– Dropp fotballbaner, bygg svømmebasseng

– Ikke alle kan reise til Syden. Å kunne svømme er blitt et klassespørsmål, mener nestlederen i helse- og omsorgskomiteen på Stortinget. Flere partier krever nå en omfattende innskjerping av svømmeopplæringen i skolen.

badebasseng

MÅ SVØMME 200 METER: Innen 2020 må alle tiåringer i Norge kunne svømme 200 meter, mener Senterpartiet. Også Ap og Venstre vil ha bedre svømmeopplæring i skolen.

Foto: Johannessen, Sara / SCANPIX

Kjersti Toppe

ALLE SKAL SVØMME I 2020: Nestleder i helse- og omsorgskomiteen på Stortinget, Kjersti Toppe, mener det trengs amibisiøse mål for å forebygge drukningsulykker.

Foto: Vågenes, Hallgeir / VG

Før Stortinget tok sommerferie fredag, leverte både Sp og Ap forslag om bedre svømmeundervisning i skolen. Forslagene blir behandlet til høsten.

– Alle barn må få lære å svømme på skolen. I dag er ikke svømmeferdighet definert i læreplanen, og erfaringen er at mange elever i dag ikke får de rettighetene de har krav på, sier nestleder i helse- og omsorgskomiteen, Kjersti Toppe (Sp).

Derfor fremmer hun følgende forslag:

  • Regjeringen må fremme en konkret handlingsplan for å styrke svømmeundervisningen og bedre svømmeferdighetene til barn og unge.
  • Svømmedyktighet skal defineres til å kunne svømme 200 meter. Alle elever på 5. trinn skal kunne dette innen 2020.
  • Kommuner må ta i bruk svømmeferdighetstester for at alle elever skal få individuelt tilpasset svømmeundervisning.
  • Regjeringen må innrette statlige garanti- og rentekompensasjonsordninger for skolebygg og svømmeanlegg, slik at rehabilitering og nybygg av svømmeanlegg blir prioritert.

– Ikke alle kan reise til Syden

I tillegg trengs det videreutdanning av lærere innen svømmeopplæring, mener Sp. Hovedmålet er altså at alle tiåringer innen seks år skal kunne svømme 200 meter. Toppe mener satsingen på svømming handler om like muligheter til alle barn som vokser opp i Norge.

Svømmedyktighet for barn og unge er en viktig folkehelsesak, men i dag er det blitt et klassespørsmål.

Kjersti Toppe (Sp)

– Mine eldste barn fikk ti besøk i svømmebasseng i løpet av ti år i grunnskolen, og lærte seg aldri å svømme av det, sier Toppe, som kommer fra Bergen og representerer Hordaland på Stortinget.

– Norge har en dyster statistikk på drukningsulykker. Svømmedyktighet for barn og unge er derfor en viktig folkehelsesak, men i dag er det blitt et klassespørsmål. Det er dyrt å sende barn på private svømmekurs, og ikke alle kan reise til Syden, sier Toppe, som selv lærte barna opp på egenhånd og sendte dem på svømmekurs.

– Heller svømmeanlegg enn fotballbaner

Sp mener også det må sikres at vi har nok kapasitet til at alle kan få den nødvendige opplæringen.

– I dag forsvinner mange svømmeanlegg, fordi det ved nybygg av skoler ikke bygges svømmebasseng, sier Toppe, som mener kommunene må gis mer skreddersydde økonomiske insentiver fra staten for å bygge og vedlikeholde svømmeanlegg.

Derfor ber de om endringer i de statlige garantiordningene og at en egen rentekompensasjonsordning for svømmebygg vurderes.

– Om vi skal prioritere idrettsanlegg, mener jeg vi heller skulle prioritert flere svømmeanlegg foran nye fotballbaner, sier Toppe.

– Politikerne har manglet gjennomføringsevne

Abid Raja

MENER POLITIKERNE HAR SVIKTET: – Jeg har lenge vært frustrert over den manglende gjennomføringsevnen til norske politikere for å gjøre noe med svømmeferdighetene til barna våre, sier Abid Q. Raja.

Foto: Karlsen, Anette / NTB scanpix

Også Venstre har planer om å be regjeringen skjerpe inn svømmeopplæringen i skolen.

– Jeg har lenge vært frustrert over den manglende gjennomføringsevnen til norske politikere for å gjøre noe med svømmeferdighetene til barna våre, sa Abid Q. Raja til Dagsavisen etter et møte med Norges Livredningsselskap, Svømmeforbundet og Redningsselskapet onsdag.

– Vi skal lage et forslag som vi vil få regjeringen med på. En konkret handlingsplan, med en nasjonal norm for hva svømmedyktighet er, sa Raja.