Syv av ti vil ha sprøyterom

Brukerne av NRKs valgomat er positive til sprøyterom. Nærmere syv av ti sier ja til det kontroversielle tilbudet.

Sprøyterom
Foto: Meek, Tore / SCANPIX

Tall fra NRKs valgomat viser at mange bergensere er positive til å opprette egne sprøyterom for å få bukt med rusproblemene i Bergen.

Flertall for sprøyterom

Syv av ti som har svart på NRKs partiundersøkelse for Bergen, oppgir at de er delvis enige eller svært enige at det bør bør opprettes egne sprøyterom i byen.

Over 650.000 har kommet inn på NRKs valgomat, siden den ble lansert da valgkampen startet. I Bergen har det blitt avgitt 35.000 svar, der man blant annet tar stilling til følgende påstand:

«Det bør opprettes sprøyterom i Bergen for å gi rusmisbrukere et tryggere og mer vedig tilbud.»

Sprøyterom

Fra sprøyterommet i Oslo

Foto: Yoshiko Kusano / AP

Stridssak

Og selv om en internettundersøkelse som baserer seg på frivillig deltakelse ikke er representativ, kan de mange svarene likevel gi en pekepinn på hvordan folk stiller seg i saken.

Å opprette sprøyterom har vært en stridssak i Bergen i mange år, selv om det ble stemt ned av bystyret allerede i 2002.

LES OGSÅ: Vil stenge sprøyterom

Det er bare Venstre, Sosialistisk Venstreparti og Arbeiderpartiet som i sine valgprogram foreslår å opprette sprøyterom i Bergen.

Julie Andersland, førstekandidat for Venstre, er glad for støtten fra NRKs valgomat-brukere.

– Det er veldig gledelig å få en slags støtte i en kamp vi har kjempet for i årevis.

– Vil redde liv

Selv om hun ikke vil støtte seg for mye til valgomat-tallene mener hun det likevel viser en tendens.

– Dette viser at bergensere ser at vi ikke kan beholde den ruspolitikken vi har i Bergen i dag. Dagens politikk fungerer ikke, og dette viser at innbyggerne ser at vi trenger å gjøre noe med den alvorlige russituasjonen vi har i byen, sier Andersland.

Arbeiderpartiet bruker benevnelsen brukerrom i sitt program, noe som tilsvarer sprøyterom. Ungdomskandidat Linn Katrin Pilskog mener det haster å få på plass et slikt tilbud.

– Ikke løsningen

- Det aller viktigste er at sprøyterom redder liv og det er derfor vi er for det. Det er viktig å se sprøyterom i et større perspektiv og at man også gjør andre tiltak.

Kristelig Folkeparti er en av av de ivrigste motstanderne av sprøyterom i bergenspolitikken. Partiets representant i helsekomiteen, Marita Moltu, støtter ikke tiltaket.

– Vi ser ikke opprettelsen av sprøyterom som en løsning på rusproblematikken i Bergen.

LES OGSÅ: Vil stenge sprøyterom

Vil bruke pengene på andre tiltak

Byrådspartner Høyre er ikke direkte avvisende til sprøyterom, men partiets ungdomskandidat Peter Christian Frølich er ikke sikker på om det fungerer spesielt godt.

– Når det gjelder sprøyterom er vi ikke totalt avvisende, men det er et spørsmål om dette er det mest effektive for å hjepe folk ut av rusen. Jeg tror det vil gi de rusavhengige en mer verdig tilværelse, men hvis jeg hadde fått 20 millioner kroner til rustiltak så tror jeg jeg hadde brukt de på noe annet, sier Frølich.