Hopp til innhold

Stray blir sittende i varetekt

Gulating lagmannsrett tar ikke anken fra Jan Sverre Stray til følge. Dermed blir Høyre-politikeren sittende i varetekt i to uker til.

Eikås motorsportsenter

STRIDENS KJERNE: De to forretningsmennene ønsker å få omregulert denne eiendommen fra idretts- til næringsformål. I dag er det en motorsportsbane på eiendommen.

Foto: Tina Sletten / NRK

Det ble klart i ettermiddag, etter at Gulating lagmannsrett har brukt mandagen og store deler av tirsdagen til å behandle anken.

Årsaken til at lagmansretten avviser anken, er at retten mener det fortsatt er skjellig grunn til mistanke for at Stray har gjort seg skyldig i grov korrupsjon.

– Vi er fornøyd med at lagmannsretten er enig, sier politiadvokat Liv Mette Karlsen til NRK.

– Hadde han blitt sluppet fri, kunne han ha samordnet sin forklaring sammen med de to andre som er siktet, legger Karlsen til.

Stray blir dermed sittende i varetekt i to uker til, med brev- og besøksforbud. Høyre-politikeren har så langt sittet i full isolasjon, men denne toukersperioden er over i dag.

Varaordførerens forklaring viktig

I kjennelsen fra lagmannsretten, som er offentlig, heter det at retten legger særlig vekt på forklaringen til Tor Woldseth (Frp), som er varaordfører i Bergen.

Jan Sverre Stray - H

SIKTET: Jan Sverre Stray (H)

Foto: Rolf Hordnes

I tillegg mener de at de fakturaene og den registrerte utbetalingen som ligger i politiets bevismateriale er uomtvistelig.

«Det samme gjelder selskapsstrukturen og opplysninger om de underliggende eierfoholdene i selskapet og til den aktuelle eiendommen», heter det i kjennelsen fra Gulating.

Bystyrerepresentant Jan Sverre Stray (H) anket fenglingsbeslutningen fra Bergen tingrett sist torsdag, etter at lagmannsretten hadde underkjent tingrettens beslutning om at de to medsiktede forretningsmennene skulle fengsles.

To sluppet fri

Dermed måtte begge fremstilles for fengsling i tingretten på nytt, en batalje som endte med at de to forreningsmennene ble sluppet fri lørdag.

John Christian Elden, Strays forsvarer, mener løslatelsen av de to var et tegn på at hele politietterforskningen var i ferd med å falle fra hverandre.

– Det er nokså åpenbart at retten vil komme til den samme konklusjonen i saken mot min klient, og at det ikke er skjellig grunn til å mistenke ham, sa Elden i helgen.

Det har så langt tirsdag ikke lyktes NRK å få kontakt med Elden.

At de to forretningsmennene er sluppet fri ble imidlertid et moment som ødelegger for Stray. Årsaken er at lagsmannsretten mener at Stray og forretningsmennene kan samordne sine forklaringer og ødelegge bevis, dersom de alle tre er på frifot.

«De siktedes forklaringer spriker på vesentlige punkter, og det foreligger en konkret og reell fare for samordning av forkalringer dersom siktede løslates nå».

Ikke sammenliknbare saker

Politiadvokat Liv Mette Karlsen uttalte imidlertid i helgen at de hadde skjellig grunn til å mistenke Jan Sverre Stray for grov korrupsjon, og at siktelsen mot Høyre-mannen ikke kunne sammenliknes med siktelsene mot forretningsmennene.

– Det er fortsatt skjellig grunn til mistanke. Vi vil ikke løslate Eldens klient, sa Karlsen.

Det er nesten 25 år sidan eit område nord for Åsane i Bergen vart satt av til idrett. Politiet meiner to forretningsmenn har betalt ein bystyrepolitikar for å ordne det slik at området vert regulert til næring.

Kjernen i korrupsjonssaka

Samtidig gjorde hun det klart overfor pressen at politiet ikke anker løslatelsen av de to siktede forretningsmennene.

– Det er ikke straffbart for en vanlig borger å ha kontakt med kommunen, selv om man har ombud eller verv i kommunen, og heller ikke å arbeide opp mot kommunen i enkeltsaker på vegne av seg selv eller andre, framholdt Stray og hans forsvarer John Christian Elden overfor lagmannsretten.

Sprikende forklaringen

De to forretningsmennene og Jan Sverre Stray er siktet for grov korrupsjon ved å ha betalt 100.000 kroner til Høyre-politikeren i Bergen for å få ham til å påvirke planarbeidet i en reguleringssak i Åsane.

Bakgrunnen for siktelsene er et arrangement i forbindelse med TV 2s serie Vennebyen i fjor høst.

Stray hadde ansvar for å hente inn sponsorer til arrangementet. Politiet har bekreftet at de har funnet en faktura som underbygger mistanken om betalingen.

Mens Stray har forklart at pengene var sponsormidler, skal de to forretningsmennene ha hevdet overfor politiet at pengene var et konsulenthonorar.