Hopp til innhold

Utbyggingen på Flesland er reddet

Veidekke gikk til sak mot Avinor etter at de tapte anbudet om å bygge ny flyterminal på Flesland. Nå slår en fersk dom fast at Avinor ikke har gjort noe galt.

Utbyggingen på Flesland er reddet

INGEN STANS: Utbyggingen av Flesland fortsetter som planlagt. Det betyr at den nye terminalen kan stå klar i 2017.

Foto: Christine Kongsvik

Utbyggingen Flesland

KAN FORTSETTE: Den ferske dommen fra Oslo byfogdembete betyr at byggingen av den nye terminalen kan fortsette som planlagt.

Foto: Christine Kongsvik

Det betyr at Entreprenørselskapet LAB nå får kontrakten med å bygge den nye terminal på Flesland.

Landets største entreprenørselskap, Veidekke, gikk rettens vei etter at de tapte anbudet om å bygge terminalen. Under rettsforhandlingene forrige uke påsto Veidekke at anbudet fra LAB kom for godt ut av Avinors vurdering, og at anbudet fra Veidekke burde blitt vurdert som bedre.

Men nå har Oslo byfogdembete avvist at det har blitt gjort feil i anbudsprosessen. Dermed fortsetter utbyggingen av terminalen som planlagt.

– Dette betyr at vi kan holde tidsplanen om at en ny flyterminal skal stå ferdig i 2017 sier prosjektleder i Avinor, Alf Sognefest.

Må punge ut

Ny terminal

KRANGEL: Veidekke mente at anbudet fra LAB kom for godt ut av Avinors vurdering.

Foto: Christine Kongsvik

Nå må Veidekke punge ut i 542 586 kroner i saksomkostninger.

– Det er klart vi er skuffet. Vi hadde ikke gått til sak om vi ikke trodde vi hadde vunnet. Nå må vi gå igjennom dommen nøye, og finne ut hva vi gjør videre, sier informasjonssjef i Veidekke, Helge Diset.

På grunn av rettssaken er Avinor minst en måned bak skjemaet i byggingen av terminalen.

– Vi er nok en til to måneder bak vår fremdriftsplan på grunn av denne saken. Det får vi legge bak oss. Nå er det bare å brette opp ermene og få bygget terminalen, sier prosjektleder Sognefest.

– Vil dere klare å hente inn forsinkelsene?

Det er litt tidlig å si, men vi jobber med å få til det. Men vi skal være ferdig med terminalen til 2017. I dag signerer vi kontrakten med LAB også skal de få gå i gang med arbeidet.

– Kan det være flere hindre på veien frem mot 2017?

– Vi har jo en rekker andre innkjøp som skal gjennomføres. Nå fikk vi medhold i at vi gjør det rett så vi får fortsette å gjøre så rett som vi kan slik at vi ikke får denne typen forsinkelser i alle fall, sier Sognefest.

Kraftig økning i kapasiteten

Utbyggingen på Bergen lufthavn Flesland innebærer en firedobling av flyplassterminalen. Nybygget blir på hele 78.000 kvadratmeter, mot dagens 22.000. Til sammen blir nye Flesland dermed på 100.000 kvadratmeter.

Den samlede kostnadsrammen blir på rundt 4,7 milliarder.

I dag har Flesland rundt seks millioner passasjerer. Med den trafikkutviklingen som forventes, legges det opp til en kapasitetsøkning til opp mot 10 millioner passasjerer i året.

Ny terminal

KRAFTIG ØKNING: Avinor regner med en økning fra rundt seks millioner passasjerer årlig i dag til ti millioner passasjerer årlig med den nye terminalen.

Foto: NSW ARKITEKTER & PLANLEGGERE AS