Hopp til innhold

Jobber seg syke i jakten på menneskehandlere

Exit-gruppen ved Hordaland politidistrikt sliter med stort arbeidspress og høyt sykefravær. Utekontakten frykter at organisert kriminalitet nå får vokse i fred.

Rudolf Christoffersen

OVER HELE VERDEN: Menneskehandlerne opererer over store deler av verden, noe som kompliserer etterforskningen, ifølge Rudolf Christoffersen.

Foto: Runa Victoria Engen / NRK

– Vi kunne ha oppdaget nye saker hver dag i Bergen, men det har vi ikke ressurser til, sier politiadvokat Rudolf Christoffersen ved Hordaland politidistrikt.

Siden oppstarten i 2009 har Exit-gruppen i Bergen fått til ni fellende dommer for menneskehandel.

Marit Sagen Grung

VIL VOKSE: Marit Sagen Grung frykter at organisert kriminalitet skal få feste seg på Vestlandet.

Foto: Runa Victoria Engen / NRK
Knut Storberget

LEI MASET: Når NRK.no spør justisminister Knut Storberget om saken, sier han at han er lei maset om ressurser i politiet.

Foto: Johannessen, Sara / SCANPIX

Det er flere enn resten av landet til sammen, til tross for at det jobber færre etterforskere med disse sakene i Bergen enn for eksempel i Oslo.

Men de gode resultatene har har krevd sitt for de totalt seks ansatte.

Mange sykemeldte

Til tider har det harde arbeidspresset ført til at gruppen har vært farlig nær å dø ut.

– Vi har vært gjennom en periode med mange sykemeldinger. På det verste hadde vi kun én etterforsker som gikk i 50 prosent stilling, forteller Christoffersen.

Skrev historie

Exit-gruppen skrev norgeshistorie i oktober, da to menn ble dømt for å lokke barn til Norge for å stjele for seg.

Nå forbereder de rettssak mot seks rumenere, som er siktet for grov menneskehandel av seks rumenske jenter, de yngste er 11 år.

Saken er den største av sitt slag i Norge, men siden etterforskingen begynte for ett år siden har ikke nye saker blitt rullet opp.

– Jeg tror at det er mange som går rundt i gatene i norske byer, som er offer for menneskehandel, men at hverken politi eller barnevern evner å ta tak i dette på en skikkelig måte, sier Christoffersen.

Organisert kriminalitet får vokse

– Siden denne saken kom, har gruppen på sett og vis vært låst, forteller Marit Sagen Grung, etatsleder hos Utekontakten i Bergen.

Hun skal sørge for at offerne blir tatt vare på, men kan ikke gripe inn uten politiet.

– Jeg synes det er foruroligende, for den organiserte kriminalteten vil rett og slett få vokse i fred. Og når det har festet seg er det vanskelig bryte det opp, sier Grung.

Storberget lei maset

Når NRK.no spør justisminister Knut Storberget om saken, sier han at han er lei maset om ressurser i politiet.

– Jeg er mest lei av ressursmaset. Norsk politi har milliarder i økning, og etter hvert må vi evne å flytte debatten litt, og se hvordan vi jobber, sier han.