Hopp til innhold

Viser frem Astrups ukjente barnetegninger

En sjelden, nasjonal godbit vises nå frem på kunstmuseet KODE i Bergen.

Revebjeller cirka 1920

DETTE KAN DU SE: Verket Revebjeller ble laget av Nikolai Astrup cirka 1920 og er nå utstilt ved kunstmuseet KODE i Bergen. Der kan du også se flere av hans bøker og tegninger som aldri før er stilt ut.

Foto: Nikolai Astrup/KODE

«En kunstner bør se naturen slik som et barn», hevdet Nikolai Astrup.

Utstillingen «Nikolai Astrup–Veien hjem» åpnet fredag kveld på kunstmuseet Kode i Bergen. Flere av tegningene er aldri før vist for publikum. NRK var med da deler av Astrups barndom ble løftet varsomt ut av eskene.

Nikolai Johannes Astrup var en av de viktigste norske bildekunstnerne fra tiden omkring 1900. Hans bilder er særpregede og har oftest motiver fra hjembygden Jølster.

Viser frem Astrup

FANTASI: – Bildene til Astrup vekker til live en fantasi der snøflekker blir omgjort til troll og figurer, om du ser nærmere etter, sier førstekonservator Tove Haugsbø på KODE.

Foto: Ole-Andre Lagmandokk / NRK

Vekker fantasien

Astrup samlet barnetegningene sine i to store bøker, som han senere brukte til inspirasjon i sitt arbeid. En av utklippsbøkene laget han allerede som 15-åring.

Bøkene vises nå frem for første gang sammen med flere malerier.

– Noen av tegningene er datert til 1896. Her sitter det for eksempel en frosk som spiller piano. Og her er det dørlåser som har fått ansikt, forteller førstekonservator og kurator Tove Haugsbø til NRK.

Kunstneren samlet på over 900 tegninger, som du kan lese mer om her.

Skisser av Nikolai Astrup

VISES FREM: Skisser av Nikolai Astrup laget i hans yngre år.

Foto: Nikolai Astrup/KODE

– Astrup ville søke til barnet dets blikk på naturen. Han brukte sine egne tegninger som ledd i dette. Bildene vekker til live en fantasi der snøflekker blir omgjort til troll og figurer, om du ser nærmere etter, sier Haugsbø på KODE.

Naturalistisk

Litt mer bakgrunn om utstillingen:

  • Flere av Astrups kunstneriske inspirasjonskilder, som verk av J.C. Dahl og Harriet Backer, presenteres også, sammen med ungdoms- og studiearbeider.
  • Etter studietiden i Kristiania og Paris (fra 1899–1902) erklærte Astrup seg som en «naturalistisk naivist».
  • Utstillingen viser hvordan Astrup havnet mellom to av samtidens motstridende kunstretninger: den akademiske landskapstradisjonen og den tidlig-modernistiske abstraksjonen.
En gammel utklippsbok løftes forsiktig av to personer opp på et bord. Dette er Nikolai Astrups ukjente verk.

PREMIEREKLART: Se hele reportasjen fra Vestlandsrevyen 22. januar her.