Teitur ber om ro for Steinar Nilsen

Den populære islendingen har klokketro på at dagens Brann-trener vil oppnå gode resultater. Han advarer bergenserne mot å rope på trenerskifte.

Teitur Thordarson og Torstein Helstad

SØLV OG KVALIK: Teitur Thordarson, her med tidligere Brann-spiss Thorstein Helstad, opplevde både oppturer og nedturer i sin andre periode som Brann-trener.

Foto: Holm, Morten / SCANPIX

Uroen sprer seg i Bergen etter en meget mager poengfangst i sesongstarten og ikke minst et antall baklengsmål som kun nyopprykkede Hønefoss overgår. Steinar Nilsens mannskap har tatt fattige fire poeng på fem kamper, sluppet inn 13 mål, og har i sine to siste kamper rotet vekk ledelsen både mot Molde borte og Start hjemme. Begge kampene endte med tap.

Publikum har allerede begynt å skrike på forandringer på Brann Stadion. Mot slutten av Start-kampen søndag fikk flere i Brann passet sitt påskrevet av publikum .

Steinar Nilsen

TØFF TID: Steinar Nilsen er inne i en tung tid som Brann-trener.

Foto: Stian Lysberg Solum / Scanpix

- Noen roper «styret må gå», andre roper «treneren må gå». Det er ulike oppfatninger, men alt bunner i frustrasjon, sier leder for Branns supporterklubb Bataljonen, Frode Hellebø, til nrk.no.

LES OGSÅ: – Glemte fansen i gullrusen | – Feilslått å sparke styret | Brann-styret «har en plan»

Tror på langsiktig jobbing

- Det å sparke en trener etter bare noen få kamper, er ikke en bra løsning. Som regel hjelper det ikke. Historien til Brann viser jo også at det er langsiktig jobbing som gir resultater, sier Teitur Thordarson til nrk.no.

Thordarson har trent Brann i to perioder (1988-1990 og 2000-2002), og har vært med på både oppturer og nedturer i Bergen. For tiden er han trener i kanadiske Vancouver Whitecaps, men 58-åringen følger fortsatt med på hva som skjer i Bergen.

Islendingen mener det i denne tøffe tiden først og fremst er viktig at Steinar Nilsen føler at han har støtte innad i Brann.

- Hva klubben sier utad og i media, er én ting. Det er langt viktigere hva de sier til treneren. Hvis de støtter ham og gjør alt for å gi ham best mulig arbeidsvilkår i en slik situasjon, kan treneren komme seg gjennom ganske mye, sier den tidligere Brann- og Lyn-treneren.

Respekt for Mjelde-støtte
Mons Ivar Mjelde

FIKK STØTTE I 2003: Mons Ivar Mjelde hadde en tøff start på trenergjerningen i Brann, men ble fredet av styret i sin første sesong. I 2007 endte det med seriegull.

Foto: Junge, Heiko / SCANPIX

- Det har ikke alltid vært slik i Brann. Men noe av det jeg virkelig har hatt respekt for de siste årene, er hvordan klubben støttet Mons Ivar Mjelde i 2003 - at de ikke tok den lettvinte løsningen og sparket ham da det buttet imot, sier Thordarson.

Han legger ikke skjul på at det tidvis kan være en påkjenning både for spillere og trenere når hele Bergen krever poeng og umiddelbar klatring på tabellen.

LES OGSÅ: Vil hente nordmenn til Canada

- Som trener slåss du ikke bare med å få ditt eget lag til å fungere. Du må også stå til ansvar overfor media og hele byen om hvorfor det ikke går bra. Slikt påvirker spillerne også. Spesielt for unge og uerfarne spillere er slike situasjoner vanskelige å takle, sier Thordarson.

- Steinar er en god trener

Islendingen innledet sin foreløpig siste peride i Brann med seriesølv i 2000, og tok avskjed etter en nervepirrende kvalifisering mot Sandefjord høsten 2002. Fra Vancouver følger han sin gamle klubb tett, og han er overbevist om at 37-åringen fra Tromsø er rett mann på rett plass.

- Steinar Nilsen har bevist i Tromsø at han er en god trener. Jeg kan ikke se hvorfor han ikke skulle kunne få Brann på rett spor igjen, sier Thordarson.

- Det er fortsatt tidlig i sesongen. Selv om de har fått en treg start, så tror jeg at Nilsen vil klare å snu trenden.