Hopp til innhold

- Halvparten vil oppleve 100-årsdagen

Levealderen i Europa øker kraftig. Noen forskere mener barn som er født etter tusenårsskiftet kan regne med å bli 100 år.

Hender
Foto: Colorbox

- Et veldig langt liv er ikke et privilegium for generasjoner langt fram i tid. Det er fremtiden til de fleste barn som lever i dag, sier James Vaupel lederen for det det tyske Max Planck instituttet for demografi. Han snakker med NRK utenfor forskningsmessa ESOF2008 i Barcelona i sommer.

Se video: Halvparten vil bli 100 år

Trenden i Europa er en svært rask stigning i den forventede levealderen. For hvert tiår øker levealderne med to år. Rekordlevealderen, dvs. hvor gammel de eldste i befolkningen øker enda raskere med 2,5 år per tiår.

Alle lever lenger

- Det er tre måneder i året. Folk lever seks timer hver dag lenger og dette er en bemerkelsesverdig økning i levealderen, sier den amerikanske demografen energisk. – Det har økt så raskt i flere tiår og det viser ingen tegn til å stanse.

LES OGSÅ: - AFP en ulykke for landet

I Norge flatet kurven riktignok ut i fjor, men statistikerne er usikre på om det bare er en tilfeldighet eller en endring i trenden. Ved hjelp av Statistisk sentralbyrås levealderkalkulator kan du selv finne ut hvor gammel du kan regne med å bli ut fra hvor og når du er født. I tilleg til det kan du legge den økningen i levealder som skyldes bedre helse og helsetjenester i fremtiden.

- Selv for folk som meg i 60-årsalderen får flere timer med økt levealder hvert døgn. Alle kommer til å leve lenger enn den forventede levealderen.

Kortere sykdomsperiode

Vaupel tilhører den optimistiske delen av befolkningsforskerne i Europa. Han mener at selv om gjennomsnittsalderen vil fortsette å øke, vil det ikke gjøre at vi blir mer syke og pleietrengende.

- Den sykdomsperioden vi får på slutten av livet blir forskjøvet og vil bli litt kortere. Ikke mye kortere, men litt. I fremtiden vil 80-åringer være mer som 70-åringer.Grunnen til det er atvi lever sunnere, likevel vil det kreve noen endringer i helsevesenet.

Se video: Glem pensjonstilværelsen, jobb til du blir 75

LES OGSÅ: Europa kan halveres på to generasjoner

Andre forskere påpeker at fedmeepidemien og økningen i diabetestilfeller vil stikke kjepper i hjulene for den raske alderdomsøkningen.

- En hypotese er at vi vil leve svært friskt til alt rakner når vi når en slags øvre biologisk grense, forklarer forsker Lars Østby ved Statistiske sentralbyrå. - Kanskje blir sjukdomsperioden kortere. Andre sier at sykdomsperioden blir lengre fordi man klarere å holde folk i live. Jeg syns vi ser tegn til at sjukdomsperioden kan bli kortere.

LES OGSÅ: Vert Europa dummare?

Hva mener du?