Hopp til innhold
Kronikk

En varslet katastrofe

Trenger vi en «havarikommisjon» for å forklare at leger gjør feil, eller bør vi vurdere om det er lurt å tillate vakter på 32 timer uten søvn?

Sykehus

«Legene vet det aller best selv: Selv moderat søvnmangel kan ha betydelig innvirkning på våre tankeprosesser og på hvordan vi foretar valg», skriver kronikkforfatteren. Illustrasjonsbilde.

Foto: Colourbox

«Pasientsikkerheten i Norge er fortsatt uholdbar», sier Bent Høie (H) til Aftenposten. Nå vil helseministeren opprette en «havarikommisjon» for helsevesenet.

Hva med å sikre legene, især de nyutdannede, ordentlige arbeidsforhold, lønn i samsvar med utdannelsen og forby de livsfarlige langvaktene?

Fritatt fra arbeidsmiljøloven

Min samboer jobber på et av landets mange små sykehus. I skrivende stund er hun inne i sin 25. time på jobb, uten søvn. Hun er ikke ferdig før om tidligst syv timer. Da vil hun ha vært på jobb som assistentlege, med et betydelig ansvar for pasientsikkerheten, i 32 timer ‒ altså helt uten søvn …

Uten disse langvaktene tjener legene langt dårligere.

Henning Meyer Petersen

Legene er fritatt fra arbeidsmiljøloven når det gjelder arbeidstid (i henhold til Legeforeningens avtaler, som også kan ha lokale unntak). Fritaket er nødvendig for å dekke behovet for øyeblikkelig hjelp på kvelder, netter og helger. Men dette er også noe mange leger selv ønsker, ettersom vakttillegget sikrer dem en lønn som står bedre i samsvar med en svært lang og krevende utdanning. Uten disse langvaktene tjener de langt dårligere. Sleng på at nesten ingen av de unge legene har noen form for sikker arbeidskontrakt, i best fall 12 måneders vikariat, og man kan saktens spørre seg om hvordan dette påvirker oss som pasienter.

Nedsatt kognitiv evne

Legene vet det aller best selv: Selv moderat søvnmangel kan ha betydelig innvirkning på våre tankeprosesser og på hvordan vi foretar valg. Jeg tror ikke mange hadde godtatt at barna deres skulle på skolen til en lærer som hadde vært oppe hele natten, og i tillegg hadde tatt seg to-tre øl til frokost.

Ikke mange hadde godtatt at barna deres hadde en lærer som hadde vært oppe hele natten, og i tillegg hadde tatt seg to-tre øl til frokost.

Henning Meyer Petersen

Setter du dette i system, møter du faktisk virkeligheten ved norske sykehus. Jeg risikerer å møte en lege som ikke har sovet på 31 timer. Ifølge en studie publisert i British Medical Journal i 2000 kan man etter 17–19 timer uten søvn være i en tilstand tilvarende 0,5 i promille. Da har man ikke lov å kjøre bil i Norge. I denne sinnstilstanden skal legene altså ta avgjørelser som ofte omhandler liv og død.

Ikke legenes skyld

Jeg har forståelse for legenes ønske om å tjene penger. Uten forkleinelse for en rørlegger eller snekker, bør lønn og utdanning stå sånn passelig i stil. Seks år på Universitet og halvannet år i turnus, bør gi både akseptable arbeidskontrakter og forholdsmessig lønn.

En uthvilt lege er en bedre lege.

Henning Meyer Petersen

En lege er i stand til å redde liv – tidvis på mirakuløst vis. Derfor er jobben deres så viktig i samfunnet.

Det må vi sette pris på!

FØLG DEBATTEN: Ytring på Facebook

Varslet katastrofe

Men at det skjer feil i norsk helsevesen er en varslet katastrofe. En katastrofe man ikke trenger en «havarikommisjon» for å forklare: En uthvilt lege med en trygg arbeidskontrakt er nødvendigvis en bedre lege enn en på utløpende seksmånederskontrakt i sin 31. strake arbeidstime.

PS: Min samboer fikk gå hjem litt tidligere enn planlagt etter en heftig våkevakt på om lag 28 timer. Det gikk bra denne gangen også. Det gjør som regel det. Ulykkene er heldigvis i formidabelt mindretall. Det skyldes blant annet de mange unge, dedikerte og dyktige legene i landet vårt, som fortjener hyllest for å jobbe under de vilkårene de gjør.