Hopp til innhold

Klart for omkamp om reklame-busskur i Bergen

Bergen er eneste storby i Norge som ikke har reklamefinansierte busskur. Det vil Filip Rygg og byrådet gjøre noe med.

Video e1e3d986-151c-4e0c-bacd-7442b88b9dc6.jpg

Vil ha ny Clear Channel-debatt

Bergen var eneste storby som sa nei til dette i 2005. Nå kommer den såkalte Clear Channel-debatten opp igjen.

– Byrådet har i sin byrådserklæring sagt at det er ønskelig å finansiere busskur og toaletter med midler fra reklame. Men de sentrale historiske delene av

Busskur i Bergen og Stavanger

BUSSKUR: Til venstre er et busskur i Bergen. Til høyre et busskur i Stavanger.

Foto: NRK

Bergen skal skjermes, sier byråd for byutvikling, Filip Rygg (KrF).

I Stavanger ble busskur og toaletter dekorert med reklame innført uten store protester. Der var det bare SV som stemte mot.

I Bergen er det stor mangel på offentlige toaletter. Likevel er mange bergensere kritiske til byrådets forslag, og debatten om reklameskur gikk varmt i Bergen for syv år siden.

Video Ikke lett å finne toalett i Bergen

PÅ LET ETTER TOALETT: Det er ikke lett for turistene å finne toalett i Bergen. Reporter Steinar Nedkvitne.

Kan tjene store penger

Hordaland fylkeskommune er ansvarlig for kollektivtrafikken i Bergen. Før jul vedtok fylkestinget å se på reklamesaken på nytt.

– Det er først og fremst fordi vi ønsker å gjøre kollektivtrafikken så god som mulig. Hvis vi kan få noen aktører til å være med å betale litt av våre kostnader med kollektivtrafikken, synes jeg vi skal utnytte den muligheten, sier fylkesordfører fra Høyre, Tom-Christer Nilsen.

Reklameinntektene er anslått til noen titalls milloner. Hvordan pengene skal fordeles mellom kommune og fylke er foreløpig ikke avklart.

At reklamen kommer til Bergen er byutviklingsbyråden sikker på.

– Det er mye som tyder på det, selv om jeg ikke skal ta noe for gitt. Det hele er avhengig av at vi får et godt tilbud og at det er aktører som ønsker å bidra til å utvikle byen vår, og ikke forsøple den, sier Rygg til NRK.no.

LES: Clear Channel tapte reklamerettssak og Reklamegigant fnyser av Giske .

Har ikke troen

– Jeg har ikke tillit til at de vil gjøre det med nøysom hånd. Det tror jeg heller ikke at de har gjort selv, sier Oddny Miljeteig som er gruppeleder for SV i bystyret.

Oddny Miljeteig

Oddny Miljeteig.

Foto: NRK

Men sjansen er stor for at Miljeteig må bite i det sure eplet, for byrådet har flertall alene. I tillegg har Venstre snudd, og støtter nå de reklamefinansierte busskurene.

– Vi vil ha en god avtale som stiller krav til at vi ikke skal ha reklame i sentrumskjernen, og at det i tillegg skal være kunstferdig utført, sier Julie Andersland, gruppeleder for Venstre i bystyret.

Håper på mobilisering

Alt tyder på at motstanderne får en lang vei å gå for å sørge for at det ikke blir mer reklame i bybildet. Med mindre motstanderne som mobiliserte i 2005, gjør det igjen.

– Vi håper at det blir en folkelig mobilisering slik det var for noen år siden. Vi trenger ikke å bli som alle andre byer. Vi kan si nei, og heller gjøre dette på vår måte, sier gruppeleder for Ap i bystyret, Harald Schjelderup.

Hva syns du om reklame på busskurene i Bergen? Er det greit dersom vi får flere toaletter og bedre vedlikehold tilbake?