Sonoko spilte «live» i Dagsrevyen

Det er ikke hver kveld man hører musikk av Bach direkte i landets viktigste nyhetssending. Anledningen var at 20 år gamle Sonoko Miriam Welde fra Bergen er tildelt Statoils talentstipend for klassisk musikk.

Har vunnet Statoil talentstipend på en million kroner.

DIREKTE I DAGSREVYEN: Hør Sonoko Miriam Welde spille og bli intervjuet.

Statoils talentstipend i klassisk musikk har som mål å være en døråpner for musikere som vil ut i verden. Stipendet er en del av talentprogrammet Morgendagens Helter, som støtter talentutvikling innenfor idrett, kultur og utdanning.

– Det er en stor ære å få denne prisen. Ikke minst å bli valgt ut av en jury ledet av Leif Ove Andsnes, sier Sonoko Miriam Welde.

I juryens begrunnelse heter det blant annet:

– Det er en stemme i hennes fiolinspill som både fasinerer og berører.

Leif Ove Andsnes og Sonoko Miriam Welde

MED PRISEN: Sonoko Miriam Welde sammen med lederen for juryen, Leif Ove Andsnes.

Foto: Eivind Taksrud /Hans Petter Gramer

Startet fem år gammel

Sonoko har spilt fiolin siden hun var fem år gammel, og har sin musikkutdanning fra Bergen kulturskole, Barratt Due Musikkinstitutt og Hochschule für Musikk «Hanns Eisler» i Berlin.

Alt ni år gammel opptrådte hun sammen med Bergen Filharmoniske Orkester.

Gjennom karrieren har hun blant annet vunnet NRKs Virtuos-konkurranse, representert Norge i Eurovisjonens konkurranse for unge musikere og vunnet ungdommens musikkmesterskap tre ganger.

Hun har i løpet av året hatt solistoppdrag fra Kringkastingsorkesteret, Oslo-Filharmonien, Bærum Symfoniorkester og Katedralensemblet.

Nylig ble hun tatt opp i talentprogrammet Crescendo, både som solist og som fiolinist i strykekvartetten Opus 13. Tross sin unge alder spiller hun jevnlig på festivaler i Norge og utlandet.

Sonoko Miriam Welde

TIL FESTSPILLENE: Sonoko Miriam Welde blir å høre flere steder i Norge det neste året.

Foto: Nadia Norskott

En million kroner

Statoils talentstipend er blitt delt ut siden 1990 og er på én million kroner. 20-åringen har alt en plan for hva pengene skal brukes til.

– En ny fiolinbue er noe jeg trenger. Jeg har allerede en bra bue, men jeg trenger en ny.

Det betyr en utgift på fra 40.000 og oppover til et par 100.000 kroner. En del konserter kan det kanskje også bli mulighet for.

Jeg drømmer om å leve av musikken og utvikle meg videre, sier Sonoko Miriam Welde.

Allerede 30. desember blir hun å høre i Risør, og i mai neste år gjester hun Festspillene i Bergen.