NRK Meny
Normal

Jorda som et kunstverk

Den svenske øya Gotland er kåret til det vakreste stedet i verden sett fra rommet.

Gotland kan smykke seg med tittelen Jordas skjønnhetsdronning etter en kåring der NASA og U.S Geological Survey ba offentligheten om å stemme fram NASAs vakreste satellittbilde av Jorda.

På bildet av Gotland ser man snirklende mønstre av grønn algeoppblomstring i blått hav. NASA syntes bildet minner om Vincent van Goghs berømte maleri "Starry Night". Gotland slo ut både eksotiske kalksteinformasjoner, strender, kunstneriske åser og elvesystemer som minnet om blodårer.

120 steder konkurrerte

120 av verdens steder deltok i konkurransen, som NASA kalte «Earth As Art». Over 14.000 stemte ivrig fram planetens vakreste sted - sett fra rommet.

Nyt bildene av de vakreste av de vakre i galleriet ovenfor.

I "Earth As Art"-kolleksjonen har NASA samlet sine peneste bilder av Jorda gjennom 40 år, fra Landsat-programmet sitt.

Romfartsorganisasjonen har bedt offentligheten om å stemme fram det peneste bildet i forbindelse med Landsats-40-årslag, som er denne uka.

Det eldste satellitt-programmet

Landsat-programmet er det satellittbilde-programmet i verden som har pågått lengst.

– Landsat har lenge gitt oss et kritisk perspektiv på planeten vå. Fra rommet vil den fortsette å hjelpe oss til å forstå det store bildet av Jorda og planetens forandringer, sier Charles Bolden fra NASA til Huffington post.

hjemmesiden sin skriver NASA at de i førsteomgang har tatt bilder av Jorda i vitenskapelig øyemed. De konstaterer imidlertid at mange av bildene er slående vakre. Se alle bildene fra konkurrasen her.

NASA har forsterket fargene på bildene noe.

Se flere bildegallerier fra NRK vitenskap og teknologi her: