Nå kommer avhørsvideoene USA trodde de hadde makulert

To ganger har myndighetene i USA under ed benektet at det finnes avhørsvideoer fra hemmelige fengsler. Nå har to av videoene dukket opp.

CIA Videotapes

Videoer av avhørene av Ramzi Binalshibh har dukket opp til tross for at USA benektet at de eksisterte.

Foto: Ap

I 2002 holdt CIA én av de mistenkte for planleggingen av terroraksjonen mot World Trade Center, Ramzi Binalshibh, fanget i et hemmelig fengsel utenfor Rabat i Marokko.

Til nå har myndighetene i USA under ed benektet av det finnes videoopptak av disse eller andre avhør i nettverket av hemmelige fengsler og avhørsinstitusjoner USA etablerte rundt i verden for å avhøre fanger med metoder som man antok ikke ville være lovlig innenfor USAs grenser.

Les også: Bush: Ville brukt vanntortur igjen
Les også: Bush forsvarer avhørsmetoder
Les også:
CIA hindret tortur-etterforskning

Myndighetene har ifølge den amerikanske avisen Wall Street Journal tilsynelatende trodd at de brant de hemmelige avhørsvideoene for flere år siden.

Blant annet 92 videoer av avhør med såkalt «waterboarding», en form for avhørstortur der offeret blir påført en våt hette for å fremkalle simulert drukning, av al Qaida-toppene Abu Zubaydah og Abd al-Nashiri i 2005.

Pakke under skriverbordet

Nå viser det seg imidlertid at en ansatt i CIA fant en eske med videoer under et skrivebord i CIAs antiterrorsenter i 2007. Vedkommende klarte å sikre videoene av avhørene av Binalshibh.

Og nå kan videoene få innvirkning på rettssaken til mannen som CIA mener spilte en avgjørende rolle i planleggingen av terroraksjonen mot New York i 2001.

Blant annet fordi videoen kan fortelle noe om Binalshibhs mentale tilstand og hvordan denne har forandret seg mens han har vært fange hos CIA. Nå blir han blant annet behandlet for schizofreni.

– Dersom disse båndene virkelig eksisterer, kan de bli ekstremt relevante til vår sak, sier Binalshibhs advokat, Thomas Durkin, til Asscosiated Press.

Myndighetene snakket usant under ed

Men båndene er ikke bare en mulig hjelp i forsvaret til Binalshibh. Det kan også vise seg å bli en mer enn pinlig affære for myndighetene i USA.

Båndene ble første gang nevnt av CIA i et brev til dommer Leonie Brinkema i Virginia i 2007, men deres eksistens ble benektet to ganger under ed av amerikanske myndigheter.

Samtidig har det amerikanske Justisdepartementet begynt å granske hvorfor CIA i det hele tatt ødela de andre avhørsvideoene fra sitt hemmelige utenlandske fengselsnettverk.

SISTE NYTT

Siste nytt

Israel bombet mediehus i Gaza

En bygning på Gazastripen som huser flere internasjonale medier, har kollapset etter å ha blitt truffet av raketter under et luftangrep. Israel hevder at militært utstyr som tilhørte Hamas var i bygningen.