NRK Meny
Kronikk

Forby pelsdyroppdrett. Nå.

Tiden er overmoden for et forbud mot pelsdyroppdrett. Vi krever at regjeringspartnerne Høyre, Frp og Krf nå tar endelig stilling til et forbud mot dette bedrøvelige dyreholdet.

Mink i bur

I over ti år har vi visst at hold av små rovdyr i trange bur er uforenlig med god dyrevelferd, skriver Live Kleveland og Kaja Efskind fra Dyrevernalliansen i denne kronikken. De oppfordrer derfor de nølende partiene til å fatte standpunkt mot pelsdyroppdrett.

Foto: Hansen, Alf Ove / NTB scanpix

Motstanden i befolkningen er nå på hele 68 prosent, viser en meningsmåling vi fikk utført i oktober i år. Det er en økning på åtte prosent på bare to år.

Det er underlig at stortingsflertallet ikke tar dette inn over seg. Dersom det hadde vært uenighet av ideologisk karakter, ville det kanskje vært forståelig. Men dette handler om levende, sansende dyr som utsettes for ufattelig lidelse. Det berører dermed våre moralske grunnprinsipper om nestekjærlighet og vern om liv.

Dette handler om levende, sansende dyr som utsettes for ufattelig lidelse.

Live Kleveland og Kaja Efskind, Dyrevernalliansen

Uakseptabel lidelse

Rev og mink er ville rovdyr, men i pelsdyrindustrien lever de i trange nettingbur hele livet. Pelsdyras lidelser er gjennomdokumentert og er selve årsaken til at Veterinærforeningen og Veterinærinstituttet, vårt høyeste faglige organ på dyrs adferdsbehov, mener denne omstridte næringen må legges ned. Pelsdyroppdrett utgjør et grunnleggende moralsk problem som man ikke kommer utenom.

Likevel unnlater regjeringspartiet Høyre å mene noe om saken. Statsminister Erna Solberg er personlig motstander av pelsdyrhold, men har ikke berørt saken som verken statsminister eller partileder.

9. desember ble det igjen dokumentert hvilke lidelser de over en million rev og mink i norsk oppdrett lever under. Brennpunkt-dokumentaren «Pels» avslørte også hvilken propaganda som bevisst benyttes for å holde liv i næringen. Manglende oppfølging av regelverk er gjennomgående hos alle pelsdyroppdretterne i filmen. I tillegg dokumenteres det hvordan pelsdyroppdretterne bevisst jukser med dokumentasjon for å lure Mattilsynet, og dermed også Stortinget og regjeringen.

Det påhviler statsministeren og Høyre å vise ansvar og foreta en seriøs behandling av denne saken.

Live Kleveland og Kaja Efskind, Dyrevernalliansen

LES OGSÅ: Derfor går jeg i pels.

Regjeringens ansvar

Det påhviler statsministeren og Høyre å vise ansvar og foreta en seriøs behandling av denne saken. Over to tredeler av befolkningen forventer handling, ikke handlingslammelse.

Dessuten: Når Høyre har programfestet at Norge skal være i fremste rekke på dyrevelferd, ja da må Høyre sørge for at vi setter dyrenes ve og vel foran profitt. Det er ikke tilfelle i en næring som nekter å gi de stadig større dyrene mer plass, og overser nye helselidelser som har oppstått gjennom avl.

Velgerne forventer redelighet av politikerne, også regjeringen. Dermed stiller vi også forventninger til Fremskrittspartiet, som trakk til seg mange blå velgere fordi de programfestet å fjerne statsstøtten til pelsdyrindustrien. Landbruks- og matminister Sylvi Listhaug har gladelig kuttet i landbruksstøtten, men kuttet av pelsdyrstøtten har hun ikke fulgt opp. Dermed svikter hun både velgerne og sine egne partifeller.

Mot Krfs moral

Hva så med Kristelig Folkeparti? Regjeringens støtteparti vrir seg også unna, og venter på utredningen fra det omdiskuterte pelsdyrutvalget.

KrF vet utmerket godt at flere rapporter ikke rokker ved det sørgelige faktum at ingen dyr, særlig ikke rovdyr som rev og mink kan ha et verdig liv i små nettingbur. Partiet som er tuftet på Jesu lære om nestekjærlighet, skaperverket og moralsk etterrettelighet, stikker rett og slett hodet i sanden.

Da KrFs søsterparti i Nederland tvilte seg frem til et nei i pelsdyrsaken, utgjorde de tungen på vektskålen da et forbud mot minkoppdrett ble banket igjennom. Det skjedde med bakgrunn i kristen lære. Pelsdyras lidelser kunne ikke ofres på forfengelighetens alter.

Det er partiene Høyre, Frp, KrF og Senterpartiet som sørger for at denne moralske skampletten på det norske samfunnet fortsatt eksisterer.

Live Kleveland og Kaja Efskind, Dyrevernalliansen

FØLG DEBATTEN: NRK Ytring på Facebook

Trenger ikke pelsnæringen

I over ti år har vi visst at hold av små rovdyr i trange bur er uforenlig med god dyrevelferd. Vi vet også nå at pelsdyrindustrien knapt har betydning for bosetting eller landbruk. Landets en million pelsdyr er fordelt på bare 273 farmer, kun 108 av disse virksomhetene driver med matproduksjon i tillegg. Basert på statens distriktindeks lever langt over halvparten av pelsdyr i de mest sentrale strøkene, mens knappe fem prosent holder til i det staten anser som minst sentrale strøk.

Hva så med slakteriavfallet pelsdyrene spiser? At samfunnet er avhengig av pels fordi det såkalte avfallet ellers må destrueres er løgn og en avledningsmanøver. Pelsdyrs konsum av slakteriavfall utgjør bare rundt fire prosent og bør heller brukes til biogass, en av mange samfunnsnyttige muligheter for bruk av råstoffene.

På tide å handle

Det er partiene H, Frp, KrF og Senterpartiet som sørger for at denne moralske skampletten på det norske samfunnet fortsatt eksisterer. Etter press fra Venstre har de borgerlige partiene på Stortinget nå bedt regjeringen vurdere et forbud mot pelsdyroppdrett. Dyrevernalliansen forventer seg dessverre lite av Senterpartiet, men de sitter heller ikke på landbruksdepartementet lenger.

Vi oppfordrer derfor de nølende partiene til å fatte standpunkt i saken. Samtidig må pelsdyrmotstanderne på Stortinget sette makt bak folkekravene og gjøre pelsdyrsaken til mer enn prat. Skal Norge være i fremste rekke på dyrevelferd, kan man ikke skyve dyrs grunnleggende behov under teppet.