Hopp til innhold

– Vær forsiktig med å stoppe avdragene

Flere ber om avdragsfrihet, samtidig som renten nærmer seg historisk lav. Forbrukerrådet anbefaler deg heller å betale så mye du kan nå.

Mynter

BETAL DET DU KAN NÅ: Mange søker om avdragsfrihet på boliglån, men Forbrukerrådet råder folk å betale ned så mye en kan mens renten er lav.

Foto: Roald, Berit / NTB scanpix

Mer enn 9000 kunder har fått innvilget søk om avdragsfrihet på boliglånet de siste tolv månedene. Vestlendingene merker permitteringer og oppsigelser på privatøkonomien, og spesielt finanshusene på Sør- og Vestlandet merker endringen hos kundene.

Forbrukerrådet mener du skal være forsiktig med å søke om stopp på avdragene, med mindre du må.

Norske husholdninger har firedoblet sin gjeld siden år 2000. Det som har gjort dette mulig, er de lave rentene vi opplever nå.

De store lånesummene blir utliknet av at vi betaler historisk lite for å låne penger i banken. For husholdningene blir derfor rentene lettere å leve med.

Andelen lån med avdragsfrihet hadde en nedgang mellom 2014 og 2015, viser finanstilsynets boliglånsundersøkelse for 2015. Avdragsfrie lån kan føre til at flere tar opp større lån enn de ellers ville gjort.

Historisk lav rente

Denne uken er det rentemøte hos fem sentralbanker verden over, men norske økonomer spår kun en endring i den norske styringsrenten, melder Dagens Næringsliv.

Styringsrenten er forventet ned på en historisk lav prosent på onsdag, melder Bergens Tidende, noe som gjøre vilkårene for alle med lån bedre.

Det er ventet en nedgang i Norges Bank sin styringsrente fra 0,75 til 0,5 prosent.

Det vil føre til en historisk lav utlånsrente, og rekordlave renter på bankinnskudd. Til sammenligning lå styringsrenten på 6,2 i år 2000.

– Lurt å kvitte seg med gjeld

Jorge Jensen

VET ALDRI: Vi vet aldri hvordan de økonomiske forholdene er om noen år, derfor råder Jorge Jensen, fagdirektør i Forbrukerrådet, oss til å betale ned gjelden nå.

Foto: Forbrukerrådet

– Selv om vi glir mot en styringsrente nært null, og alt ser lyst og fint ut for boliglånskundene akkurat nå, så kan ingen utelukke at renten vil stige, sier Jorge B. Jensen, fagdirektør i Forbrukerrådet.

De som tar opp boliglån nå, legger en plan på 20-30 år på å nedbetale lånet, og ingen vet hvordan forholdene blir om 20 år – selv ikke renteekspertene i bankene. Ikke om fire-fem år heller.

– Det er bestandig lurt å kvitte seg med gjeld for å oppnå en stabil økonomi. Når vi er i et lavrenteregime, kan man med tilbakebetaling ta større jafs av gjelda. Da står man godt rustet for et eventuell renteoppgang i fremtiden, sier Jensen.

Forbrukerrådet understreker at en skal være forsiktig med å frita seg fra avdragene.

– Forbrukere som vurderer avdragsfrihet, bør be bankene beregne hva det vil komme til å koste totalt sett, altså hvor mye dyrere boliglånet blir i løpet av hele løpetiden. Det er først da man kan ta et veloverveid valg, sier Jensen.