vært skjebnesvangert, skriver forbundsleder i Norsk Sykepleierforbund, Eli Gunnhild By.

Foto: Meek, Tore / NTB scanpix

Denne replikken er en oppfølging til kronikken «Profitt over pasienter» fra 3. juni.

Vi har store arbeidskraftreserver ved at mange sykepleiere jobber deltid eller i andre yrker. Hvorfor bruker da sykehusene enorme summer på å leie inn sykepleiere fra kommersielle vikarbyråer?

Takk til Lars Haukelidsæter og Joakim Møllersen for den tankevekkende kronikken «Profitt over pasienter» her på NRK Ytring.

LES OGSÅ: Sykepleiervikarer tar hjerte-lungeredningskurs på nettet
LES OGSÅ: Kontrollerer ikke om vikarsykepleiere kan hjerte – og lungeredning

Flere ganger tatt for brudd

Om lag halvparten av sykepleierne her i landet jobber i deltidsstillinger, selv om mange av dem ønsker å jobbe mer. Av stillingene som sykehusene lyser ut er også halvparten heltidsstillinger.

Hvorfor bruker sykehusene enorme summer på å leie inn sykepleiere fra kommersielle vikarbyråer?

Eli Gunhild By Forbundsleder i Norsk Sykepleierforbund

Samtidig bruker de store summer på innleie av helsearbeidere. Ulike bemanningsbyråer er flere ganger tatt for brudd på lover og regelverk. Noen av dem mister kontrakten med sykehusene, men nye kommer.

FØLG DEBATTEN: NRK Ytring på Facebook.

Kronikkforfatterne skriver om manglende kompetanse hos en vikar, og om hvordan den ene av forfatterne fikk tilbud om jobb i Nurse Partner AS etter at han besto en multiple choice-test med et ubegrenset antall forsøk på Internett.

SE OGSÅ: Dagsrevyens innslag om Nurse Partner AS.

Må rydde opp

Jeg tror de fleste sykepleierne fra bemanningsbyråene er flinke sykepleiere, men det å jobbe i et team, og blant syke pasienter krever også kontinuitet. At du er kjent med de ansatte du jobber sammen med, at du kjenner systemene og at du har fagkunnskap om pasientgruppen og det medisinsk-tekniske utstyret.

Eksempelet til forfatterne der vikarsykepleierens akuttkompetanse var fraværende, kunne vært skjebnesvangert.

Eli Gunhild By Forbundsleder i Norsk Sykepleierforbund

Eksempelet til forfatterne der vikarsykepleierens akuttkompetanse var fraværende, kunne vært skjebnesvangert.

Et innslag på Dagsrevyen 5. juni viste at verken de regionale helseforetakene eller bemanningsbyråene tar ansvar for kvalitet og kontroll. Jeg forutsetter nå at helse- og omsorgsminister Bent Høie rydder opp.