Hopp til innhold

Valgfergen: Høydepunkter fra debattene i Sunnhordland

Kommunesammenslåing, eiendomsskatt og eldreomsorg var blant temaene i debattene fra Sunnhordland. Og noen av debattdeltakerne hadde tjuvstartet debatten på en kafé i Leirvik.

Debatt fra Sunnhordland

LEIRVIK: Fra valgfergen i Leirvik ledet Oddgeir Øystese og Siv Fossåskaret debatter fra seks kommuner i Sunnhordland.

Foto: Eivind A. Pettersen / NRK

Valglogo

FITJAR:

Første debatt ut på valgfergen i Leirvik, var Fitjar.

– Hvis ikke Stord og Fitjar klarer å slå seg sammen, klarer ingen andre kommuner i Norge det heller, sa Sigurd André Maraas (Fitjar Frp) da kommunesammenslåing ble debattert, men ikke alle i panelet var enige i at Fitjar må slå seg sammen med noen.

Eiendomsskatten ble også diskutert. Høyre gikk til valg på å fjerne eiendomsskatten, og vant. Men de har fortsatt ikke fjernet den helt.

– Det har ikke vært mulig å fjerne eiendomsskatten helt, sier Wenche Tislevoll (Fitjar Høyre).

- Kampen mot eiendomsskatt i kommunevalget er det største narrespillet som velgerne blir utsatt for. Derfor er vi ærlige og sier at vi ikke tror vi kan, kanskje vi kan redusere den, sier Harald Rydland (KrF).
- Hvis ikke Stord og Fitjar klarer å slå seg sammen, klarer ingen andre kommuner i Norge det heller, sier Sigurd Andre Maraas (Fitjar Frp).

SVEIO:

I Sveio begynte debattdeltakerne med å snakke om de politiske urolighetene som har vært i kommunen.

– Nå må vi må ha mer ro til å gjøre det vi skal, sa Jofrid Valen (Sveio Sp).

Det ble også debatt om hvilket fylke Sveio skal tilhøre, Rogaland eller Hordaland. Ordføreren var tydelig på at er i Haugesund de finner de tilbudene de ikke har i kommunen.

- Det har ikke vært kjekt å være vitne til de urolighetene som har vært i koalisjonene. Vi må ha mer ro til å gjøre det vi skal, sier Jofrid Valen (Sveio Sp).
- Jeg er mot Haugalandet, for det fleste har livene sine sørover mot Haugesund, sier Ruth Eriksen (Sveio Frp).

BØMLO:

Politikerne i Bømlo var enige i mye, blant annet at det bør være en folkeavstemning før de eventuelt bestemmer seg for å slå seg sammen med andre kommuner.

– Bømlo klarer seg best selv, for vi er en sterk kommune. Men folket må bestemme i denne saken, sa Anri Håvard Hebib (Bømlo H).

Eiendomsskatten som er høyere i Bømlo enn mange andre kommuner i Hordaland, var politikerne mer uenige om. Mens Høyre vil redusere den, vil Ap beholde den.

– Eiendomsskatt er en viktig inntektskilde for kommunen. Den er høy, men ikke dramatisk høy, sa Odd Harald Hovland (Bømlo Ap).

- Eiendomsskatt er en viktig inntektskilde for kommunen, for å kunne løse oppgavene vi har. Den er høy, men ikke dramatisk høy, sier Odd Harald Hovland (Bømlo Ap).
- Bømlo klarer seg best selv, for vi er en sterk kommune. Men en folkeavstemming er nødvenig, for folket må bestemme i denne saken, sier Anri Håvard Hebib (Bømlo H)

STORD:

Debatten fra Stord handlet først om privatisering av tjenester, som ordfører Liv Kari Eskeland (Stord H) er for.

– Hvem som leverer tjenestene betyr mindre for innbyggerne, sa hun.

Kommunesammenslåing var også et hett tema, og Sigbjørn Framnes (Stord Frp) vil bli så stor som mulig sammen med Fitjar, Bømlo, Kvinnherad og Tysnes. Harry Herstad (Ap) mente en storkommune er et umulig prosjekt.

- Hvem som leverer tjenestene betyr mindre for innbyggerne. Ved å konkurranseutsette kan vi få bedre og billigere tjenester, sier Liv Kari Eskeland (H).
- Hvem vil styre en kommune fra Langevåg til Malkenes? En storkommune er et nesten umulig prosjekt hvis vi skal tenke på innbyggernes ved og vel, sier Harry Herstad (Ap).

KVINNHERAD:

Maten til eldre og sykehjem i Kvinnherad blir laget i Bergen og sendt i vakuumpakkede poser til Kvinnherad for oppvarming. Men de fleste politikerne var enige i at maten bør lages lokalt.

Faktisk hadde politikerne fra Høyre og Ap vært på kafé sammen i Leirvik før debatten, og ble der enige om å begrave stridsøksen rundt maten til de eldre i kommunen.

- Det er nonsens fra ende til annen, svarer Otto Benjaminson når Aps mann forklarer hvorfor de ikke kan samarbeide med Frp.
Høyre og Arbeiderpartiet ble på kafé dagen før debatten på valgfergen enige om at maten til alders- og sykehjemmene må lages i Kvinnherad, forteller Peder Sjo Slettebø (Kvinnherad Høyre).

ETNE:

En panelet fra Etne satt det som kan bli Etnes første kvinnelige ordfører gjennom tidene. Dersom valgprognosene så langt slår til, ligger ordførerkampen an til å stå mellom Siri Klokkerstuen fra Arbeiderpartiet og Heidi Bergsvåg Ekrheim.

Debatten fra Etne handlet blant annet om eldreomsorg og en eventuell nedleggelse av åtte sykehjemsplasser i Skånevik.

– Vi må hjelpe eldre hjemme. Det er bare de sykeste kommer til å være på sykehjem i framtiden, sier Heidi Mette Bergsvåg (Etne Sp).

Siri Klokkerstuen (Etne Ap) tok til orde for at Etne bør ta imot flere flyktninger.

- Vi må hjelpe eldre hjemme. Det er bare de sykeste kommer til å være på sykehjem i framtiden, sier Heidi Mette Bergsvåg (Etne Sp).
- Folk i Etne er veldig flinke til å tilby seg og har gode løsninger, så vi kan ta imot flere, sier Siri Klokkerstuen (Etne Ap).