Hopp til innhold

Taust møte mellom Monikas mor og drapstiltalt eks-samboer

NORDHORDLAND TINGRETT (NRK): Fem år etter at de to var samboere, møtte en tydelig preget Kristina Sviglinskaja mannen som er tiltalt for drapet på datteren i retten. Den tiltalte, Donatas Lukosevicius, nektet straffskyld da saken startet mandag morgen.

Møte meollom partene i Monika-saken

MØTTES I RETTEN: Monikas mor (i forgrunnen) møtte mandag mannen som er tiltalt for drapet hennes datter.

Foto: Hommedal, Marit / NTB scanpix

Rettssaken mot Donatas Lukosevicius, som er tiltalt for drapet på åtte år gamle Monika Sviglinskaja, startet i Nordhordland tingrett i dag. Like før klokken halv ti kom den tiltalte 34-åringen inn i lokalet, iført en grønn T-skjorte, smilende og med en selvsikker mine.

Lukosevicius lot seg fotografere av pressen i noen minutter, før han - fortsatt smilende henvendte - seg mot fotografene og sa «vær så snill, slutt nå», på engelsk.

Mannen, som var samboeren til Monikas mor kort tid før åtteåringen ble funnet død i 2011, har hele tiden nektet straffskyld.

Han er tiltalt for drap på åtteåringen under særdeles skjerpende omstendigheter.

En 34 år gammel mann fra Litauen er tiltalt for å ha drept Monika Sviglinskaja (8) i hennes hjem i Sund i Hordaland under særdeles skjerpende omstendigheter. Mannen nekter skyld.

Overfor NRK har Lukosevicius hevdet at han har blitt forhåndsdømt på grunn av sin kriminelle fortid.

– Min fortid er stygg, den er ille. Med min fortid kan du få hvem som helst dømt. Du trenger ikke bevis, du kan bare ta fortiden min og gå i retten, uttalte Lukosevicius nylig til NRK.

Tiltalte i Monika-saken

Donatas Lukosevicius ankommer rettslokalet i Nordhordland tingrett.

Foto: Hommedal, Marit / NTB scanpix

Redd for egen reaksjon

Like etter kom Kristina Sviglinskaja (33), Monikas mor, inn i rettslokalet, sammen med sin mor. 33-åringen var tydelig preget av stundens alvor og satte seg ned ved siden av moren og bistandsadvokat Stig Nilsen.

I rettssalen i Nordhordland tingrett er det rundt seks meter som skiller Kristina fra sin tidligere samboer, som er tiltalt for drapet på datteren. Når Kristina senere i saken skal forklare seg, har hun bedt om at det settes opp et skjermbrett mellom henne og den tiltalte, for å hindre at den tiltalte er synlig under hennes forklaring.

Monikas mor har hele tiden ment at Lukosevicius sto bak Monikas dødsfall, også da Bergens-politiet valgte å henlegge saken som et selvmord.

I et intervju med NRK i forkant av rettssaken sa Kristina Sviglinskaja at hun fryktet sin egen reaksjon når hun møtte sin tidligere samboer igjen.

– Jeg er mest redd for min egen reaksjon når jeg nå skal stå ansikt til ansikt med ham igjen. Det er den konfrontasjonen jeg frykter mest og tenker mest på. Jeg vet ikke hvordan det blir og hva som vil skje, sa Sviglinskaja til NRK.

Kristina Sviglinskaja

Kristina Sviglinskaja i retten sammen med sin mor.

Foto: Hommedal, Marit / NTB scanpix

Nekter straffskyld

Like etter klokken halv ti leste dommeren opp tiltalen mot 34-åringen. Den lyder på brudd på straffeloven §233 1. og 2. ledd, for å ha forvoldt en annens død under særdeles skjerpende omstendigheter.

34-åringen er også tiltalt for trusler, etter å ha kontaktet Monikas mor anonymt og hevdet at han visste hva som hadde skjedd med Monika. Disse opplysningene skulle hun få hvis hun betalte ham penger, ifølge tiltalen.

Etter noen forsinkelser kunne Donatas Lukosevicius ta stilling til tiltalen rundt klokken 10.44. Via en kvinnelig tolk formidlet 34-åringen at han nekter straffskyld på alle punkter.

Forklaringen hans starter starter etter at statsadvokaten og den tiltaltes forsvarer har holdt sine innledningsforedrag. Dette skjer trolig først etter lunsj mandag.

Tiltalte i Monika-saken

Tiltalte Donatas Lukosevicius var tilsynelatende i godt humør da han ankom rettslokalet mandag morgen.

Foto: Martin H. W. Zondag / NRK

Følg saken direkte her: