Hopp til innhold

177 må gå i TV 2: – Vi håper flest mulig løses frivillig

NØSTET (NRK): TV 2 legger ned lokalkontor, flytter folk fra Oslo til Bergen og fjerner 50-60 årsverk i nyhetsavdelingene når 350 millioner kroner skal spares.

TV 2-ledelsen om kutt i Bergen

MØTTE PRESSEN: Olav T. Sandnes, nyhets- og sportsredaktør Jan Ove Årsæther (t.h.) og organisasjons- og kommunikasjonsdirektør Sarah C. J. Willand møtte pressen på hovedkontoret i ettermiddag.

Foto: Sølve Rydland / NRK

TV 2- ledelsen møtte pressen på TV 2s hovedkontor i ettermiddag. Der gjenga TV 2-sjef Olav T. Sandnes hva han tidligere hadde informert de ansatte om på allmøter.

– Vi har en overtallighet på 113 medarbeidere, etter at 64 har tatt sluttpakke. Det tar vi ikke lett på. Men målet er å oppnå flest mulig frivillige løsninger, og vi vil løse det med den nødvendige respekten, sa Sandnes.

TV 2 skal spare 350 millioner kroner de neste årene, noe som gir en rekke endringer i mediehuset:

  • Etter at 64 medarbeidere har tatt sluttpakke, har TV 2 fremdeles 113 overtallige i den nye organisasjonen.
  • Dermed er totalt 177 ansatte på vei ut dørene i mediehuset.
  • I nyhetsavdelingen alene er det 23 overtallige.
  • Lokalkontoret i Kristiansand legges ned.
  • Alle andre lokalkontor som har to ansatte, blir redusert til én ansatt.
  • Tre ansatte i nettdesken innenfor nyheter i Bergen flyttes til Oslo.
  • Omstruktureringen betyr en omfattende satsing på TV 2 Sumo.

Kuttene får også flere endringer for programmer i TV 2:

  • Lørdagsmagasinet legges ned. Sporten skal overta sendeflaten.
  • Programmet «Vårt Lille land» tar ett års pause.
  • Det skal satses mer på intern dokumentarproduksjon.

– I tidligere omorganiseringer ble dette satt ut til eksterne, nå skal vi "in-source" det igjen, sier TV 2-sjef Olav T. Sandnes.

TV 2s lokaler på Nøstet

TRYKKET STEMNING: Utenfor TV 2s hovedkontor på Nøstet i Bergen i dag. Like etter allmøtet ble det kalt inn til avdelingsmøter, der ansatte får vite hvilke konsekvenser kuttene får i hver avdeling.

Foto: John Arnt Nøstdal / NRK

Sparer 50-60 årsverk i nyheter

Samtidig ble det kjent at alle som skal jobbe med nyheter skal flyttes til TV 2 Nyhetskanalen.

Karianne Solbrække TV 2

NY REDAKTØR: Karianne Solbrække, i dag redaksjonssjef i God morgen Norge, blir nyhetsredaktør og sjef for Nyhetskanalen i den nye organisasjonen.

Foto: TV 2

Som en del av omorganiseringen blir Karianne Solbrække (43) nyhetsredaktør i TV 2. Hun skal dermed lede TV 2s nyhetsredaksjon i den første tiden med store omstillinger.

– Vi tar ut mye av kuttet i færre desker, færre sjefer og færre avdelinger. Vi sparer 50-60 årsverk på den måten. Jeg har tro på det at betyr at vi faktisk blir bedre på enkelte områder, sier Jan Ove Årsæther, nyhets- og sportsredaktør.

– For avhengig av lineær TV

Strategiplanen «TV 2 i 2020» skal gjøre TV 2 til en lønnsom og mer effektiv organisasjon i fremtiden.

– TV 2 er i for stor grad avhengig av inntekter fra lineær-tv. Over tid har vi prioritert for stor del av ressursene våre mot lineær-tv, som ikke lenger reflekterer markedet eller tv-seingen. Derfor har vi i dag presentert hva TV 2 skal leve av i 2020, deriblant en storsatsing på TV 2 Sumo. Det betyr at vi vil rette langt større ressurser dit, sier Olav T. Sandnes.

Nils Gunnar Lie, Jan Ove Ekeberg, Mah-Rukh Ali og Jan Øyvind Helgesen har alle tatt sluttpakke

SLUTTPAKKE: Nils Gunnar Lie, Jan Ove Ekeberg, Mah-Rukh Ali og Jan Øyvind Helgesen har alle tatt sluttpakke.

Fagforeningen bekymret

Stein Akre, nestleder i Klubb 2, sa til NRK i sommer at fagforeningen er engstelige for at TV 2 kutter så mye at kanalen ikke kan oppfylle almennkringkastingsforpliktelsene.

– Vi er bekymret og skuffet over at ledelsen ikke har tilbudt større sluttpakker. Slik kunne vi fått frivillige avganger. Nå styrer vi mot oppsigelser, hevder Akre.

Han mener det er urovekkende at det skal spares så mye innen aktualitet og nyheter og frykter at det skal gå utover journalistikken.

I den frivillige prosessen har flere profilerte TV 2-medarbeidere sagt opp sine stillinger. Journalistene Nils Gunnar Lie, Jan Øyvind Helgesen og Jan Ove Ekeberg var alle med og bygget opp kanalen fra den spede begynnelse i 1992.

Borte er også nyhetsanker Mah-Rukh Ali, som etter ti år i TV2 trer inn i stillingen som distriktsredaktør i NRK Buskerud.