Stor streikefare i Norwegian, en rekke fly kan bli satt på bakken

En rekke flyavganger vil trolig bli kansellert onsdag morgen, dersom Riksmekleren ikke klarer å få til enighet mellom Norwegian og de kabinansatte innen midnatt.

Norwegian-fly på Gardermoen

KAN BLI SATT PÅ BAKKEN: 863 av 1200 kabinansatte kan bli tatt ut i streik fra onsdag morgen.

Foto: Karlsen, Anette / NTB scanpix

Norwegian Air Shuttle ASA og Norwegian Kabinforening (NK) har forhandlet siden juni uten hell. Mandag morgen møtte de til tvungen mekling i Oslo. Meklingsfristen går ut ved midnatt.

Lasse Sandaker-Nielsen

HÅPER PÅ ENIGHET: Informasjonssjef Lasse Sandaker-Nielsen sier Norwegian har brukt flere dager på å forberede seg på streik.

Foto: Jim Anderson / Norwegian

Marit Lindén

KLAR FOR KONFLIKT: Marit Lindén representerer 1200 kabinansatte i Norwegian.

Foto: Norwegian Kabinforening

Dersom partene ikke blir enige, går 836 av flyselskapets kabinansatte ut i streik fra onsdag morgen.

LES OGSÅ: Hva gjør du om du bli rammet?

Neppe avklaring før rundt midnatt

Avstanden mellom partene var tirsdag ettermiddag fortsatt stor, og meklingsmann Dag Nafstad sier til NTB at det neppe vil komme en avklaring før nærmere midnatt.

– Skulle dette ende med streik, vil det helt klart få konsekvenser for gjennomføringen av vårt flyprogram, sier informasjonssjef i Norwegian, Lasse Sandaker-Nielsen, til NRK.no

Lufthavnsjef Adelheid Nes på Bergen Lufthavn Flesland sier at hun foreløpig ikke har fått noen informasjon fra flyselskapet om hvilke avganger som vil bli rammet.

– Derfor har vi holdt en lav profil, for vi ønsker ikke å gå ut med info som ikke stemmer. Men Norwegian har seks fly på overnatting hos oss hver natt, og selskapet har svært mange avganger fra Flesland i døgnet, sier Nes til NRK.no.

Ber passasjerene følge med i media

Norwegian forbereder seg nå på en kaotisk morgendag og selskapet hevder de ikke allerede nå kan opplyse om hvilke flyavganger som vil bli rammet.

– Vi har jobbet i flere dager med å se på alternative løsninger, slik at så få passasjerer som mulig skal bli berørt av en eventuell streik. Vi er dessverre ikke i stand til å gi mer informasjon på dette tidspunktet, sier Sandaker-Nielsen.

Selskapet ber sine passasjerer følge med i media og på selskapets hjemmeside.

– Kunder som er registrert med mobilnummer, vil bli varslet via sms, sier informasjonssjefen.

Krangler om lønn og arbeidsvilkår

Flyselskapet og de kabinansatte krangler om både lønn og generelle arbeidsvilkår.

– Vi krever akseptable arbeidstidsbetingelser, og mener arbeidstid på opptil 60 timer i uken og 22 timer per dag, slik som foreslått av EASA, er en for stor belastning. Vi krever også prosentvise lønnstillegg på linje med det pilotene og andre yrkesgrupper allerede har oppnådd i årets tariffoppgjør, sier leder i Norwegian Kabinforening, Marit Lindén, i en pressemelding.

Krav om stillingsgaranti ga brudd

Fagforeningen krever også at Norwegian dekker inn sitt behov for kabinansatte med flere faste ansettelser. Bruddet i forhandlingene kom da Norwegian avviste et krav om et tilsvarende løfte om stillingsgaranti som pilotene.

Lindén har tidligere uttalt at foreningen ikke ser at det bør være noen forskjell i behandlingen av selskapets piloter og kabinansatte.

Norwegian: – Ryddig arbeidstid

Norwegian Air Shuttle ASA tilbakeviser påstander fra NK om at de kabinansatte blir pålagt å jobbe lange dager og for mange timer. Lasse Sandaker-Nielsen uttalte til NTB tidligere i dag at selskapet mener de kabinansatte har ryddig arbeidstid.

–De jobber fem dager på rad, i tillegg har de standby på disse dagene, og har så fire dager fri. De jobber 16 dager i snitt per måned og 7,5 time i snitt per dag.

Norwegian er Skandinavias største lavpris-flyselskap og har ca. 45 prosents markedsandel på sine destinasjoner i Norge.