Hopp til innhold

Politiet: Her startet brannen i Lærdal

Lærdal (NRK): Politiet mener storbrannen i Lærdal begynte i huset på bildet over. Politiet bekrefter at det var folk i huset da det begynte å brenne.

Brannen i Lærdal

HER STARTET BRANNEN: Politiet bekrefter overfor NRK at man mener brannen startet i huset som er markert med rød firkant.

Foto: Veum, Arne / NTB scanpix

Åge Løseth

Regionlensmann Åge Løseth sier til NRK at politiet nå konsentrerer seg om et hus i søket etter brannårsak.

Foto: Geir Bjarte Hjetland / NRK

Søket etter en brannårsak fortsetter i Lærdal onsdag. Politiet bekrefter overfor NRK at de nå er sikre på hvilket hus storbrannen startet i.

– Vi er sikre på hvilket hus brannen startet i, og fokuserer selvfølgelig etterforskningen dit, både taktisk og teknisk, sier regionlensmann i Sogn, Åge Løseth, til NRK.

Løseth sier også at det er på det rene at det var folk hjemme i det første huset som begynte å brenne.

– Der brannen startet var det folk hjemme. Om den første meldinga kom fra dette huset, eller fra et annet, kan jeg ikke svare på, sier Løseth.

Det er tidligere kjent at den første meldingen om brannen kom fra et bolighus i Kyrkjeteigen klokken 22.53 lørdag kveld. Dette ifølge loggen fra 110-sentralen som NRK har fått tilgang til.

Det er tidligere kjent at kraftige vinder herjet i Lærdal natt til søndag, noe som bidro til brannens spredning. Løseth sier til NRK at han verken kan bekrefte eller avkrefte om den første brannen startet i huset der beboere først meldte fra om brann.

Ferdige onsdag

Onsdag ble det klart at det totale antallet totalskadde bygninger etter brannen har steget til 40. Totalt seks brannteknikere fra Sogn og Fjordane, Hordaland og Kripos saumfarer nå brannruinene etter spor. I tillegg får politiet bistand fra to sivile elektroingeniører.

Politiet har tidligere uttalt at det ikke er noe som tyder på at det ligger noe kriminelt bak brannen. Løseth sier onsdag at politiet foreløpig ikke har nye opplysninger brannårsak man ønsker å gå ut med.

– De branntekniske undersøkelsene på branntomta blir nå avsluttet, sier Løseth til NRK onsdag kveld.

Det betyr at alle branntomter nå er frigitt slik at huseiere, forsikringsselskap og kommunen kan starte opprydding

Materialet som er hentet inn fra branntomta vil nå fraktes til Kripos sitt laboratorium i Oslo for videre undersøkelser.

Kripos

Brannteknikere fortsatte undersøkelsene på branntomta onsdag.

Foto: Simon Solheim / NRK

Elteknikere

Regionlensmannen forklarer at det er standard i store brannundersøkelser at man får bistand sivile elteknikere.

– De kommer fra eltilsynet, eller Etrygg, som det heter nå. De er et bistandsorgan som sjekker alt som er knyttet til elektrisitet, sier Løseth.

– Betyr dette at man tror en elektrisk feil kan ha forårsaket brannen?

– Det er standard nesten i alle husbranner. Elektriske årsaker kan ofte være en brannårsak. Det er veldig viktig for oss å få fastslått eller eventuelt avkreftet den årsaksbiten, sier Løseth, som påpeker at politiet ikke ønsker å spekulere når det gjelder brannårsak.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Branntomt på Lærdal

Politiet sier de vet hvor brannen i Lærdal startet. De ønsker foreløpig ikke å si om de er nærmere å finne en brannårsak.

Foto: Marius Arnesen / NRK

Brant på utsiden

Beboerne i huset der brannen startet har blitt avhørt av politiet, uten at Løseth vil kommentere hva som har kommet fram i disse avhørene.

I den første brannmeldingen som gikk til 110-sentralen går det fram at brannvesenet mente huset var overtent. Det er på det rene at huset der beboere først meldte fra ligger i Kyrkjeteigen.

I meldingen går det også fram at brannen ble ha blitt observert på utsiden av huset.

«Det brenner opp etter bordkledningen. Huset er mest truleg overtent. Ifølge innringer er alle i huset komt seg ut. Fare for spreiing til nabohus. Sterk vind i området.»