Hopp til innhold

Superfisk skal stoppe fryktet virus

Superlaks avlet frem av de mest motstandsdyktige laksefamiliene skal ta knekken på den frykten fiskesykdommen pankreas (PD-virus).

Video fc42cac4-0fbe-43ab-9139-875114b69e09.jpg

Superlaks skal ta knekken på virus

Bare en av ti laks kommer gjennom nåløyet når det skal bestemmes hvem som får bli mor eller far.


– Det er de fiskene med de beste egenskapene, sier stamfiskansvarlig på Sjøtroll havbruk, Bjørn Helge Kleppe.


Han forteller at fiskene som ikke passer inn, sendes rett til slakting.

– Færre og mindre alvorlige utbrudd

De utvalge fiskene blir grundig sjekket gjennom DNA-prøver, og plukket ut etter blant annet stamtavle og vekt. Målet er å lage en laksestamme som den fryktede sykdommen ikke skal bite på.

– Det nye nå er at vi kan gå inn i familiene for å finne de fleste individene innenfor den familien, forteller Kleppe til NRK.

– Hvis denne sykdommen oppfører seg som andre sykdommer, vil dette bety at det blir færre utbrudd og mindre alvorlige utbrudd, sier Håvard Bakke som er forsker på Salmo Breed.

Tap på flere hundre tusen

Det såkalte PD-viruset har hatt stor spredning og ført til enorme tap på Vestlandet de siste årene. Flere hundre millioner kroner har gått tapt.

Håvard Bakke

Håvard Bakke.

Foto: Arne Frank Solheim / NRK

Når fisken bli smittet slutten den å spise.
– Ved de verste tilfellene har det vært 30-50 prosent dødelighet i anleggene. Gjerne fisk på et par kilo, og da blir det store tall, sier Bakke.

Å avle frem en fisk som aldri blir syk, vi gi gode gevinster til oppdretterne. Likevel vil ikke en resistent superfisk utslette viruset.

– Kan i beste fall bremse tapene

– Det kan nok i beste fall bremse PD-tapene de kommende tre til fire årene dersom vi er heldig. Men på lang sikt vil det nok ikke hjelpe, sier Are Nylund som er professor i fiskesykdommer ved Universitetet i Bergen.

Den resistente fisken må i tillegg motstå lakselus og furnukolose. Den må også vokse fort og være fin i fargen. Superfisken kan dermed være mindre effektiv enn en god vaksine.

– Dette er bare et verktøy i verktøyskassen, så det vil nok ikke stoppe utbredelsen, men vi tror at det vil være med på å gi en mye stekere fisk, sier Kleppe.