Hopp til innhold

Dette får svømmepresidenten til å juble

Ønsker å videreføre suksessprosjekt til hele landet. – Jeg hadde aldri trodd vi skulle få så gode resultater så raskt!

Svøm Bergen

LÆRER Å SVØMME RASKT: I august i fjor kunne knapt fem prosent av fjerdeklassingene, som deltar i prosjektet, svømme. I løpet av skoleåret har nesten 80 prosent klart svømmekravet gjennom satsingsprosjektet Svøm Bergen. Bildet er tatt under trening i AdO Arena.

Foto: Håvard Holme, Bergen kommune

En ny form for svømmeopplæring har på rekordtid gjort 750 bergensbarn trygge i vannet. Prosjektet heter «Svøm Bergen».

I august i fjor kunne knapt fem prosent av fjerdeklassingene, som deltar i prosjektet, svømme. I løpet av skoleåret har nesten 80 prosent klart svømmekravet, ifølge Fanaposten.

– Dette er noe vi må videreføre til i alle kommuner over hele landet, sier Per Rune Eknes i Norges Svømmeforbund til NRK.

Svømmepresident Per Rune Eknes

FORNØYD: Svømmepresident Per Rune Eknes har i mange år kjempet for bedre svømmeopplæring for norske barn. Nå tror han at Bergen har funnet suksessoppskriften.

Foto: Thomassen, Christian / NTB scanpix

Vil innføre i hele Norge

Eknes, som kommer fra Kvinnherad i Hordaland, har sittet sammenhengende som svømmepresident siden 2004. En av hans viktigste kampsaker har vært å bedre svømmeopplæringen for norske barn.

– Å få alle barn til å lære seg å svømme går an bare man organiserer seg på en riktig måte. Barn har en rett til å lære seg å svømme, og den rettigheten må vi gi dem, sier Eknes.

Siden 31. august i fjor har 750 fjerdeklassinger fra 17 skoler i Bergen hatt ukentlig svømmeopplæring i AdO Arena med profesjonelle svømmetrenere.

LES OGSÅ: – Dropp fotballbaner, bygg svømmebasseng

Dette bør få staten til å bidra med økonomiske midler slik at flere elever får en bedre svømmeopplæring.

Pål Hafstad Thorsen, idrettsbyråd i Bergen
Åpen idrettshall i Bergen

BARNELEK: Bergen kommune satser ikke bare på svømmeopplæring for barn. Kommunen åpner også idrettshallene i bydelene på søndager slik at barn kan leke fritt.

Foto: Kristin Hauge Klemsdal, Bergen kommune

Svømmeklubbene underviser

En undersøkelse utført av Ipsos på oppdrag fra Gjensidigestiftelsen og Norges Svømmeforbund i 2013 viser at bare halvparten av norske femteklassinger er i stand til å svømme 200 meter.

– Hvordan står det egentlig til med svømmeferdighetene blant norske barn?

– Svømmenivået er elendig! For 11 år siden var det like ille, og det ble foreslått at foreldre skulle ta ansvar. Vi har heldigvis klart å snu dette og bruker nå profesjonelle trenere.

– Hva er suksessoppskriften til Svøm Bergen?

– Kommunen tar med skolebarn til svømmehallene der klubbene, med sine profesjonelle instruktører, tar seg av svømmeundervisningen i samarbeid med lærerne. Vi benytter kompetansen og de standarder som er lagt på området. Svøm Bergen viser at det er mulig å få resultater, sier svømmepresidenten til NRK.

Man oppnår på denne måten høyere instruktør- og lærertetthet i undervisningen samtidig som lærerne blir tilført mer kompetanse.

Pål Hafstad Thorsen

IDRETTSBYRÅD: Pål Hafstad Thorsen, byråd for barnehage, skole og idrett.

Foto: Leif Rune Løland / NRK

Kan redde andres liv

Kompetansemålet for svømmeundervisning på 4. trinn er å svømme 100 m på mage, dykke ned og hente en gjenstand, flyte på ryggen og svømme 100 m på rygg.

– Barna blir ikke bare trygge i vannet, men kan også redde andre som faller uti, sier Per Rune Eknes

Byrådet i Bergen har allerede som mål å utvide prosjektet.

– Jeg vil påstå at Svøm Bergen er en eneste stor suksesshistorie. Det er et godt samarbeid mellom Bergen kommune, svømmeforbundet, svømmeklubbene og skolene i Bergen, sier byråd for barnehage, skole og idrett, Pål Hafstad Thorsen, til Fanaposten.

Han mener Bergen kommunes gode resultater bør inspirere andre til å gjøre det samme.

– Dette bør få staten til å bidra med økonomiske midler slik at flere elever får en bedre svømmeopplæring.