Hopp til innhold
Kommentar

Cirkelen er sluttet

I år forsvinner Statoil-stasjonene – bensinstasjonene som ganske enkelt er oppkalt etter en vellykket politisk løsning på norsk oljeutvinning.

Thomas Støkken under presentasjonen av nye navnet er Circle

'For snart tre år siden kjøpte kanadiske Couche-Tard aksjemajoriteten i Statoils avdeling for bensinstasjoner – Statoil Fuel & Retail. Nå er tiden kommet til å synliggjøre disse faktiske forhold', skriver NRKs kulturkommentator. Her er norgessjef i Statoil Fuel & Retail, Thomas Støkken, under lanseringen av Circle K.

Foto: Roald, Berit / NTB scanpix

Tre hundre og tretti norske bensinstasjoner skal få nytt navn. Det nye navnet er Circle K, oppkalt etter en amerikansk fastfood-kjede.

Språkrådet kommer ikke til å juble og gi de nye bensinforhandlerne noen språkpris. For hvordan skal navnet egentlig uttales? Sirkel Kå? Sørkel Kå? Eller Sørkel Kei?

Uansett, sirkelen er sluttet, bensinomsetningen er tilbake der den startet; fra en pumpe utenfor en landhandel.

Jeg liker bensinstasjoner. Det vil si, jeg er jo, som de fleste, fullt i stand til å se at bensin ikke er energikilden for framtida, men de er likevel en del av livet mitt. Bare glem konfirmasjonen som porten inn til voksenlivet. Porten til voksenlivet var på bensinstasjonen – den første gangen du kom dit, alene i lånt bil med blodferskt førerkort, og penger nok til å betale for din første biltur, helt på egen hånd.

Jeg likte bensinstasjoner.

Jeg likte da British Petroleum – BP – ble til Norol, og så til Statoil. Norge var en oljenasjon. Oljeeventyret var et sant eventyr, og en morgen i 1991 sto den lokale bensinstasjonen nyoppusset og skinte. Toppet med en gullfarget dråpe høyt til værs, som et bevis på at Statoil bestemte temperaturen på den norske gullstandarden.

Hvordan skal navnet egentlig uttales? Sirkel Kå? Sørkel Kå? Eller Sørkel Kei?

Agnes Moxnes

Den er der fortsatt. Om kvelden ser jeg den gylne dråpen lyse over taket til naboen, oransje og dyp blå, nesten som en stor stjerne på en mørk vinterhimmel.

Nå, i 2016, skal den altså slukkes. For godt. Neste gang man skal kjøre hjem til jul kan man altså se langt etter bensin, pølser, kaffe, brus, sjokolade og boller fra en Statoil-stasjon. Det spiller det ingen rolle om hjemturen går til Trondheim, Murmansk, Estland, Latvia, Litauen, Polen, Sverige eller Danmark; i år døpes samtlige nordeuropeiske Statoil-stasjoner, som det mer enn 2.000 av, om til Circle K.

FØLG DEBATTEN: @NRKYtring på Twitter og NRK Debatt på Facebook

En tid er over.

Om fem-seks måneder skal Norge forandres på nytt, visuelt sett. Vår absolutt sterkeste merkevare blir borte fra landeveier, tettsteder og innfartsårer. Tre hundre og tretti norske bensinstasjoner skal bli som nye. Det skal bli tydelig for alle og enhver at eierne ikke lenger lyder navnet Statoil og har adresse Norge. For snart tre år siden kjøpte kanadiske Couche-Tard aksjemajoriteten i Statoils avdeling for bensinstasjoner – Statoil Fuel & Retail. Nå er tiden kommet til å synliggjøre disse faktiske forhold.

Vår absolutt sterkeste merkevare blir borte fra landeveier, tettsteder og innfartsårer.

Agnes Moxnes

I vårmåneden mai starter omkledningen. Da får Statoil-stasjonene samme navn som Couche-Tards tusenvis av andre bensinstasjoner rundt omkring i verden. Circle K-stasjonene skal bli hvite, røde og guloransje. Den gylne Statoil-dråpen er i ferd med å abdisere fra hovedrollen, selv om den fortsatt skal leve et blast liv på Circle K's bannere, påtrykt navnet på drivstoffet – Miles.

Jeg merker at jeg skrive et gravskrift nå, for jeg vet at jeg kommer til å til å savne det dype blå og det lysende oransje, og at jeg kommer til å irritere meg over en bensinstasjon som gjør nærområdet mitt enda litt tristere. Og jeg synes det er dumt med navnet Circle K, men jeg vet jo at jeg kommer til å venne meg til det også.

Bensinen kommer til å være der vi er vant til å finne den. Og den dagen vi har kjøpt den elbilen, så vet vi at bensinforhandleren på hjørnet først og fremst er en døgnåpen landhandel. Med lademuligheter.