7. klassinger skal kreftvaksineres

12 år gamle jenter skal neste høst vaksineres mot livmorhalskreft.

Fortsatt kaos når det gjelder regninger etter legebesøk i Tysfjord.
Denne videoen er dessverre ikke tilgjengelig. Kontakt oss dersom du har spørsmål.

Se video: 12-åringer får kreftvaksine

Regjeringen foreslår en bevilgning på 57 millioner kroner til innføring av vaksine mot livmorhalskreft i 2009.

For å oppnå den beste effekten bør jenter vaksineres før de er seksuelt aktive, eller har hatt mange partnere. Derfor vil vaksineprogrammet settes i gang allerede da jentene er 12 år.

100 dør hvert år

Hvert år dør omkring 100 kvinner hvert år av denne formen for kreft i Norge. Vaksinen skal forebygge smitte av HPV-viruset som overføres via seksuell kontakt.

Infeksjon med HPV er i seg selv ikke farlig og de fleste merker ingen symptomer og infeksjonen går over av seg selv. Men hos enkelte kvinner kan infeksjonen vedvare og skape celleforandringer i livmorhalsen. Dette kan igjen utvikle seg til livmorhalskreft.

Livmorhalskreft er den tredje hyppigste kreftformen hos kvinner mellom 15 og 54 år, og den nest hyppigste kreftformen hos kvinner under 35 år.

Glad for forslaget

Anette Trettebergstuen (Ap).

Det er ikke bare de med penger som skal kunne sikre seg mot kreft, sier Anette Trettebergstuen (Ap)

Foto: Bjørn Anders Sørli / NRK

Stortingsrepresentant for Arbeiderpartiet fra Hedmark, Anette Trettebergstuen, er glad for at regjeringen skal innføre vaksine mot livmorhalskreft i det nasjonale vaksineprogrammet.

I underkant av 60 millioner kroner bevilges til vaksinering av alle jenter i 7. klasse til neste år. Vaksineringen består av tre sprøyteinjeksjoner med en til to måneders mellomrom. Til nå har man måttet finansiere vaksinen selv, som har ligget på flere tusen kroner.

- Hittil har det vært slik at de som har hatt råd, har kunnet gått på apoteket og kjøpe seg en slik vaksine, og slik kan vi ikke ha det. Det er ikke bare de som har råd, som kan vaksinere seg mot kreft, sier Trettebergstuen.