Kronikk

Avholdsbevegelsen trenger et løft

Jeg er penere enn de fleste jenter og smartere og morsommere enn de fleste gutter, derfor trenger jeg ikke drikke meg til god selvtillit.

Dansing på biltak

Hvorfor skal nordmenn dynke alle sosiale settinger i alkohol, spør Elisabeth Norheim. Bildet er fra nordmenns årlige påskeråning i Strømstad, et treff som ikke primært er kjent for å promotere avhold fra alkohol.

Foto: Varfjell, Fredrik / NTB scanpix

Ble du provosert nå? Det har du ingen grunn til. Pust ut og la meg forklare.

For det første – jeg er ikke tørrlagt alkoholiker, ei heller tilhører jeg noen fundamentalistiske religiøse miljøer, og nei, jeg ruger ikke på verdens lengste uforløste svangerskap. Det har seg slik at jeg allerede er naturlig på et nivå der hvor du først er når du har drukket fire pils. Jeg er født med litt promille. Jeg trenger ikke sosiale glidemidler for å tørre å se andre inn i øynene etter klokken fem. Når dere andre drikker, tar dere enkelt og greit bare igjen meg.

Jeg er født med litt promille. Jeg trenger ikke sosiale glidemidler for å tørre å se andre inn i øynene etter klokken fem.

Elisabeth Norheim

Misforstå meg heller ikke – for meg er det helt kult at du tar en øl – jeg liker å feste med fulle folk. Det som ikke er kult, er hvordan hele det norske samfunnet virker så bygget opp rundt flaska at hele konstruksjonen raser hvis man tar den vekk.

Jeg liker heller ikke å måtte forsvare et valg du så til de grader ikke har noe med. Burde ikke jeg heller la meg provosere av folk som drikker?

FØLG DEBATTEN: Ytring på Facebook

Hvorfor skal alt druknes i alkohol?

Vi tar samfunnet først. Hvorfor er det slik at enhver sosial setting i Norge skal druknes i alkohol? Vi snakker om alt fra vennemiddager til sjekking på byen, og hadde det ikke vært for at hyklerne hadde reagert, skal jeg love deg døpefonten også hadde vært fylt opp av alkohol. Du vet du blir skuffa hvis bryllupet ikke serverer nok vin til maten. Du kjenner det svikte i knærne hvis det viser det seg at 40-årsdagen ikke har noe sterkere enn Cola. Det ble visst en tidlig kveld, gitt. Du vet hvilken venn du ville stemt hjem fra «Paradise Hotel», ikke sant?

Hvorfor er det slik at enhver sosial setting i Norge skal druknes i alkohol?

Elisabeth Norheim

Langt mer alvorlige er det at arbeidsplassen ligner åpen dag på bryggeriet, hvor enhver belønning er knyttet til alkohol. Som gaver til jul, eller som premie for god innsats. For ikke snakke om begrep som «fredags- og lønningspils» og vinlotteri.

Innse det – du er fucked i sosiale settinger på arbeidsplassen hvis du ikke liker alkohol. Du vil ikke være den alle vet husket alt på julebordet. Eller på danskebåten. Eller på hytteturen. Eller konferansen. Eller ... Du skjønner tegninga.

Hvorfor må man spørre?

For min del er det ikke noe problem – de fleste vet ikke engang at jeg ikke drikker – jeg er den morsomste på festen uansett. Men hvorfor skal jeg finne meg i å gå en evig kanossagang hver gang du har en drink i hånden? Det leder meg til del to av problemet:

Hvilken rett har ethvert fremmed menneske som så vidt har luktet på korken, til å spørre meg om hvorfor jeg ikke drikker? Et dypt personlig, og ikke minst potensielt veldig ladet, spørsmål.

Jeg pleier å legge ut på en helt vilt tragisk historie om misbruk av forfyllede foreldre og grusomme overgrep bare for å få dem flaue. Spør du en overvektig person om grunnen til fedmen er at foreldrene er tjukke? Spør du en mindre pen person om hvorfor hun er stygg? Så snart du har formulert spørsmålet i hjernen, i det du lar det rulle over tungen, allerede da burde det ringe et par digre juleklokker i hodet ditt. Dette er totalt upassende. Av den enkle grunn at før du spør meg om hvorfor jeg ikke drikker – spør deg selv om hvorfor du drikker. Au ...

Ikke-drikkere burde fått skattelette

Er det så forbannet spesielt å velge et alkoholfritt alternativ? Er det så vanskelig å forstå at andre ikke trenger effekten som du mener du oppnår? At andre av personlige grunner, være seg opplevelser eller bare andre udramatiske prioriteringer som smak og økonomi, ikke ønsker å dynke hjernen i promille ved enhver anledning? Seriøst?

Vi som ikke drikker burde jo fått skattelette, øremerket stønad, til bruk på beskyttelse når vi er ute. En vekter som stille ventet i bakgrunnen klar til å hindre dumme spørsmål.

Hvordan få avholdsbevegelsen inn i 2013?

Så hva kan avholdsbevegelsen gjøre da, for å hindre at vi som ikke drikker kan få lov til å se bra ut, være sosialt komfortable, ha lange negler, stort hår og danse på bordet under nachspielet uten at noen vil trekke vadmel over skinnbuksen og strikkevest over designerkjolen? Hvordan skal vi få avholdsbevegelsen inn i 2013 og vekk fra 1973? Krysse fingrene for at Justin Bieber aldri tar seg en drink og satse alt på neste generasjon?

Hvordan skal vi få avholdsbevegelsen inn i 2013 og vekk fra 1973? Krysse fingrene for at Justin Bieber aldri tar seg en drink og satse alt på neste generasjon?

Elisabeth Norheim

Strengt tatt er det vel den enorme altoppslukende foreningen for sosial fyll som burde hyre inn en hær av konsulenter for å kjøre en kampanje for image, men ja, historisk sett er det noen usexy assosiasjoner som dukker opp når du tenker på avholdssiden. Jeg ser den.

FØLG DEBATTEN: @NRKYtring på Twitter

Men da har du ikke møtt meg. Jeg gjør mitt, ved å være mitt fantastiske, upåvirkede selv. Dette er en oppfordring til alle dere andre flotte mennesker som klarer ha det gøy uten å drikke: Vis dere og vær stolte – gå foran våre trauste søsken og vis at uniformen ikke er fotformsko og hornbriller.

Spør deg selv

Med det sagt – ansvaret ligger ikke hos oss.

Håpet er uansett at neste gang du går totalt uoppfordret opp til en som ikke har alkohol i glasset for å finne roten til dette sosiale overgrepet som rammer deg – ikke gjør det.

I alle fall ikke før du har svaret på hva som er grunnen til at du selv ikke kan være på samme sted uten å drikke.