Hopp til innhold

Midt på natten hentet fem politimenn søsteren (17)

Midt på natten ble søsteren til Anraj hentet av politiet for å bli sendt ut av landet. Nå protesterer venner og et samlet bystyre for å stoppe utsendelsen klokken 15.00.

Anraj Arumairasa

ALENE: Midt på natten dukket fem politimenn opp hjemme hos Anraj Arumairasa. De tok med seg søsteren og moren hans, og sendte dem rett til Oslo.

Foto: André Marton Pedersen / NRK

Den 17 år gamle jenten er en av åtte tamiler som ble hentet av politiet natt til tirsdag.

Fem politimenn banket på døren

Politiet i Bergen gikk til aksjon midt på natten og hentet Ratheka og moren hennes for å tvangssende dem ut av Norge til Sri Lanka. Rundt klokken halv fire på natten kom fem politimenn på døren til familien og hentet de to.

Tilbake sitter broren Anraj Arumairasa (21). Mens moren og søsteren sendes hjem, blir han igjen med lovlig opphold i landet.

– Det var helt forferdelig, og noe av det verste jeg har opplevd, sier Anraj Arumairasa om å få politiet på døren natt til mandag.

21-åringen kom til Norge alene som mindreårig asylsøker, og fikk oppholdstillatelse i 2002. Moren og søsteren kom til Norge i 2007, men fikk avslag om opphold hos Utlendingsdirektoratet og Utlendingsnemnda.

I formiddag samlet alle gruppelederne i Bergen bystyre seg også for å vise sin støtte til familien. Alle gruppelederne i bystyret skrev under på et brev der de ber myndighetene om ikke å sende tamilene ut.

Klassekamerater engasjerer seg

Nichola G. Stephen

GJØR ALT: Vi gjør alt vi kan, sier Nichola G. Stephen. De jobber nå for at klassevenninnen ikke skal sendes ut av landet.

Foto: André Marton Pedersen / NRK

Søsteren og moren ble hentet i leiligheten på Laksevåg og kjørt rett til flyplassen på Flesland. De ble fløyet til Oslo og sitter nå i varetekt med minst fem andre tamiler fra Bergen.

Klassekamerater og venner på Bergen Katedralskole har nå engasjert seg for å stoppe utsendelsen av venninnen.

– Vi hadde egentlig ikke noen plan da dette skjedde. Målet var bare at vi måtte hindre dem i å sende henne til Sri Lanka. Da tenkte vi at vi kontakter alle vi kan, for å prøve å få den hjelpen vi kan, sier Nichola G. Stephen.

Bergenspolitikere samles for tamiler

SAMLET POLITISK STØTTE: Alle gruppelederne i Bergen bystyre samlet i dag i rådhuset og skrev under på støtteerklæring for tamilene.

Foto: Jan Børge Leirvik / NRK

– Sendes hjem klokken 15.00

Stephen er en av dem som har tatt initiativ til en underskriftskampanje, og kontaktet medier for å få oppmerksomhet om hjemsendelsen av klassevenninnen. De har engasjert seg på sosiale medier og planlegger aksjoner i Bergen i dag.

Advokaten til familien, Asgeir Thomassen, forteller at 17-åringen og moren skal bli sendt hjem klokken 15.00 i dag. Klassekameratene jobber nå med å stoppe utsendelsen.

– Vi har et håp, fordi hun er under 18 år. Hun er like gammel som meg, og jeg har et håp om at vi skal klare det, sier Malavi Sivrakanesan (17).

Blant annet skal de demonstrasjonstog i Bergens gater i dag.

Advokaten: Forventer at saken stanses

Advokaten reagerer på måten norske myndigheter har gått frem, ved å hente familien midt på natten uten at verken de eller advokaten ble varslet på forhånd.

Thomassen venter nå på svar fra Utlendingsnemnda (UNE), som skal behandle klagen på avslaget om opphold for 17-åringens og moren hennes.

– Vi sendte over et krav om omgjøring til UNE i går. Vi sendte også inn ny dokumentasjon, som vi håper vil resultere i at utsendelsen blir stoppet, sier Thomassen til NRK.no.

– Dokumentasjonen er såpass sterk og god at uttransporteringen bør stoppes. Vi klarer å holde håpet oppe, selv om flyet fra Norge går klokken 15.00 i dag.

Thomassen har bedt NRK om ikke å bruke navnet på søsteren, av frykt for represalier i hjemlandet om de blir sendt hjem.

Støtte av samlet bystyre

Lisbeth Iversen

REAGERER: Sosialbyråd i Bergen, Lisbeth Iversen, reagerer på at barn sendes ut mens Høyesterett avgjør prinsipielle saker om asylbarn i Norge.

Foto: André Marton Pedersen / NRK

Også sosialbyråden i Bergen, Lisbeth Iversen fra KrF, støtter familien og vennene hennes. Iversen reagerer på at et barn blir utsendt midt i Høyesteretts behandling av saker som kan få konsekvenser for andre asylbarn i Norge.

– Her er det barn som har bodd veldig mange år i Norge, og gått på skole i vår by. Familier blir splittet, og de blir hentet ut midt på natten, noe som for meg ser dramatisk ut, sier Iversen til NRK.no.

LES OGSÅ: Skylder på hverandre i asylsaken

Vil ikke kommentere

Anraj Arumairasa

REDD: - Jeg er veldig bekymret for mamma og søsteren min, sier Anraj Arumairasa.

Foto: André Marton Pedersen / NRK

Justisdepartementet sier til NRK at det ikke har vært en aktuell problemstilling å stille saker i bero. Hver sak skal behandles individuelt av Utlendingsnemnda – også der mindreårige er involvert. De ønsker ikke å kommentere denne enkeltsaken.

Anraj Arumairasa lever i uvisse. I kveld kan moren og søsteren hans være ute av Norge.

– Jeg er redd. Jeg er veldig bekymret for mamma og søsteren min, sier han.

Elever på Bergen Katedralskole

HÅPET LEVER: – Vi har et håp siden hun er under 18 år, sier Malavi Sivrakanesan (til venstre). Til høyre Nichola G. Stephen.

Foto: André Marton Pedersen / NRK