Hopp til innhold
Kommentar

Et sammenbrudd, men ingen svar

En av de tiltalte i hasjsmuglingssaken fikk problemer under forklaringen i dag. Men vi er fortsatt ikke noe nærmere svar på mange av de store spørsmålene i saken.

Dykkere undersøker havnebassenget i Ålbæk havn

Fortsatt er mye uklart i den store hasjsmuglingsaken, skriver Olav Rønneberg. Bildet viser politidykkere under undersøkelser av havnen der aksjonen endte med skuddveksling mellom smuglere og politiet.

Foto: Henning Bagger / NTB scanpix

Den store hasjsmuglingssaken i Hjørring tok en overraskende vending i ettermiddag. En av de tiltalte brøt sammen i vitneboksen.

«Jeg elsker N.N, så jeg gjør alt for å hjelpe ham», utbrøt den tiltalte 46-åringen før han brast i gråt foran øynene på rettens medlemmer.

Da hadde 46-åringen forklart seg sammenhengende for retten i halvannen time. Politiet mener han var smuglerligaens «back-office», og at hans oppgave var å holde kontakt med flere av de ulike personene i smuglerkjeden og bistå dem hvis de trengte hjelp. Ifølge tiltalen skal mannen ha fylt opp taletid og aktivert flere mobiltelefoner som ble brukt i smuglingen. I likhet med flere av smuglerne var også 46-åringen utstyrt med en mobiltelefon med et uregistrert kontantkort. Denne telefonen har beviselig vært i kontakt med flere av telefonene som ble brukt under smuglingsforsøket.

Følelsene tok overhånd

46-åringen knyttes i likhet med den hovedtiltalte 39-åringen til det tunge, kriminelle miljøet i Oslo-området. På spørsmål fra statsadvokaten var han også rask med å erkjenne at han har en belastet fortid, hovedsakelig fra vinningskriminalitet. Og ikke nok med det; «Vi kommer alle som sitter her fra miljøer i Oslo som driver med kriminalitet», hevdet han med henblikk på de øvrige tiltalte i saken.

Mens flere andre tiltalte har vært lite villige til å forklare seg for retten har både 46-åringen og 29-åringen forklart seg inngående for retten i dag. Det kan være egnet til å styrke deres troverdighet.

Olav Rønneberg

Da politiet slo til mot smuglerne på kaia i Ålbæk, og det kom til skuddveksling der arendalitten (49) ble drept, var 46-åringen angivelig hjemme i Norge. En av hans beste venner, en medtiltalt 29-åring, befant seg imidlertid på dansk jord. Vennen tilstod tidligere i dag at han hadde takket ja til å smugle 80 kilo hasj mellom Silkeborg og Frederikshavn på Nord-Jylland.

Denne delen av smuglingen skjedde i forkant av den mislykkede operasjonen på kaia i Ålbæk, og 29-åringen hevder at han ikke visste noe om hva som skulle skje videre med hasjpartiet.

Den 29-årige kameraten tok seg senere med ferge over Gøteborg, der han ble hentet av den 46 år gamle familiefaren. Da det gikk opp for 29-åringen at smuglingsforsøket hadde gått galt skal følelsene ha tatt overhånd. «Han ble helt knekt. Han sa han var uskyldig og lå bare og gråt i fanget til min kone», fortalte 46-åringen om kameratens angivelige reaksjon.

Meldte seg selv

29-åringen flyktet etter hvert til Spania, og ble først pågrepet da han melde seg for dansk politi i juni, nesten et halvt år senere. I mellomtiden hadde 46-åringen, etter politiets oppfatning, gått svært langt i å hjelpe sin venn.

Etter to dager i retten i Hjørring er det likevel flere spørsmål som fortsatt står ubesvart.

Olav Rønneberg

I retten i dag tilstod han at han var behjelpelig med å smugle et SIM-kort inn i et fengsel der en av de andre siktede i saken satt varetektsfengslet. Mens politiet lyttet gjennomførte han også en rekke telefonsamtaler med den fengslede mannen. Målet skal ha vært å prøve å hjelpe den 29-årige kameraten som fortsatt var på rømmen.

Det var under denne delen av forklaringen at den røslige 46-åringen fikk problemer i vitneboksen. «Jeg mener hele siktelsen mot meg er feil, og hvis jeg har gjort noe galt må det være at jeg skal ha hjulpet til i etterkant», svarte 46-åringen gråtkvalt på aktors inngående spørsmål.

Kan styrke troverdigheten

Nå er han imidlertid selv tiltalt for å ha deltatt i smuglingsforsøket av 260 kilo hasj. Mens flere andre tiltalte har vært lite villige til å forklare seg for retten har både 46-åringen og 29-åringen forklart seg inngående for retten i dag. Det kan være egnet til å styrke deres troverdighet. Forskjellen på dem er at 46-åringen har forklart seg i flere politiavhør, mens 29-åringen har nektet å si et eneste ord frem til den rettslige forklaringen i dag.

Etter to dager i retten i Hjørring er det likevel flere spørsmål som fortsatt står ubesvart. Hvor ble det store hasjpartiet hentet? Og av hvem? Og hvem finansierte innkjøpet av et kvart tonn hasj? Hvem skulle ta i mot narkotikaen i Norge? Dette er spørsmål retten trolig aldri vil få svar på.