Vil ha HPV-vaksine også til gutter

Ny internasjonal studie bekrefter at vaksinen mot livmorhalskreft også har effekt på menn. – Også gutter bør få tilbud om HPV-vaksine, mener professorer i Bergen og Oslo.

Sprøyte.

Et stikk i armen hindrer livmorhalskreft, men også andre krefttyper og kjønnsvorter som er forårsaket av viruset. Derfor bør også gutter få ta vaksinen, mener professor og overlege ved Kvinneklinikken i Bergen.

Foto: LAURENT CARO / BELPRESS

Overlege og professor Ole-Erik Iversen

Overlege og professor Ole-Erik Iversen

Foto: NRK
Harald Moi, Olafiaklinikken

Harald Moi, professor ved Universitetet i Oslo

Foto: Terje Christiansen/NRK

– Til nå har dette bare vært en vaksine mot kreft i livmorhalsen, men det er mye mer enn det, sier Ole-Erik Iversen, professor og overlege ved Kvinneklinikken i Bergen.

Han mener også gutter bør få tilbud om HPV-vaksine, og han får støtte fra professor Harald Moi, ved Universitetet i Oslo. HPV står for de aller fleste tilfeller av kreft i livmorhalsen, men viruset kan også forårsake andre typer kreft.

– Endetarmskreft, kreft i skjede og penis, og det som er lite påaktet til nå: kreft i munnhule og svelg, forklarer Iversen.

LES: Unge risikerer kreft når de har eksperimentell sex

– Bekymringsfull utvikling

Iversen viser til undersøkelser i USA, og våre naboland Danmark og Sverige - HPV relatert kreft har økt.

– Det er en bekymringsfull utvikling, og det som er ganske påfallende er at krefttypene som er forårsaket av HPV ser ut til å komme i mye yngre alder enn de som ikke er forårsaket av det.

Her i landet får alle jenter i sjuende klasse tilbud om å ta vaksine mot livmorhalskreft, men HPV-vaksinen kan også hindre andre krefttyper forårsaket av HPV-viruset.

– Sykdomsbyrden hos menn er økende, og kanskje større enn det vi har visst. Så jeg antar at både i Norge og de fleste andre land, så må vi ta en ny runde på dette, for begge kjønn.

LES OGSÅ: Vil ha norske kvinner i kreftstudier | For sent med vaksine?

– Gir økt grunn til å anbefale vaksinen

En stor internasjonal studie som denne måneden ble publisert i fagtidsskriftet The New England Journal of Medicine bekrefter at vaksinen har effekt på menn.

Flere tusen menn over hele verden deltok i studien. Hundre av disse er fra Norge.

– Nå er det så godt dokumentert at denne vaksinen også har en god effekt på gutter. Kostnaden er ikke større enn at det norske helsevesenet må kunne tilby vaksine til begge kjønn og ikke diskriminere guttene, sier Harald Moi, professor ved Universitetet i Oslo.

Første studie i sitt slag

– Det er vel så vidt jeg vet den største studien som har vist at vaksinen beskytter hos gutter også, sier Hanne Nøkleby, divisjonsdirektør ved smittevern ved Folkehelseinstituttet.

Folkehelseinstituttet var en av faginstansene som var med på å utrede om jenter skulle få gratis HPV-vaksine. Nå må det vurderes om også gutter skal få samme tilbud.

– Dette gir en økt grunn til å anbefale vaksinen til gutter, sier Nøkleby. Om det er så viktig at vi bør anbefale å ta den inn i et vaksinasjonsprogram er det for tidlig å si noe om.