Syv ting du neppe visste om Sting

Verdensstjernen starter sin europaturné i Norge denne helgen, med konserter i Bergen, Stavanger og Kristiansand.

Sting live i 2015

MED FULLSKJEGG: Sting har latt både skjegg og hår gro siste tiden. Her fra en konsert med Paul Simon i april.

Foto: Britta Pedersen / AP/NTB Scanpix

  • På tur i Stoltzen

Hvis du håper å støte på Sting mens han er i Bergen fredag, kan byens mest populære steintrapp være et godt tips. Dagen etter konserten på Koengen på 2006 hadde Sting lyst å strekke på beina og se litt av byen han kun hadde hørt om gjennom de ukentlige anløpene av englandsbåten i Newcastle i oppveksten. Overraskelsen var stor for de to bergenskvinnene som på formiddagen dagen derpå møtte stjernen dønn alene på toppen av Stoltzekleiven. Sting slo av en prat i ti minutter og tok bilde med damene. Historien om møtet kan du lese hos bt.no.

  • Villmannsskjegg

Skulle du støte på Sting i Stoltzen, er det ikke sikkert du vil kjenne ham igjen. Den siste tiden har nemlig 63-åringen latt både håret og skjegget gro. Villmannsskjegget ble vist frem for første gang da han opptrådte med Paul Simon i april og var intakt også på Stings forrige konsert i Rabat i Marokko 4. juni.

  • Nesten kapret av Billy Ocean

Ting gikk ikke helt på skinner for The Police i starten. Sting var nygift og hadde et lite barn, og da var det ikke så stas å spille kun supportgiger for knapper og glansbilder. Gjennom kontakter fra sitt forrige band, jazzfusiongruppen Last Exit, fikk Sting plutselig tilbud om å bli bassist for Billy Ocean, som fikk en stor hit i 1976 med «Love Really Hurts You». Trommeslager Stewart Copeland gjorde alt som stod i sin makt for å stoppe overgangen, og lyktes.

  • Tålte ikke trynet på hverandre

I The Police ville Sting være den ubestridte sjefen. Trommis Stewart Copeland og gitarist Andy Summers hadde også sterke meninger, og temperaturen innad i bandet steg til godt over kokepunktet tidlig på åttitallet. Bandmedlemmene tålte til slutt knapt trynet på hverandre og tok pause i 1984 og ble formelt oppløst to år senere. Andy Summers har flere ganger gått hardt ut mot Stings kompromissløse lederstil og sagt rett ut at bassisten ikke er en lagspiller. Samtidig presiserte gitaristen at ethvert band trenger en slik person for å få suksess. Bandet ble senere noenlunde venner igjen, i alle fall nok til å turnere sammen og sope inn en haug med penger i 2007 og 2008.

  • Sang på Dire Straits-hit

Mark Knopfler & co skjøt gullfuglen med låten «Money For Nothing» i 1985. Låten er bandets suverent mest kjente og gikk til helt til topps på Billboard-listen, godt hjulpet av en animert musikkvideo signert Steve Barron. Sting var tilfeldigvis på ferie i nærheten da Dire Straits spilte inn i Montserrat på Barbados i 1984, og Knopfler mente stemmens hans ville gjøre seg på låten. Dermed bar det inn i studio, hvor Sting kom opp med strofen «I want my MTV» - nok til å bli kreditert som låtskriver. Live synges strofen av keyboardist Guy Fletcher, men Sting har selv sunget med Knopfler både under Live Aid i 1985 og Music For Montserrat i 1997.

  • Sprekt sexliv

63-åringen har aldri lagt skjul på at han og kona Trudie Styler liker å piffe opp forholdet med diverse ting de fire barna deres nok skulle ønske de holdt godt kjeft om. Paret har åpent fortalt at de holder på i timevis takket være tantrisk sex, besøker strippeklubber og går på swingerspartyer. Styler bekreftet selv mye av dette overfor radioverten Howard Stern, og forklarte eskapadene kort med «It's rock & roll!».

  • Derfor heter han «Sting»

I sine tidlige år på scenen med The Phoenix Jazzmen pleide unge Gordon Matthew Thomas Sumner å opptre iført en sort genser med gule striper. Bandleder Gordon Solomon mente bassisten lignet så voldsomt på en bie at han begynte å kalle ham «Sting». Etter det var det ingen som lenger brukte navnet Gordon. – Selv min mor kaller meg Sting, fortalte stjernen selv i et intervju i 1985.

Fredagens konsert på Bergenhus festning i Bergen er den tredje på ti år i Vestlandets hovedstad. Lørdag står han på scenen i DNB Arena i Stavanger, mens han søndag er hovedattraksjon på Odderøya Live i Kristiansand.