Hopp til innhold
Replikk

Jeg ønsket å anerkjenne en lovlig aksjonsform

Flere har reagert på at Oslos ordfører Fabian Stang deltok i demonstrasjonen mot Muhammedfilmen. Her forklarer Stang hvorfor han stilte opp.

Fabian Stang på Youngstorget under demonstrasjonen mot Muhammedfilmen

Fabian Stang holdt en kort appell under demonstrasjonen mot Muhammedfilmen. Det har han blitt skarpt kritisert for.

Foto: Karlsen, Anette / NTB scanpix

De siste dagene har jeg mottatt en del tilbakemeldinger på at jeg fredag 21.september deltok under en markering i regi av Islamsk råd på Youngstorget sammen med biskop Ole Christian Kvarme.

Mange har støttet meg, mens andre har gått langt i sin kritikk.

FØLG DEBATTEN: Ytring på Facebook

Arrangøren ønsket på en fredelig måte å vise at mange føler avsky mot filmen «Innocence of muslims». Samtidig tok de avstand fra opptøyene filmen har forårsaket i flere muslimske land, med vold og drap av uskyldige. De understreket også at angrep på diplomatiske stasjoner ikke kan forsvares.

Jeg ønsket å anerkjenne at en fredelig aksjonsform er eneste farbare vei til økt forståelse og gjensidig respekt.

Fabian Stang, ordfører i Oslo

På bakgrunn av dette takket jeg ja til å stille.

Først og fremst fordi jeg ønsket å anerkjenne at en fredelig aksjonsform er eneste farbare vei til økt forståelse og gjensidig respekt.

Oppmuntring og anerkjennelse

Kanskje bidro biskopen og min tilstedeværelse også til at de fremmøtte følte seg sett.

Min jobb i denne lille rare byen er blant annet å forsøke være tilstede for de som trenger en oppmuntring og en anerkjennelse når livet oppleves som vanskelig.

LES OGSÅ: - Islamsk Råd lar seg bruke av fundamentalistiske krefter

Aldri svare med vold

Dette er hva jeg sa på Youngstorget på fredag:

Kjære venner,

Vi er utrolig heldige som lever i et velfungerende demokrati. I Norge har vi ytringsfrihet slik at våre meninger ikke kan knebles eller undertrykkes. Ytringsfriheten er avgjørende for å oppnå fred og frihet.

Noen har sagt: ”jeg er uenig i det du sier, men jeg vil kjempe inntil døden for din rett til å si det.” Dessverre er det noen som misbruker ytringsfriheten for å krenke andres følelser og for å skape hat og motsetninger. Slikt ynkelig misbruk må vi møte med ord og samhold. Det er lov og forståelig med sinne og raseri når det kjæreste vi har blir hånet og ydmyket. Vi skal svare på slik oppførsel, men vi skal aldri svare med vold. Gjennom ord og holdninger skal vi nedkjempe onde mennesker.

Griper vi til vold har vi tapt og provokatørene har fått det som de ønsket. Griper vi til vold er det vi som håner de verdier vi ønsker å beskytte mot krenkende ytringer. La oss heve oss over hån og heller glede oss over de gode menneskene.

Jeg er stolt av alle de norske muslimer som har møtt filmen med sinne og ord, men ikke med vold.

Takk for at jeg fikk være sammen med dere i dag.