Hopp til innhold

Legg ti år til livet ditt

Spiser du riktig mat, kan du leve ti år lenger og kutte risikoen for å bli rammet av kreft ned til det halve.

Løk, tomat og valnøtter
Foto: Hilde Jensen Grandaunet / NRK

Nyere forskning har vist at kostholdet spiller en større rolle for helsa enn vi tidligere har trodd. I følge Verdens helseorganisasjon kan du med små grep forlenge levetida med 10 – 14 år, og redusere risikoen for kreft med mer enn 50 prosent. Det handler om de kjente tingene, om å mosjonere, kutte ut røyking – og spise sunn mat.

Forskerene har troa

Så langt har ikke verdens forskere klart å slå entydig fast hva som ligger i begrepet sunn mat, men mye tyder på at matvarer som er fulle av antioksidanter, kan være veien å gå.

Professor Rune Blomhoff og hans team samarbeider nå tett med amerikanske forskere for å finne ut om det faktisk er slik at det er antioksidantene som gjør at maten er sunn. De gjennomfører blant annet studier der testpersonene går på en diett sammensatt av matvarer rike på antioksidanter og måler hva det gjør med kroppen og sykdomsrisikoen til den enkelte.

LES: Her er dietten som trolig forlenger livet

Og resultatene så langt tyder på at det kan være et sjakktrekk å bruke lista over antioksidantrike matvarer når du er ute på handletur.

SE: Her er maten som gir deg antioksidanter

Overraskende listetopper

Rødvin, kaffe og mørk sjokolade er blant de mest antioksidantrike matvarene vi har. Ut fra det vi nå vet er det ingen ernæringsforskere som vil anbefale disse matvarene i en diett, men store helsestudier har faktisk vist at mennesker som drikker opptil fem kopper kaffe om dagen, lever lengre og blir mindre syke enn de som ikke gjør det.

Et sikrere altenativ ut fra ernæringsforskernes synspunkt er kanskje grønn te. Den har samme effekten, uten de potensielt skadelige stoffene som ellers kan finnes i kaffe.

Ligger nøkkelen i frøene?

Produkter med helkorn og nøtter er gjengangere på den ”positive” siden i slike store folkehelseundersøkelser. Flere forskere har derfor nå fattet ekstra stor interesse for frø.

Professor David R. Jacobs, ved Institutt for folkehelse ved Universitetet i Minnesota , sier at disse frøene har den biokjemiske strukturen som skal til for å skape en ny plante, og at de også kan være nyttige for den som spiser frøene.

Kanskje er det faktum at kaffe også er et frø, en del av forklaringen på de positive effektene en kan måle hos kaffedrikkere.

Ekstra viktig for de usunne

Når vi drikker alkohol, røyker, spiser feit mat, trimmer lite og stresser mye, er faren til stede for at oksideringen skjer raskere enn vi klarer å produsere antioksidanter.

I slike situasjoner blir vi ekstra utsatt for alle livsstilssykdommene vi ser i den vestlige verden.

Les også: Artikkel om oksidasjon på UIOs sider

For å motvirke denne negative effekten, mener forskerne det er ekstra viktig å ta til seg antioksidanter gjennom maten, og de jobber altså nå for å kunne fastslå nøyaktig hvordan disse prosessene henger sammen.

LES OGSÅ: - Dropp antioksidanter på boks!