Hopp til innhold

Togpassasjerer ble truet med koronasmitte – må i karantene

Flere passasjerene på toget fra Oslo til Bergen må rett i hjemmekarantene etter at en mann om bord på toget påsto at han var koronasmittet og pustet dem i ansiktet. Mannen er arrestert av politiet.

Toget ble stående på Dale stasjon i flere timer

Toget ble stående på Dale stasjon i flere timer i påvente av en avklaring.

Foto: Elin Helgheim, NRK

Oppdatering: Mannen som opptrådte truende, pustet truende og påsto at han var koronasmittet, har testet negativt på koronaviruset, skriver NTB.

Ettermiddagstoget fra Oslo kom først fram til Bergen rundt fire timer forsinket etter at det oppsto mistanke om koronasmitte om bord.

Ingen av passasjerene fikk forlate toget, som ble stående på Dale stasjon i Vestland fylke, mens togpersonalet forsøkte å få avklart situasjonen.

Først klokka 00.45 fikk toget kjøre videre i retning Bergen, opplyser kommunikasjonssjef Nina Schage i Vy til NRK.

Om bord i toget var det 50 passasjerer, pluss 10 Vy-ansatte og besetningsmedlemmer.

Passasjerer venter på Bergensbanen

Passasjerene måtte vente i flere timer i uvisshet før toget fikk kjøre videre inn til Bergen.

Foto: Elin Helgheim, NRK

Skremte togpassasjerer med koronatrussel

Mistanken om koronasmitte oppsto etter en episode på toget på Ål stasjon i Hallingdal tidligere fredag kveld.

Der påsto en passasjer at han var koronasmittet. Han opptrådte skremmende, og gikk rundt og pustet passasjerer opp i ansiktet.

Togpersonalet tilkalte politiet. Da politiet kom, gikk mannen til angrep på dem med et brannslukningsapparat. Det ble også brukt pepperspray.

Mannen som er i 30-årene, ble arrestert og fjernet fra toget på Ål stasjon.

Laster Twitter-innhold

Usikkerheten rundt en eventuell smittefare, førte til at toget ble stanset på Dale stasjon. Der ble passasjerene holdt tilbake. Først etter en lengre venteperiode fikk noen passasjerer forlate toget.

Ifølge Schage var det problemer med å få tak i kommunelegen i Bergen. Men etter konsultasjoner med helsemyndigheter, ordfører og politi, fikk toget kjøre videre etter at personalia på alle om bord var innhentet.

Får hjemmekarantene

– Ingen passasjerer ble koronatestet om bord på toget, men kontaktinformasjon er innhentet, opplyser Schage.

Hun sier at opplysninger de har fått fra helsemyndighetene i Bergen innebærer at passasjerene og besetningen som var i samme vogn som den utagerende mannen, må rett i hjemmekarantene etter togturen. Det er nå i kveld uavklart om noen av dem skal testes.

Om bord i toget var usikkerheten stor om hva som skjer videre. Konduktøren på toget skal ha opplyst at passasjerene vil bli kontaktet dersom den truende mannen viser seg å være smittet.

Togpersonalet som ble eksponert for brannslukningspulveret og som fikk i seg pepperspray under episoden på Ål stasjon, ble sendt til legevakta i Bergen etter ankomst.