Hopp til innhold

Varsler masse synlig politi i Oslos gater cupfinalehelgen

Bergensere og sunnmøringer invaderer Oslo kommende helg, samtidig som byen er rystet av en voldtektsbølge. – Folk skal føle seg trygge her, sier politiet.

Brann-fans på Torgalmenningen jubler over cupmesterskap i 2004

FYRVERKERI: Flere tusen Brann-fans reiser til Oslo kommende helg. Der møter de like mange tilreisende sunnmøringer.

Foto: Hommedal, Marit / SCANPIX

Stappfulle utesteder, fotballsanger, mye alkohol og rivalisering er alle stikkord for den årlige cupfinalehelgen, en helg hvor Oslos gater blir fylt opp av flere tusen tilreisende fotballfans. I år er det Brann- og Aalesund-supportere som valfarter til Ullevaal og storbyens øvrige fristelser, og politiet tar ingen sjanser.

Vil holde øye med casuals

– Når det kommer så mye folk til byen, tar vi ut ekstra mannskaper. I tillegg har vi ekstra mannskaper som skal gjøre voldtektsforebyggende arbeid. Det vil bli mye synlig politi i gatene til helgen, sier politioverbetjent Snorre Haugan ved fellesoperativ enhet i Oslo politidistrikt til NRK.no.

De to klubbenes supportere er ikke kjent for å havne i tottene på hverandre, men Haugan bekrefter at politiet er spesielt obs på «risikosupportere» blant Brann-fansen.

– Tidligere har vi sett tildragelser mellom Brann- og Vålerenga-supportere. Det er noe vi er klar over og følger med på, men vi forventer ikke noe bråk.

Voldtektsbølge i Oslo

Lørdag kveld gikk over 300 mennesker i fakkeltog gjennom Oslo sentrum for å markere sin avsky mot den kraftige økningen av overfallsvoldtekter i byen det siste året. Likevel fikk politiet inn tre voldtektsanmeldelser da helgen var omme, i tillegg til to anmeldelser for uønskede seksuelle handlinger.

– I tillegg til masse politi, vil det også være kommunale vektere ute. Vi håper jo å få stoppet denne forferdelige trenden, sier Haugan.

Voldtekt

SYNLIG POLITI MOT VOLDTEKT: Både uniformert politi og kommunale vektere vil være synlige i bybildet kommende helg.

Foto: Solum, Stian Lysberg / SCANPIX

Politioverbetjenten tror ikke tilreisende kvinnelige fotballfans vil være spesielt utsatt for voldtektsmenn.

– De som reiser til cupfinalen, opptrer som regel i store grupper. De bor gjerne på hoteller, og går ikke hjem på samme måte som Oslo-folk, sier Haugan.

– Ikke gå alene nattestid på Karl Johan

– Derimot kan tilreisende være utsatt for andre typer kriminalitet, f.eks. vold og ran, dersom de er fulle og beveger seg alene i enkelte områder, sier han.

– Er det grunn til å advare de tilreisende mot visse steder i Oslo?

– Tradisjonelt er nedre del av Karl Johan et problematisk område, hvis man er alene. Går man i grupper, er det ikke spesielt farlig, sier Haugan.